ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η επίμονη μητέρα «έβαλε γυαλιά» στο Υπουργείο!

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Πρωτόγνωρο περιστατικό στο 6ο ΕΠΑΛ της Πάτρας, όταν εξοργισμένη μητέρα απαιτούσε-και τελικά το πέτυχε- να συμμετάσχει η κόρη της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρότι είχε… κοπεί σε ένα μάθημα στην τάξη.

Η νεαρή ενημερώθηκε ότι «έμεινε» μετεξεταστέα για Σεπτέμβρη και τής ανακοινώθηκε ότι «δεν είχε δικαίωμα» συμμετοχής στις Εξετάσεις. Μόλις η μητέρα της πληροφορήθηκε σχετικά, μετέβη οργισμένη στο σχολείο ζητώντας… εξηγήσεις.

Διεύθυνση και καθηγητές της εξήγησαν ότι βάσει των οδηγιών που είχαν λάβει από το υπουργείο Παιδείας η συμμετοχή της κόρης της στις Πανελλαδικές θα ήταν «άκυρη», εφόσον είχε μείνει σε μάθημα και άρα δεν είχε πάρει το απολυτήριο.

Αλλά τελικά η μητέρα κατόρθωσε να αποκαθηλώσει όλη την υπουργική πρόβλεψη, η οποία λόγω πανδημίας σχεδιάστηκε εκτάκτως και στο… πόδι, όπως αποδείχθηκε. Καθώς στο ερώτημα της «Τι σημαίνει νομικά… άκυρη συμμετοχή;» και «ποιος νόμος διατυπώνει κάτι τέτοιο;», οι εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν ήξεραν τι να της απαντήσουν.

Η γυναίκα ήταν αμετακίνητη απαιτώντας την διευκρίνιση που ζήτησε. Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν αδυναμία να δώσουν τεκμηριωμένη απάντηση και πράγματι αναγκάστηκαν να κάνουν απευθείας on line σύνδεση με το υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια για τέτοια θέματα Επιτροπή, παρουσία μάλιστα της μητέρας.

Η οποία αποδείχθηκε ότι είχε απόλυτο δίκιο! Διότι και εκ μέρους της Επιτροπής του υπουργείου δεν ήταν δυνατόν να απαντηθεί, τί σημαίνει… «άκυρη συμμετοχή» αφού κάτι τέτοιο δεν είχε νομοθετηθεί σχετικά παρά μόνο αποτελούσε μια… πρόχειρη οδηγία προς τις σχολικές διευθύνσεις που όμως αποδείχθηκε ότι δεν καλυπτόταν νομικά.

Το πρόβλημα προκλήθηκε επειδή τις προηγούμενες χρονιές οι βαθμολογήσεις και τα αποτελέσματα για την Γ΄ Λυκείου έβγαιναν πολύ νωρίτερα, συνεπώς υπήρχε το χρονικό περιθώριο για κάθε μετεξεταστέο μαθητή να δώσει εξετάσεις εντός Ιουνίου και πριν τις Πανελλήνιες, άρα να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.

Επειδή όμως φέτος υπήρξαν καθυστερήσεις σε όλα, δηλαδή… οι βαθμοί εστάλησαν με email την τελευταία στιγμή και εν μέσω Πανελλαδικών (μόλις την προπερασμένη Πέμπτη), τα απολυτήρια δεν έχουν ακόμα παραδοθεί αλλά απλώς έχουν περαστεί στο σύστημα, και προπαντός μετατέθηκε για Σεπτέμβριο-αντί Ιούνιο-η εξέταση μετεξεταστέων, υπήρξε τεράστιο κενό πρόβλεψης του τι θα γίνει αν κάποιος γονιός αντιδρούσε όπως η συγκεκριμένη μητέρα. Έτσι, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να «ανάψει» πράσινο φως ώστε η κόρη της να συμμετάσχει στη διαδικασία των πανελληνίων.

Ωστόσο, το μόνο που ήταν εξ αρχής βέβαιο ήταν ότι τα γραπτά της εξεταζόμενης κόρης της δεν θα βαθμολογηθούν, αφού ακόμα δεν έχει περάσει το μάθημα της τρίτης τάξης του λυκείου. Και είναι κάτι που δημιούργησε βαθιά απορία στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με την τόσο σθεναρή αντίδραση της μητέρας.

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Όμως η ίδια εξήγησε το «γιατί». Λέγοντας πως μετά από τόσο κόπο και προσπάθεια που έκανε η κόρη της για να προετοιμαστεί για τις Πανελλαδικές, έπρεπε να συμμετάσχει απλά και μόνο για να ζήσει την εμπειρία, έστω κι αν εκ των προτέρων γνωρίζει πως δεν έχει ελπίδα βαθμολόγησής της και εισαγωγής της στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Ας πάρει το βάπτισμα του πυρός έστω και μόνο για να ιδρώσει στο θρανίο τρεις ώρες, ώστε να πάρει το… ψυχολογικό μάθημα και να θυμάται πόσο συνεπής θα πρέπει να είναι μέχρι του χρόνου για να ξαναδώσει Πανελλαδικές αλλά με δικαίωμα βαθμολόγησής της», απάντησε η ίδια στον διευθυντή του σχολείου και τους καθηγητές της κόρης της.

Οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν να την συγχαρούν για τη στάση της, με έναν από τους καθηγητές να δηλώνει στην «Πολιτεία»: «Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που κατάφερε η συγκεκριμένη μητέρα. Γιατί αφενός η κόρη της θα βιώσει την εμπειρία των Πανελλαδικών που θα την βοηθήσει ψυχολογικά, αφετέρου θα διδαχθεί πολλά για το μέλλον της από αυτή τη συμμετοχή της, έστω κι αν δεν βαθμολογηθεί τελικά».

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top