ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η έρευνα για την τραγωδία στην Γέφυρα της Περιμετρικής… παραμένει στα συρτάρια!

Facebook
Twitter
gefyra_perimetrikis

Πάτρα 23 Ιουλίου 2023. Η γέφυρα της περιμετρικής στα Μποζαΐτικα πέφτει, ένας άνθρωπος βρίσκει τραγικό θάνατο και αρκετοί τραυματίζονται. Ο νεκρός και οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου και κάποιοι στο Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα! Την ίδια ημέρα συνελήφθησαν 4 άτομα -ο υπεύθυνος του έργου και 3 χειριστές μηχανημάτων κατεδάφισης. Όπως είναι γνωστό η γέφυρα 603 στα Μποζαΐτικα είχε τεθεί προ πολλού εκτός κυκλοφορίας.

Είχε κριθεί ακατάλληλη και επικίνδυνη, εξού και είχε αποφασιστεί η ανακατασκευή της, με ελεγχόμενη τμηματική κατεδάφιση των προβληματικών σημείων, αντικατάστασή τους με καινούργια, ενισχύσεις κ.λπ.

Από εκείνη την ημέρα η έρευνα σε επίπεδο δικαιοσύνης συνεχίζεται. Αλλά καθυστερεί. Κάτι που επεσήμανε ακόμη και ο δικηγόρος των τραυματιών Χρήστος Τσόλκας στην «Πολιτεία». Κατηγορηματικός και ο εκπρόσωπος των τραυματιών (και ο ίδιος τραυματίας) Μάριος Κουτρουμάνος:

«Δεν μας έχει ειδοποιήσει κανείς ένα χρόνο τώρα. Έχουμε κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ακόμη περιμένουμε. Πότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη για την συγκεκριμένη τραγωδία; Πότε θα δικαιωθούν οι συγγενείς του άνδρα που έπεσε νεκρός και οι τραυματίες»; Αναρωτιέται με δηλώσεις του στην «Πολιτεία».

Θα πρέπει να τονιστεί πως η πολιτεία από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση έπραξε τα ακόλουθα:

– Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

– Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

– Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

– Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου».

Αυτό σημαίνει ότι τότε, κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες. Από την πλευρά της να θυμίσουμε πως η τεχνική εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΕ, ως άμεσα υπεύθυνη για τις εργασίες στη γέφυρα είχε εκδώσει την  ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι την  Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Την αρχική κατασκευή της γέφυρας στα Μποζαΐτικα, στην αρχή της δεκαετίας του 2000, είχε αναλάβει η εταιρεία «Κ.Ι. Σαραντόπουλος». Κατόπιν όμως δεν είναι ευκρινές το ποιος συνέχισε και ολοκλήρωσε το έργο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το επίθετο «πολύπαθη» που αποδίδεται, ακόμη και από υπουργούς, γενικότερα στην οδική σύνδεση Πατρών-Πύργου.

Για λόγους και ακατανόητους βάσει κοινής λογικής, το έργο είχε κατατμηθεί σε 8 διαφορετικές εργολαβίες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σαφές, βάσει όσων έχουν καταγραφεί στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Υποδομών, το αν το έργο ολοκληρώθηκε από την «Κ.Ι. Σαραντόπουλος» ή από άλλη τεχνική εταιρεία και αφού εν τω μεταξύ είχε μεσολαβήσει «εργολαβία-σκούπα» προκειμένου να αποπερατωθεί η Περιμετρική οδός Πατρών. Σημειωτέον πάντως ότι η «Κ.Ι. Σαραντόπουλος» έχει πάψει υπάρχουσα, αφού προ 15ετιας συγχωνεύτηκε με την Παντεχνική και εν συνεχεία εντάχθηκε στον όμιλο της Άκτωρ ΑΤΕ.

Η επισφαλής στατικότητα και επί της ουσίας η κακοτεχνία της γέφυρας 603 ήταν γνωστή στην Πάτρα. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2018, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, στέλεχος της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο δήμο, Γιώργος Σιγαλός, είχε αποστείλει στην τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου επιστολή με τον εύγλωττο τίτλο «Φόβοι για ‘καταστάσεις Γένοβας’ στη δίδυμη γέφυρα της Περιμετρικής».

Ο κ. Σιγαλός συνέκρινε την 603 με τη γέφυρα Πόντε Μοράντι της Τζένοα, στη Βόρεια Ιταλία, η οποία κατέρρευσε αιφνιδίως τον Αύγουστο του 2018, προξενώντας το θάνατο 43 ανθρώπων και εκτενείς καταστροφές. Παρόμοια αναφορά είχε γίνει και από τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top