ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ευρώπη γιορτάζει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν

Μπετόβεν Ludwig van Beethoven
Η Ευρώπη γιορτάζει τα 250 χρόνια από την γέννηση του Ludwig van Beethoven, με 9 συναυλίες σε 9 πόλεις. Σε κάθε πόλη, μία σημαντική ορχήστρα θα ερμηνεύσει υπό τη διεύθυνση εκλεκτού μαέστρου, μία από τις 9 συμφωνίες του ανυπέρβλητου συνθέτη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΡΤΕ, σε όλη την Ευρώπη.

 

Η μετάδοση άρχισε στις 2:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του Γερμανού μουσουργού και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 το βράδυ στη Βιέννη, όπου ο Beethoven άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Ελλάδα συμμετέχει σ’ αυτό το μεγάλο μουσικό γεγονός μέσω του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που κάλεσε την Ορχήστρα musicAeterna και τον Θεόδωρο Κουρεντζή, να ερμηνεύσουν την Εβδόμη του Μπετόβεν, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών στις 8 το βράδυ.

Ο Μπετόβεν έγραψε την 7η Συμφωνία σε Λα μείζονα, Op. 92 τη διετία 1811-1812, επηρεασμένος από την απειλή που αποτελούσε ο Ναπολέων για την ειρήνη στην Ευρώπη. Αποτελείται από 4 μέρη που ανυπομονούμε να ακούσουμε υπό τη διεύθυνση του ιδιοφυούς Θόδωρου Κουρεντζη. Ειδικά το δεύτερο μέρος της, το Allegretto, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές και στους Δελφούς θα συνδυασθεί με μία νέα χορογραφία για 11 χορευτές της σπουδαίας Γερμανίδας χορογράφου Σάσα Βάλτς, ειδικά για την περίσταση.

Αυτός ο πανευρωπαϊκός μουσικός μαραθώνιος πραγματοποιείται σε συνεργασία του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARTE, του ZDF (αλλιώς της Kρατικής Γερμανικής Τηλεόρασης) και της Unitel, κορυφαίου διεθνούς διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής.

Η Πρώτη Συμφωνία θα ακουστεί από τη Βόννη της Γερμανίας, η 2η Συμφωνία από το Δουβλίνο, και θα ακολουθήσουν οι επόμενες συμφωνίες από το Ελσίνκι, το Λουξεμβούργο, την Πράγα, το Λουγκάνο, το Στρασβούργο, τους Δελφούς και τη Βιέννη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, θα διευθύνει η ελληνικής καταγωγής Karina Canellakis, που ήδη έχει ξεχωρίσει και φαίνεται ότι θα έχει λαμπρό μέλλον στην μουσική διεύθυνση.

Η ελληνική συμμετοχή είναι σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα μεταδοθεί ζωντανά στις 8 το βράδυ από την ΕΡΤ 2 και στον Κήπο του Μεγάρου, από γιγαντοoθόνες. Εκτός από την αισθητική απόλαυση που θα προσφέρει, η συναυλία στους Δελφούς, αποτελεί γεγονός αυξημένης υπεραξίας για την πολιτιστική παρουσία της χώρας μας, στην Ευρώπη.

You may also like

Comments are closed.