Πεπεισμένοι ότι η νέα στρατηγική για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων με προτεραιότητα στην Παραγωγή και των παρεμβάσεων που επιχειρούνται στη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μπορούν να συμβάλουν στην μετατόπιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Για “θετικά μηνύματα” έκαναν λόγο εκπρόσωποι του επιχειρείν που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ειδικά καθώς η νέα στρατηγική επιχειρεί να δημιουργήσει μία γέφυρα απ’ την υπάρχουσα κατάσταση υπερπροσφοράς Κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην “κανονικότητα” με το βλέμμα παράλληλα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Μία περίοδος βέβαια για την οποία υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας, κάτι που ήταν διάχυτος στις συζητήσεις που γινόντουσαν στα “πηγαδάκια” που είχαν στηθεί στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στην Εθνική Πινακοθήκη.
Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες εστιάζουν σε τρεις πυλώνες: Τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις ενισχύσεις που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν τα 3 δισ ευρώ και τα οποία με τη σειρά τους μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν επιπρόσθετα 5 – 5,5 δισ ευρώ για επενδυτικά σχέδια, ενισχύσεις που αφορούν εξειδικευμένα την Έρευνα και την Καινοτομία, καθώς και παρεμβάσεις για τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είτε μέσω μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών – με προτεραιότητα στην “ελάφρυνση” των εξαγωγέων – είτε μέσω επενδύσεων στις υποδομές. Κυριότερο στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η προτεραιοποίηση στις μεγάλες επενδύσεις, και κυρίως τις παραγωγικές με έμφαση στη Βιομηχανία, τόσο μέσα απ’ τα καθεστώτα των Στρατηγικών Επενδύσεων όσο και των Εμβληματικών Επενδύσεων, με το τελευταίο να παραμένει σε ισχύ και μετά το πέρας λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης με το οποίο είχε συνδεθεί. Επίσης μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, που πλέον αλλάζει μπαίνοντας ‘ψαλίδι’ στα περισσότερα καθεστώτα του με πρώτα απ’ ολα αυτά του τουρισμού. Ως προς τα τελευταία πάντως υπήρξε χθες η διαβεβαίωση ότι οι δύο κύκλοι για τουριστικές επενδύσεις που έχουν “τρέξει” ήδη και είναι σε εκκρεμότητα θα ολοκληρωθούν και θα ενισχυθούν κανονικά, με 300 εκατ. ευρώ
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα
Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ.
-Στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί χρηματοδοτούνται με 1 δις ευρώ επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, την μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.
-Ενίσχυση με 170 εκατ. ευρώ από το RRF για εμβληματικές επενδύσεις
-Προκηρύσσεται καθεστώς μεγάλων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ
-Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
-Επιπλέον προβλέπονται 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
-Δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισεκ. ευρώ με καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
-Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ.
-Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback.
-Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
-Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF.
«Ελάφρυνση» των εξαγωγέων
Για το τεράστιο ζήτημα της γραφειοκρατίας η κυβέρνηση υπόσχεται παρεμβάσεις που θα μειώσουν μέσα στην επόμενη διετία τουλάχιστον κατά 25% το διοικητικό γραφειοκρατικό βάρος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
«Την πρώτη 4ετία έγινε σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βιομηχανία. Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας – η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η ΓΓΒ”, σημείωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης. Και συνέχισε: “Περνάμε στο δεύτερο κύμα αλλαγών ενάντια στη γραφειοκρατία. Ο στόχος μας είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε επίσης στο πρόγραμμα έργων logistics που έχουν ξεκινήσει με στόχο, όπως είπε, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
«Έχοντας ως στόχο την δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία δύο νέων logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στις δύο πόλεις. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα αλλά και οι Σέρρες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Είμαστε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομής, που σχετίζονται εμμέσως ή ευθέως με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων στη Βόρειο Ελλάδα. Μικρού κόστους παρεμβάσεις σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να επιφέρουν καθοριστικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα έργα σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το κατάλληλο οδικό δίκτυο», υπογράμμισε.
Κυβερνητική Επιτροπή για τη Βιομηχανία
Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι ξεκινά η λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, η οποία και θα αναλάβει σε άμεση εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για τη Βιομηχανία. «Επικεντρωνόμαστε σε κρίσιμους τομείς, όπως ο καθετοποιημένος μεταποιητικός αγροδιατροφικός τομέας -ο οποίος ενισχύεται με το πακέτο 600 εκατ. που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- η φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής, η παραγωγή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση, η κυκλική οικονομία, η ναυπηγοεπισκευή που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οι εφαρμογές λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η αμυντική βιομηχανία και ρομποτική, και οι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε αρκετές φορές την πρόβλεψη υποστήριξης των επενδύσεων που θα γίνονται στις παραμεθόριες περιοχές τόσο για λόγους εθνικούς όσο και για λόγους ισόρροπης ανάπτυξης.