ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δικάζεται στο Λονδίνο για διατάραξη της δημόσιας τάξης

greta tounberg

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου κατηγορούμενη για διατάραξη της δημόσιας τάξης, ύστερα από διαμαρτυρία της τον Οκτώβριο έξω από ξενοδοχείο στην βρετανική πρωτεύουσα όπου διεξαγόταν διάσκεψη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η 21χρονη Σουηδή δεν έκανε δήλωση κατά την άφιξή της γύρω στις 09:15 στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο κέντρο του Λονδίνου για τη δίκη της, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Μπροστά στο δικαστήριο ακτιβιστές για το κλίμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεθνώς γνωστή ακτιβίστρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Όταν ο κόσμος που γνωρίζουμε δέχεται επίθεση, τι κάνουμε; Οφείλουμε να αγωνιστούμε», φώναζαν, κρατώντας κίτρινο πανό στο οποίο αναγραφόταν: «ο αγώνας για το κλίμα δεν είναι έγκλημα».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε αθώα στην κατηγορία για διατάραξη της δημόσιας τάξης σε πρώτη ακροαματική διαδικασία τον Νοέμβριο, όπως και οι άλλοι τέσσερις ακτιβιστές που παρουσιάστηκαν μαζί της σήμερα στο δικαστήριο.

Στην Τούνμπεργκ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 2.500 στερλινών, δηλαδή σχεδόν 3.000 ευρώ, αν καταδικαστεί.

Συνολικά 26 ακτιβιστές είχαν συλληφθεί για διατάραξη της πρόσβασης στο Energy Intelligence Forum, διάσκεψη στην οποία μετείχαν τα στελέχη των βασικότερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας στις 17 Οκτωβρίου του 2023.

Εκείνη τη μέρα οι ακτιβιστές υποδέχθηκαν τους μετέχοντες φωνάζοντας «ντροπή σας» και κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν «Σταματήστε το Ρόουζμπανκ», ή «το Ρόουζμπανκ θα σας σκοτώσει», αναφερόμενοι σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, την εκμετάλλευση του οποίου ενέκρινε το Λονδίνο τον Σεπτέμβριο.

«Πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες, πολιτικοί που δεν ορθώνουν το ανάστημά τους συνάπτουν συμφωνίες και συμβιβασμούς με τους λομπίστες του καταστροφικού τομέα των ορυκτών καυσίμων», είχε δηλώσει η Τούνμπεργκ σε δημοσιογράφους, προτού την βάλουν σε όχημα της αστυνομίας.

Η νεαρή ακτιβίστρια διώκεται επειδή δεν συμμορφώθηκε με την σύσταση της αστυνομίας του Λονδίνου να μην αποκλείσουν οι διαδηλωτές τον δρόμο στον οποίο βρισκόταν το κτίριο όπου διεξαγόταν το φόρουμ.

Αφού αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, πήρε ξανά την επομένη μέρος σε νέα διαδήλωση μπροστά από το πεντάστερο ξενοδοχείο του Λονδίνου στο οποίο διεξαγόταν το φόρουμ μαζί με εκατοντάδες άλλους ακτιβιστές.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ