ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

zero covid china e1670401891972
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά της Covid-19, επιτρέποντας σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και περιορίζοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ.

Με βάση τις νέες συστάσεις που παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους και όχι σε νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις καραντίνας, όπως ίσχυε. Θα διακομίζονται στα νοσοκομεία μόνο αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

Παράλληλα, η Κίνα θα περιορίσει και άλλο την υποχρεωτικότητα και τη συχνότητα των νουκλεϊκών τεστ και πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid όσοι εισέρχονται σε δημόσιους χώρους και όσοι ταξιδεύουν σε άλλη επαρχία.

Η καραντίνα στο σπίτι για όσους ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα αποτελεί σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς στην Κίνα, καθώς νωρίτερα φέτος επιβάλλονταν lockdown σε ολόκληρες κοινότητες, κάποιες φορές επί εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος.

Οι κανόνες για την καραντίνα είχαν χαλαρώσει κάπως ήδη από τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπαν την επιβολή lockdown μόνο στα συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονταν κρούσματα.

Όμως από τώρα και στο εξής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες.

Αλλαγή ρητορικής

Επί σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές στην Κίνα αντιμετώπιζαν την Covid-19 σαν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αλλάξει ρητορική, επισημαίνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός έχει πλέον μειωμένη ικανότητα να προκαλέσει τον θάνατο των ασθενών.

Κάποιοι Κινέζοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η Covid δεν είναι πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη.

Πριν από τις ανακοινώσεις, είχε προηγηθεί συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υπό τον Σι Τζινπίνγκ. Όπως είχε αναφερθεί μετά τη συνεδρίαση, στόχος της κυβέρνησης είναι να «προσαρμοστεί η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας», καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία του.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την επίσημη δημοσίευση ανησυχητικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως: τον Νοέμβριο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα κατέρρευσαν, λόγω της αυστηρής πολιτικής της «μηδενικής Covid» και της υποτονικής ζήτησης.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3% κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2022, πολύ πιο κάτω από τον στόχο του 5,5% για το τέλος της χρονιάς.

Με πληροφορίες από Financial Times, AFP, Reuters

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

uvorvsuowd63de25901b5dc ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο έπεσε σε πεζούς σε στάση- Ένας νεκρός- ΒΙΝΤΕΟ

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Οδηγός λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος στη στάση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ...