Η «μεγάλη» εβδομάδα με τις πρωτοφανείς απάτες

Facebook
Twitter

Αναμφίβολα η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εβδομάδα των απατών.

Και αυτό, όχι γιατί στο προηγούμενο διάστημα στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές του Νομού Αχαΐας δεν καταγράφτηκαν πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, αλλά γιατί οι απάτες αυτής της εβδομάδας είχαν χαρακτηριστικά πρωτοφανή.

Στις δύο πιο σημαντικές υποθέσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτά που άκουγαν. Όπως πληροφορείται η «Πολιτεία» οι δύο γυναίκες που κατήγγειλαν εξαπάτηση από αγνώστους και έχασαν συνολικά ποσό που κυμαίνεται περίπου στις 37.000 ευρώ, «πείστηκαν με τρόπο που δείχνει πως μπορούν να επιδείξουν εμπιστοσύνη στον οποιονδήποτε άγνωστο».

Στην μία περίπτωση το θύμα ακολούθησε τις υποδείξεις αγνώστου ο οποίος συστήθηκε ως υπάλληλος του ΔΕΔΗΕ και την έπεισε πως δικαιούται επιστροφής χρημάτων από το λογαριασμό του ρεύματος. Το θύμα ακολούθησε τις οδηγίες του δράστη, αν και οι επιστροφές χρημάτων γίνονται απευθείας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος μέσω της κρατικής στήριξης. Πήρε μήνυμα, ακολούθησε τις… οδηγίες, πάτησε το κακόβουλο link και αυτομάτως το κύκλωμα των απατεώνων της άρπαξε από τον λογαριασμό της πάνω από 23.000 ευρώ.

Ωστόσο η άλλη περίπτωση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ήταν πολύ πιο σοβαρή και εξίσου πρωτοφανής.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΑ…

Και όντως, δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη με την απάτη σε βάρος της πατρινής υπαλλήλου συμβολαιογραφείου από την οποία σύμφωνα με τη συνολική αποτίμηση των αστυνομικών της Ασφάλειας απέσπασαν το ποσό των 14.000 ευρώ περίπου.

Στη γυναίκα τηλεφώνησε άνδρας ο οποίος προσποιήθηκε το λογιστή και την “ενημέρωσε” πως δικαιούται ποσό επιδότησης από την περίοδο της πανδημίας “τότε που οι επιχειρήσεις ήσαν κλειστές”.

Ο άνδρας έπεισε το θύμα του πως η αναγγελία ήταν αληθινή και από εκεί αρχίζει η υπόθεση να “χοντραίνει”.

Προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα την έπεισε να προχωρήσει σε κάτι πιο εξωφρενικό, για το οποίο επίσης η γυναίκα πείστηκε.

Της είπε πως για να της καταβληθεί το ποσό που δικαιούται δεν θα πρέπει να εμφανίζει καταθέσεις στο λογαριασμό της. Γι’ αυτό και της έδωσε πέντε αριθμούς λογαριασμών, όπου θα έπρεπε να καταθέσει τα χρήματά της και στη συνέχεια θα της τα επέστρεφε μαζί με την “επιχορήγηση”.

Η γυναίκα ενέδωσε και σε αυτή την απαίτηση του δράστη και κατέβαλε συνολικά το ποσό των 14.000 ευρώ.  Όσο για τα χρήματά της μαζί με την δήθεν επιχορήγηση, ακόμη τα περιμένει.

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

Με απορία υποδέχτηκαν οι αστυνομικοί τις αναφορές της συγκεκριμένης γυναίκας σημειώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» πως δεν είναι δυνατόν με τόση ευκολία οι δράστες να προσεγγίζουν θύματα, αλλά ομοίως με την ίδια ευκολία τα θύματα να πείθονται. Πόσο δε μάλλον να τους ζητείται προκαταβολικά να καταθέσουν χρηματικά ποσά με… υποσχετική πως μετά θα τους καταβληθούν μαζί με απίθανες επιχορηγήσεις.

Επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να μην πληροφορούνται τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, όσο και από δημοσιεύματα του Τύπου για το πώς πρέπει να αντιδρούν και κυρίως πώς πρέπει να προφυλάσσονται από τις σπείρες απατεώνων που έχουν κατακλύσει τη χώρα, αλλά και την περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top