Η μεγαλύτερη επίθεση με drones στη Μόσχα: Φλέγεται διυλιστήριο – «Μαύρη βροχή» και χάος στα αεροδρόμια (video)

Η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη επίθεση με drones των τελευταίων δύο ετών (από την έναρξη του πολέμου) με κύριο στόχο τη Ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η μαζική ομοβροντία προκάλεσε σοβαρά πλήγματα, με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πάντως την αναχαίτιση 555 drones σε ολόκληρη την επικράτεια, εκ των οποίων τα 180 κατευθύνονταν αποκλειστικά προς τη Μόσχα.

Το στρατηγικό πλήγμα της επιχείρησης επικεντρώθηκε σε διυλιστήριο πετρελαίου της Gazprom Neft στην περιοχή Καπότνια, στα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που δέχεται η συγκεκριμένη μονάδα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, γεγονός που οδήγησε στον ολοκληρωτικό τερματισμό των εργασιών του διυλιστηρίου, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών της ρωσικής πρωτεύουσας σε καύσιμα.

- Διαφήμιση -

Πυκνός καπνός, «βροχή πετρελαίου» και οργή κατοίκων

Μετά τα επιτυχή πλήγματα των ουκρανικών Bar (υβριδικά drones-πύραυλοι κρουζ), τεράστιες φλόγες και πυκνά μαύρα σύννεφα καπνού κάλυψαν τον ουρανό της Μόσχας. Το γεγονός προκάλεσε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, καθώς κάτοικοι πολλών περιοχών άρχισαν να καταγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ιδιότυπη «βροχή με πετρέλαιο», ανεβάζοντας φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν μαύρες κηλίδες και λιπαρούς λεκέδες στους δρόμους και τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία και η οργή των πολιτών στα ρωσικά social media, καθώς πολλοί αναφέρουν ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση ή σήμανση με σειρήνες για την επικείμενη επιδρομή, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν έντρομοι από τις εκρήξεις της αεράμυνας. Από τα θραύσματα και τις προσκρούσεις, οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και δύο παιδιά.

Παράλυση στις πτήσεις και πολιτικό μήνυμα Ζελένσκι

Η ένταση της επίθεσης ανάγκασε τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων στα μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας (Vnukovo, Sheremetyevo και Zhukovsky). Η εταιρεία Aeroflot προχώρησε σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις εκατοντάδων δρομολογίων, ενώ στο αεροδρόμιο Sheremetyevo πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις επιβατών σε ασφαλή καταφύγια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, τονίζοντας ότι η επίθεση αποτελεί μια απολύτως δίκαιη απάντηση στα ρωσικά πλήγματα, και ειδικότερα στην πρόσφατη επίθεση που κατέστρεψε ιστορικό μοναστήρι στο Κίεβο. «Αν η Ουκρανία πρόκειται να καίγεται, τότε θα καίγεται και η Μόσχα σας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του, επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα οι Ρώσοι πολίτες να καταλάβουν το κόστος του πολέμου που διεξάγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Google Logo Προσθήκη του Politeianews.gr στην Google
spot_img
spot_img

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο
spot_img