ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη «Όμικρον» επελαύνει στη Βρετανία

Facebook
Twitter
Για νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού προετοιμάζεται η Βρετανία, επιλέγοντας να λάβει μέτρα, παρότι οι επιπτώσεις της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης «Ομικρον» στον άνθρωπο μένει να αποσαφηνισθούν.

Παρότι μέχρι στιγμής ο αριθμός μολύνσεων με τη νέα μετάλλαξη παραμένει χαμηλός, οι υπηρεσίες του NHS εκτιμούν ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες τουλάχιστον το ήμισυ των κρουσμάτων θα αφορά την «Ομικρον».

Η βρετανική εμπειρία με την «Ομικρον» ίσως αποδειχθεί προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε άλλες χώρες. Η Βρετανία απέφυγε την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η χώρα διαθέτει, επίσης, το καλύτερο σύστημα γονιδιακής αναγνώρισης, ικανό να ταυτοποιεί γρήγορα νέες μεταλλάξεις. «Εκτιμώ ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι εφιαλτικός», λέει ο πρώην σύμβουλος του NHS για θέματα λοιμώξεων, Πίτερ Ινγκλις. Παρότι γνωρίζουμε ελάχιστα για την «Ομικρον», τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά. «Θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, ακόμη και σε χώρες με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά», λέει ο ιολόγος Τζέφρι Μπάρετ.

Γονιδιακή καταγραφή

«Εκτιμώ ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι εφιαλτικός», λέει ο πρώην σύμβουλος του NHS για θέματα λοιμώξεων.

Η γονιδιακή καταγραφή της «Ομικρον» από τα βρετανικά εργαστήρια θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε πολύ σύντομα τη σοβαρότητα της μετάλλαξης. «Καθίσταται πασιφανές ότι η “Ομικρον” είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ικανή να παρακάμπτει την εμβολιαστική ανοσία, παρότι τα στοιχεία βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο», σημειώνει η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής ιατρών του NHS.

«Πολλοί υγειονομικοί αναφέρουν ήδη οξεία κόπωση. Τώρα, η μετάλλαξη “Ομικρον” έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη τραυματισμένο εθνικό σύστημα υγείας. Νιώθω μεγάλη συμπάθεια και αλληλεγγύη για τους συναδέλφους μου που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία», λέει ο δρ Ινγκλις.

Αναγκαία τα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Βρετανίας (BMA), Τσανγκ Νάπολ, επαινεί την κυβερνητική απόφαση για επιβολή μέτρων προστασίας. «Τα σταθερά υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων και η προοπτική επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης καθιστούν επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων. Παρότι τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, δεν έχουμε δικαίωμα στον εφησυχασμό», τονίζει ο δρ Νάπολ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top