ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η Μύκονος και η Ίος ένα βήμα πριν το μίνι lockdown – Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την Ελληνική Αστυνομία

Facebook
Twitter
Ένα βήμα πριν την υιοθέτηση τοπικών μέτρων για τον κορνοϊό βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης. Σημειώνεται ότι στη Μύκονο είχαν επιβληθεί από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου περιοριστικά μέτρα, τα οποία προέβλεπαν:
  • νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (από 1 π.μ. έως 6 π.μ.)
  • απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο «μικροσκόπιο» άλλα έξι νησιά

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έξι νησιά: Τη Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

   Όπως ανέφερε, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Με τον Δεκαπενταύγουστο να έχει τεθεί από τους ειδικούς ως ορόσημο κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, προκειμένου να μην τεθεί εκτός ελέγχου η διασπορά που ήδη κινείται ανοδικά, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές, την ώρα που οι αποδράσεις από τα αστικά κέντρα για διακοπές, μειώνουν τους εμβολιαστικούς ρυθμούς.

Ανησυχία επικρατεί για τα «κόκκινα» νησιά, με την Ίο, όπως ανέφερε χθες και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να μην αποκλείεται να ακολουθήσει τη Μύκονο στο φάσμα των τοπικών «lockdown». Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, σε Ίο και Πάρο τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από Αστυνομία και Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται καθημερινά σε Ίο και Πάρο, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Στην Ίο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης. Εχουν εξάλλου προηγηθεί ο θάνατος, τα ξημερώματα της Κυριακής, μιας 18χρονης πιθανόν από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και ενός 24χρονου Ιρλανδού που, μεθυσμένος, έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου όπου διέμενε.
Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πολιτικής Προστασίας ερευνούν επίσης ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο νησί, με τις Αρχές να αφαιρούν αρχικά από κέντρο διασκέδασης την άδεια λειτουργίας για μη τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19 και τον ιδιοκτήτη του να καταθέτει ένσταση και να παίρνει πίσω την άδειά του μόλις 2,5 ώρες αργότερα.

Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Πάρο, όπου επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία.

Όπως μάλιστα αναφέρουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, «μαζί με την Ίο, τη Μύκονο και την Κρήτη αποτελούν τα νησιά που βρίσκονται στην επιδημιολογικά κρισιμότερη κατάσταση». Και στην Πάρο πήραν εντολή να μεταβούν για διενέργεια έκτακτων ελέγχων δύο ομάδες ΟΠΚΕ, συνολικά 30 αστυνομικοί και ακόμα 15 ένστολοι από άλλες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.

Τα κρούσματα στα νησιά που προκαλούν ανησυχία

Στα νησιά των οποίων η επιδημιολογική εικόνα προκαλεί ανησυχία, κατεγράφησαν τα εξής κρούσματα την Πέμπτη 29 Ιουλίου:

  • Μύκονος: 20 νέα κρούσματα – 197,36 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • Π.Ε. Θήρας: 11 νέα κρούσματα – 58,25 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (περιλαμβάνεται και η Ίος)
  • Ζάκυνθος: 19 νέα κρούσματα – 46,62 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • Τήνος: 6 νέα κρούσματα – 69,48 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • Λευκάδα: 14 νέα κρούσματα – 59,09 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • Πάρος: 11 νέα κρούσματα – 73,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • Ρόδος: 94 νέα κρούσματα – 78,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top