ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η Όμικρον πολιορκεί τα νοσοκομεία – Φόβοι για απότομη αύξηση των νοσηλειών

Facebook
Twitter
Στην πλέον κρίσιμη φάση του πέμπτου κύματος της πανδημίας έχει εισέλθει η χώρα μας. Η εκτεταμένη διασπορά της Όμικρον απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα Υγείας, τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες αναμένεται κορύφωση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Των Αιμιλίας Σταθάκου, Γιώργου Σιαδήμα, Τζένης Κριθαρά

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η διασπορά του ιού θα συνεχιστεί με αυξητικές τάσεις μέχρι τις 20 με 23 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά ότι σε εκείνη τη φάση, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος μολύνσεων θα κυμανθεί ανάμεσα στις 53.000 και τις 60.000, με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα συνεχίσουν να ισχύουν χωρίς παρεκκλίσεις, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Η περίοδος κορύφωσης των κρουσμάτων μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Δεδομένο, όμως, θεωρείται πως τα σκληρά νούμερα της πανδημίας θα δοκιμάσουν την αντοχή του συστήματος Υγείας. Παρά τη μειωμένη νοσηρότητα της «Ομικρον», το υπολογιστικό μοντέλο δείχνει ότι περίπου το 60% των νοσηλειών αυτή την περίοδο οφείλεται σε αυτή την παραλλαγή. «Η επεξεργασία των δεδομένων με την υπολογιστική πλατφόρμα CORE μάς υποδεικνύει μια κορύφωση στις νοσηλείες σε επίπεδα πάνω από 4.300 κλίνες COVID γύρω στις 23 Ιανουαρίου», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει ότι μετά από αυτό το χρονικό σημείο αναμένεται η σταδιακή πορεία αποκλιμάκωσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτω από 1.800 κλίνες COVID στις 15 Φεβρουαρίου και κάτω από 600 κλίνες την 1η Μαρτίου.

Παραλλαγή Όμικρον

Διασωληνώσεις

Ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να διασωληνωθούν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΠΘ, η αύξηση για τις ανάγκες διασωλήνωσης θα είναι απότομη. Χρονικά, προσδιορίζεται στο τέλος του μήνα, φτάνοντας στις 774 κλίνες ΜΕΘ για COVID με διασωληνωμένους ασθενείς.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ σήμερα ανέρχονται στις 692, κάτι που σημαίνει ότι γύρω στις 18 με 19 Ιανουαρίου το ΕΣΥ θα υποστεί πίεση και θα υπάρξει η ανάγκη χρήσης κλινών ΜΕΘ για COVID και του αντίστοιχου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι μετά το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση και σε αυτόν τον δείκτη, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τις περίπου 215 κλίνες ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς στο τέλος Φεβρουαρίου. Το θετικό νέο που έρχεται από όλες τις χώρες που προηγούνται της Ελλάδας ως προς τη διασπορά της νέας παραλλαγής είναι ότι η νόσηση από την «Όμικρον» δεν μεταφράζεται σε αναλογική αύξηση των θανάτων από αυτήν.

Ωστόσο, η πολύ μεγάλη διασπορά μπορεί να οδηγήσει και σε σχετικά μικρό αλλά όχι αμελητέο αριθμό θανάτων από αυτή την παραλλαγή. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, σε ό,τι αφορά τους θανάτους αναμένεται μια μικρή αύξηση, μέχρι τους 75, την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και έπειτα αποκλιμάκωση και σε αυτόν τον δείκτη. «Στο τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε οι θάνατοι να έχουν πέσει στους περίπου 30, αλλά θα χρειαστεί να περάσει σχεδόν όλος ο Απρίλιος για να μηδενιστούν οι θάνατοι από την παραλλαγή “Όμικρον”», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Η απειλή της «Δέλτα» με φόντο την Όμικρον

Παρά την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον», η παραλλαγή «Δέλτα» εξακολουθεί να προκαλεί βαριά νόσηση και να απειλεί τη ζωή, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Αττικής, μέσω μιας νέας μοριακής μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε στο ΕΚΠΑ.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, αξιολογώντας τα αποτελέσματα επισημαίνει ότι διαπιστώνεται η επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» στην Αττική σε ποσοστό 87%, όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν κάτω του 40%, παράλληλα με την αντίστοιχη μείωση της παραλλαγής «Δέλτα». «Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής “Όμικρον”, τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις», επισημαίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top