ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Πατρινή ερευνήτρια που «τα βάζει» με τον καρκίνο!

themeli
Και επειδή πρόσφατα, μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα έκανε αναφορά στο ερευνητικό έργο της Μαρίας Θέμελη για τις αντικαρκινικές θεραπείες, η «Πολιτεία» θυμίζει σήμερα ότι η Ελληνίδα ερευνήτρια που έχει ανακηρυχθεί και «Γυναίκα της Χρονιάς» για το 2017 στην Ολλανδία (ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ), έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα όπου και ζουν οι περήφανοι γονείς της. Ο Παναγιώτης Θέμελης και η Χαρά Μιχαλοπούλου.

Θυμίζουμε ότι η Μαρία αποφοίτησε πρώτη το 2006 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με επιβλέποντα τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

Αργότερα, μετακόμισε για μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain. Στο εργαστήριό του εκπαιδεύτηκε σε βάθος στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας με λεμφοκύτταρα, των λεγομένων κυττάρων CAR-T.

Η δουλειά της οδήγησε σε ανακαλύψεις υψηλού αντίκτυπου στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T. Περιέγραψε για πρώτη φορά τη χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κύτταρων ως πηγή για τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση. Η μέθοδος αυτή έχει κατοχυρωθεί με πατέντα. Το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη, στο τμήμα αιματολογίας στο VUmc Cancer Center του Άμστερνταμ.

Τι λέει σήμερα; «Ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για πολύ αποτελεσματικές θεραπείες αναφορικά με την λευχαιμία, όπως και άλλες μορφές καρκίνου. Με την ομάδα μου δουλεύουμε σκληρά και αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι οιωνοί είναι αίσιοι».

You may also like

Comments are closed.

mitsotakis erdogan arthrou1 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης και Ερντογάν: Άφησαν για αργότερα τα δύσκολα, έδωσαν νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Συμφωνώντας ότι διαφωνούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν χθες από τη ...