ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Η πορεία των τριών ορειβατών στα Καλάβρυτα, η χιονοστιβάδα και το σημείο της πτώσης

sjrdojbsan6200dab6261b9
Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 05/02/2022. Οι τρεις έμπειροι αναρριχητές, ξεκίνησαν μέσα από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου προς “μαυρολίμνη” και από εκει προς τα Ύδατα της Στυγός για παγοαναρρίχηση σε μία αρκετά απόκρημνη πλαγιά.

Το βράδυ της ίδια μέρας με το κλείσιμο του χιονοδρομικού (8:00μμ) το αυτοκίνητό τους (ΦΩΤΟ το ΙΧ αυτοκίνητο δίπλα από το ασθενοφόρο ωρα 23:00) παράμεινε στο άδειο πλέον πάρκινγκ του κέντρου. Αναζητήθηκε ο κάτοχος από τους ανθρώπους του χιονοδρομικού, βρέθηκε ο αριθμός κινητού και άρχισαν οι προσπάθειες επικοινωνίας χωρίς ανταπόκριση. Σήμανε συναγερμός και τέσσερα έμπειρα μέλη του Χιονοδρομικού έφυγαν αμέσως για να ελέγξουν χωρίς αποτέλεσμα. Άμεσα δόθηκε σήμα στις αρχές για τους αγνούμενους.

Αργά το βράδυ ήδη στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού μετέβη ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Αναστάσιος Καναβός και σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Χιονοδρομικού κ. Αλέξη Άγριο και στελέχη του κέντρο στήθηκε το πρώτο επιχειρησιακό κέντρο (ΦΩΤΟ). Πριν ακόμα χαράξει έφτασαν δυνάμεις της 6ης ΕΜΑΚ από Πάτρα και ενδυναμώθηκαν οι δυνάμεις από την Π.Υ.Καλαβρύτων και από Α.Τ.Καλαβρύτων και σε συνεργασία με οδηγούς βουνού και ομάδας διασωστών ξεκίνησαν την αναζήτηση των ορειβατών.

Με το drone του Χιονοδρομικού από την περιοχή της Στύγας, σαρώθηκε η περιοχή και παρατηρήθηκαν σημάδια πρόσφατης χιονοστιβάδας. Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής διέκρινε στο σημείο της χιονοστιβάδας αντικείμενα (κράνος και μπουφάν). Ο οδηγός βουνού Νίκος Λαζανάς και άλλα δύο άτομα του Κέντρου βρήκαν το σημείο του δυστυχήματος και η ομάδα του Γιώργου Βουτυρόπουλου, έφυγε για το σημείο της πτώσης. Το μεσημέρι βρέθηκαν με διαφορά λίγης ώρας και οι τρεις ορειβάτες, θαμμένοι από το χιόνι, χτυπημένοι και δυστυχώς νεκροί. Μια μεγάλη επιχείρησε στήθηκε, με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για την προσέγγιση στο σημείο και την μεταφορά των τριών σορών από την πλευρά του Μεσορουγγίου   Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όταν τα θύματα μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου για νεκροψία νεκροτομή.

Στις αποκαλυπτικές φωτογραφίες η πορεία των ορειβατών, σε κύκλο η χιονοστιβάδα και το σημείο που έπεσαν (υψόμετρο 2.200μ σημείο πτώσεις από την παράσυρση 1.950μ.

πηγή kalavrytanews.com

lvedpbjpbe62025c0520d84
hrluwrjirz62025c1805a33

You may also like

Comments are closed.