ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Η «προίκα» που άφησε στα νοσοκομεία μας ο κορωνοϊός

Karvelis
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ μιλά στην «Πολιτεία», για την αυταπάρνηση γιατρών και νοσηλευτών, για το νοσοκομείο Θώρακος, αλλά και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέου κύματος της πανδημίας.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Για τις σημαντικότερες πτυχές, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις ενέργειες και τις εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης μιλά αποκλειστικά στην «Πολιτεία», ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Γιάννης Καρβέλης.

Και απαντά, γιατί δεν έγινε αυτόνομη μονάδα Covid το πρώην νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, ενώ απορρίπτει ρητά τον ισχυρισμό της ΕΙΝΑ για κινδύνους από τη μείωση των τακτικών χειρουργείων άλλων νόσων. Επίσης κάνει πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι ο ρυθμός εμβολιασμού οδηγεί στην πεποίθηση ότι «θα είμαστε σε ευνοϊκότερη θέση».

Η συνέντευξη:

Ερ. Ποια συνοπτική-περιληπτική περιγραφή θα δίνατε για να αποτυπώσετε αυτό που βιώσατε στην υγειονομική κρίση απ’ την αρχή της μέχρι σήμερα;

Απ. Με λίγες λέξεις θα έλεγα: Πολλές, μα πολλές ώρες δουλειάς, οργάνωση νέων κλινών, οργάνωση νέων ΜΕΘ, οργάνωση νέων πτερύγων, ανακατατάξεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, οργάνωση εμβολιαστικών κέντρων, αυταπάρνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υψηλό επίπεδο παρεχόμενων Υπηρεσιών.

Λέξεις κλειδιά, που αποτελούν τον άξονα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Για εμάς, στάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία νέων ΜΕΘ σε νοσοκομειακές μονάδες που δεν είχαν ποτέ π.χ. Γ.Ν. Ζακύνθου και Γ.Ν.Φιλιατών, οι οποίες θα διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.

Συγκροτήθηκαν και οργανώθηκαν για να παραμείνουν ως παρεχόμενες Υπηρεσίες υψηλής φροντίδας στους συμπολίτες και μετά το πέρας της πανδημίας. Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προέκυψαν.

Επίσης, ήταν σημαντική η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ανέλαβε και σήκωσε μεγάλο όγκο εργασίας καθώς οι ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων μετατοπίστηκαν στα Κέντρα Υγείας, λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που ακολουθήθηκαν στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα ήταν ο πρόσφορος χώρος οργάνωσης εμβολιασμών.

 

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΥΠΕ

Ερ. Σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη «μάχη», πού θεωρείτε ότι τα πήγαμε καλά στην Πάτρα και πού όχι;

Απ. Τόσο στην Πάτρα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, που καλύπτει η δική μας Υγειονομική Περιφέρεια καταφέραμε να νοσηλεύσουμε όλους, μα όλους, τους ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας, χωρίς να καταστεί ανάγκη διακομιδής σε νοσοκομείο εκτός 6ης ΥΠΕ.

Εν προκειμένω, για την Πάτρα και την Αχαΐα, ευρύτερα, ισχύει το ίδιο. Δεν έμεινε κανείς συμπολίτης μας χωρίς νοσηλεία. Τόσο το νοσοκομείο Αναφοράς (Π.Γ.Ν.Π.), όσο και το Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης που υπήρχαν, και υπάρχουν ακόμη, με σημαντική προσφορά.

Ιδιαίτερα, τις περιόδους των μεγάλων εξάρσεων, ιατροί και νοσηλευτές έδωσαν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους για να κρατήσουν στη ζωή τους περισσότερους των ασθενών και να παρέχουν αξιόλογη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΩΡΑΚΟΣ

Ερ. Τελικά το πρώην νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, έπρεπε -και θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει- ως Νοσοκομείο Covid, όπως πολλοί ακόμα και σήμερα πιστεύουν;

Απ. Η αντιμετώπιση των ασθενών Covid έγινε μέσα σε οργανωμένα γενικά νοσοκομεία όπου ήταν εφικτή η σφαιρική περίθαλψή τους από κάθε ιατρική ειδικότητα. Υπήρχε, επίσης, η δυνατότητα απεικονιστικής και εργαστηριακής υποστήριξης, διευκολύνοντας έτσι τη διάγνωση και την παρακολούθηση των περιστατικών.

Το παλαιό νοσοκομείο Θώρακος δεν προσφέρει τη δυνατότητα τέτοιων εργαστηρίων και επομένως τόσο το στάδιο της διάγνωσης όσο και της θεραπείας θα ήταν ελλιπή. Παράλληλα, το εξειδικευμένο και έμπειρο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έμεινε στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ Covid για να συμβάλλει στην ταχύτερη αποθεραπεία των ασθενών.

Δεν ήταν δυνατό αυτό το προσωπικό να αποκοπεί και να μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο, που θα ξεκινούσε από την αρχή με ελλείψεις και παράλληλα να αποδυναμωθούν τα τμήματα, που έδιναν πραγματικά μάχη και χρειάζονταν το προσωπικό τους. Επομένως, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΦΙΚΤΗ η λειτουργία του παλαιού Νοσημάτων Θώρακος.

Ερ. Με τα τακτικά χειρουργεία σε τι φάση βρισκόμαστε; Διότι η ΕΙΝΑ καταγγέλλει πως υπάρχει συσσώρευση εκατοντάδων περιστατικών, με αποτέλεσμα ορισμένοι να οδηγούνται στην Ιδιωτική Υγεία και οι υπόλοιποι να ζουν απλώς με τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο για τους ίδιους. Τι λέτε;

Απ. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει. Εξαιτίας των εξάρσεων και της ανάγκης τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων διακόπηκαν τα περισσότερα χειρουργεία, αλλά γίνονταν τα έκτακτα και τα ογκολογικά, που δεν μπορούσαν να τεθούν σε αναμονή για ευνόητους λόγους. Ήδη έχουμε αυξήσει τα χειρουργικά τραπέζια, προκειμένου να κυλήσει η διαδικασία, για όσα χειρουργεία είχαν ανασταλεί, ομαλά.

ΜΕΓΑΛΟ «ΟΠΛΟ» ΜΑΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ερ. Πως εκτιμάτε ότι θα είναι τα πράγματα μετά τον Σεπτέμβριο και με βάση ποιες προϋποθέσεις;

Απ. Τόσο η προσωπική μου εκτίμηση, όσο κι η εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι από Σεπτέμβριο θα είμαστε σε ευνοϊκότερη θέση. Η πεποίθηση αυτή γεννάται από τον ικανοποιητικό ρυθμό της εμβολιαστικής διαδικασίας των συμπολιτών μας.

Οι Αχαιοί, και δη οι Πατρινοί συμπολίτες μας, σπεύδουν με γοργούς ρυθμούς να εμβολιαστούν και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Μην ξεχνάμε ότι η Αχαΐα δοκιμάστηκε αρκετά κατά το κύμα των εξάρσεων και είναι φυσικό η πρόληψη να έχει ευαισθητοποιήσει τους πατρινούς. Αλλά και γενικότερα, για την 6η ΥΠΕ ευελπιστώ ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα είναι υψηλά και, αυτόματα, υψηλά θα βρίσκεται η επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού μας.

Έτσι, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ένα 4ο κύμα της πανδημίας, σε περίπτωση που εμφανιστεί, ευχόμενοι ότι θα είναι πιο ήπιο από αυτά που προηγήθηκαν. Εξάλλου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ήδη οργανωμένο και έχει πλέον σφαιρική εμπειρία στη διαχείριση του Covid, οπότε είναι ήδη ώριμο και δύναται να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες της πανδημίας.

Έχω πει, άλλωστε, πολλές φορές, ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει αβοήθητος κανένας συμπολίτης μας, κανένας συνάνθρωπος που χρήζει φροντίδας.

 

 

You may also like

Comments are closed.