Η συγγένεια των σημερινών Τούρκων με τους Τούρκους του Μεσαίωνα μέσα από ανάλυση του DNA τους

Facebook
Twitter
toyrkoi-mak
Κατά την πασχαλινή περιήγησή μας στο διαδίκτυο, ανάμεσα στα άλλα, εντοπίσαμε και έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη για τη «συγγένεια» των σημερινών Τούρκων με τους Τούρκους του Μεσαίωνα. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε καμία περιοχή της Τουρκίας, το DNA των σύγχρονων Τούρκων δεν «συγγενεύει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% με αυτό των Τούρκων του Μεσαίωνα. Ο χάρτης αυτός συνοδεύεται και από δύο σημειώσεις τις οποίες παραθέτουμε μεταφρασμένες.

Επεξήγηση του χάρτη

Όπως βλέπουμε στον χάρτη αυτό υπάρχουν αρκετοί αριθμοί. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει το ποσοστό συγγένειας των σημερινών Τούρκους με τους «μεσαιωνικούς». Τα ποσοστά αυτά ξεκινούν από 1-2% στα ΒΑ σύνορα της Τουρκίας, στο μεγαλύτερο μέρος τους κυμαίνονται από 15-35% και μόνο σε ελάχιστες περιοχές (απέναντι από τα Δωδεκάνησα και σε 2-3 περιοχές ακόμα) ξεπερνούν το 40%, φτάνοντας ως το 48%. Μπορείτε να δείτε πάνω από τον χάρτη στα τετραγωνάκια τι ποσοστά αντιπροσωπεύουν οι διαβαθμίσεις του κόκκινου χρώματος που βλέπετε σ’ αυτόν.

Η συγγένεια των σημερινών Τούρκων με τους Τούρκους του Μεσαίωνα μέσα από ανάλυση του DNA τους
DNA των Τούρκων

Ας δούμε πρώτα τι γράφουν οι σημειώσεις στο κάτω μέρος του χάρτη, μεταφρασμένες από τα αγγλικά:

Σημείωση 1: Τα δείγματα που απεικονίζονται στις μικρογραφίες προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Turkish DNA Project και οι χρωματισμένες περιοχές αντιπροσωπεύονται από τους γηγενείς πληθυσμούς τους, όσον αφορά τη γενεαλογία τους.

Σημείωση 2: Η, τουρκικής προέλευσης, αντικατάσταση του πληθυσμού στα κεντρικά μέρη της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) ήταν πιθανότατα μεγαλύτερη λόγω της επιμειξίας των πρώτων Τούρκων κατακτητών με τους κατοίκους του ιρανικού υψιπέδου.

Μερικές παρατηρήσεις

β) η συγγένεια των Τούρκων της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης, με τους Τούρκους του Μεσαίωνα είναι πολύ μικρή (17% και 14% αντίστοιχα). Δεν διαθέτουμε επιστημονικά στοιχεία, προς το παρόν, αλλά θεωρούμε ότι οι πληθυσμοί Κων/πολης και Ανατολικής Θράκης συγγενεύουν πολύ περισσότερο με τους Έλληνες.

γ) Βλέπετε «κεραμιδί» χρώμα και στην ελληνική Θράκη και δύο αριθμούς 16% και 18%. Πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Ο νομός Έβρου, όπως βλέπετε, δεν έχει χρωματισμό που να παραπέμπει στην Τουρκία. Η Τουρκία βαφτίζει τη μουσουλμανική (θρησκευτική) μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική», κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και εντελώς αυθαίρετα. Με 16% και 18% συγγένεια με τους Τούρκους του Μεσαίωνα, δεν μπορούν οι γείτονες ούτε καν να αναφέρουν τις λέξεις «τουρκική μειονότητα».

δ) Ανάλογο «κεραμιδί» χρώμα υπάρχει και σε τμήματα της Βουλγαρίας, με επίσης πολύ χαμηλό ποσοστό συγγένειας των Βούλγαρων Μουσουλμάνων με τους Τούρκους.

Η συγγένεια των σημερινών Τούρκων με τους Τούρκους του Μεσαίωνα μέσα από ανάλυση του DNA τους
Σελτζούκοι Τούρκοι

Ετυμολογία των ονομάτων των τουρκικών επαρχιών

Πολύ συχνά, σε άρθρα μας για ελληνικές πόλεις κ.λπ. υπάρχουν σχόλια για τα ξενικά ελληνικά τοπωνύμια που άλλαξαν, για την ανύπαρκτη σχέση μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων κλπ. Τι συμβαίνει όμως στην Τουρκία;

Εντοπίσαμε χάρτη με την προέλευση των ονομάτων των 103 τουρκικών επαρχιών. Όπως βλέπετε, περίπου το 35% από αυτά είναι ελληνικά, είτε προέρχονται απευθείας από τα αρχαία Ελληνικά είτε είναι ελληνικά μικρασιατικά. Στις 103 τουρκικές επαρχίες, οι 26 έχουν τουρκικές ονομασίες, οι 24 ελληνικές, οι 13 μικρασιατικές (Anadolu), οι 5 συριακές, άλλες 5 αρμενικές, 3 αραβικές ενώ υπάρχει και μία που προέρχεται από τους αρχαίους Χετταίους!

Και δεύτερος χάρτης που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, χωρίς ονόματα των επαρχιών, με μικρές διαφορές, επιβεβαιώνει τον προηγούμενο. Δείτε το γαλάζιο, ελληνικό χρώμα στις ονομασίες των τουρκικών επαρχιών. Είναι περίπου όσο και το κόκκινο…

Η συγγένεια των σημερινών Τούρκων με τους Τούρκους του Μεσαίωνα μέσα από ανάλυση του DNA τους

Επίλογος

Εάν γκουκλάρετε «Turkish dna test results» (αποτελέσματα του τεστ τουρκικού dna), θα δείτε ότι, οι γείτονες είναι: κατά 38% Ευρωπαίοι, κατά 35% Μεσανατολίτες, κατά 18% Νοτιοασιάτες και κατά 9% Κεντροασιάτες.

Οι απόγονοι των Τούρκων του Μεσαίωνα είναι σχετικά λίγοι στη γειτονική χώρα. Οι βίαιοι εξισλαμισμοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σχετική ομογενοποίηση της Τουρκίας η οποία όμως παρά τα 80 εκατομμύρια του πληθυσμού της δεν είναι μια συμπαγής εθνοτικά χώρα και η ρητορική των φανατικών Τούρκων για μακρόχρονη παρουσία τους στα σημερινά εδάφη της γείτονος, όπως αποδεικνύεται και από επιστημονικά στοιχεία είναι παντελώς αβάσιμη…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή