ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό για τον Ιούνιο

Facebook
Twitter

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο, ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών εκτινάχτηκαν σε ποσοστό άνω του 240%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ετσι, τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τον Ιούνιο έφτασαν στα 2,617 δισ. ευρώ, μόλις 60 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 5,126 δισ. ευρώ και απέχουν μόλις 287 εκατ. ευρώ σε σχέση με δύο χρόνια πριν (5,413 δισ. ευρώ).

Έλλειμμα

Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 αγγίζοντας τα 10,8 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ιούνιο μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, αναδεικνύοντας την εκρηκτική άνοδο που παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών και στις εισπράξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 60,3% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές κατά 53,0% σε τρέχουσες τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 30,5% σε τρέχουσες τιμές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 26,4% σε τρέχουσες τιμές.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 241,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 224,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,61 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 806,7 εκατ. ευρώ το 2021 και μόλις 83,1 εκατ. τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το 2020.

 

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,0% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον Ιούνιο του 2021, λόγω της αύξησης των πληρωμών στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Η άνοδος του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 49,1% σε τρέχουσες τιμές (22,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 32,5% αντίστοιχα (11,1% και 23,3% σε σταθερές τιμές).
Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 360,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 27,6%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top