ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βενετία «αγκάλιασε» τον Πατρινό… Πνευμονολόγο – Ζωγράφο Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο!

336795438 1173513443358681 7554542682908792754 n e1679299016693

Στις 8 Μαρτίου άνοιξε η Διεθνής Έκθεση «Fragility Unveiled» στο «Palazzo Pisani-Revedin», δίνοντας χώρο στους πίνακες του κ. Κ. Σπυρόπουλου τους οποίους εκθείασαν άνθρωποι της Τέχνης από κάθε γωνιά του πλανήτη!

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Στις 17 του περασμένου Οκτώβρη η εφημερίδα «Πολιτεία» είχε αναδείξει την σπάνια και πρωτόγνωρη περίπτωση του Πατρινού Ιατρού – Πνευμονολόγου ο οποίος εκτός από το να γιατρεύει τον Άνθρωπο έχει αφοσιωθεί και στο να γιατρεύει τις ψυχές μας, μέσα από την άλλη του μεγάλη αγάπη, τη Ζωγραφική. Αυτό που τονίζαμε τότε ήταν ότι ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος θεωρείται διεθνώς ως μία από τις σπουδαίες περιπτώσεις.

Και ήταν κάτι που ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιωθεί καθώς είχε την τιμή, και μαζί του όλη η πόλη της Πάτρας, να δει πίνακες του να φιλοξενούνται και να εκθειάζονται στην Βενετία, σε μια από τις πλέον ιδιαίτερης σημασίας εκθέσεις, την Διεθνή Έκθεση «Fragility Unveiled», (Αποκάλυψη της Ευθραυστότητας), που άνοιξε τις πύλες τις την προπερασμένη Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023,  στον χώρο υψηλής εικαστικής αισθητικής «Palazzo Pisani-Revedin», στην «καρδιά» της Βενετίας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ To Palazzo Pisani Revedin στη Βενετία 1

To Palazzo Pisani-Revedin στη Βενετία

 

Ο ίδιος, σ’ ένα απόφθεγμα που συνοψίζει σε λίγες λέξεις όλα τα ουσιώδη περάσματα της σκέψης του για την τέχνη, μεταξύ άλλων δήλωσε:

ΕΝΘΕΤΗ Ο Πνευμονολόγος και Ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος 1

 

«Από τη δημιουργία του, ο άνθρωπος παράγει πολιτισμό με τον ίδιο τρόπο που η αράχνη υφαίνει τον δικό του ιστό.

Η διαφορά είναι ότι ενώ το τελευταίο δεν ενέχει κίνδυνο για το οικοσύστημα, ο ανθρώπινος πολιτισμός, κατά πάσα πιθανότητα, θα προκαλέσει στο οικοσύστημα την ίδια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Τα μέσα που έχουμε για να την αποτρέψουμε είναι η φιλοσοφία, η τέχνη και η επιστήμη…».

 

 

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ

Ο τίτλος της Έκθεσης είχε σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της ύπαρξης μέσα στο οικοσύστημα, στον αστικό χώρο, αλλά και στο συνειδητό και υποσυνείδητο. Αναφέρεται στην τήρηση της ισορροπίας σ’ ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και απαιτεί προσπάθεια για λύση αινιγμάτων, που άλλοτε αναφέρονται στο δράμα κι άλλοτε στην κωμωδία της ζωής, διότι η ζωή πράγματι είναι ένα εκκρεμές που παλινδρομεί μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας.

336266233 941449260209452 77812629414887553 n

Τα έργα του στην Έκθεση της Βενετίας

Η ζωγραφική του κ. Κώστα Σπυρόπουλου θεωρήθηκε πως «δένει» απόλυτα με τα παραπάνω και τα εκφράζει πλήρως, καθώς, όπως γράφτηκε για εκείνον, η τέχνη του χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μορφές σε διαφορετικά περιβάλλοντα με σκοπό να βοηθήσει τον επισκέπτη – παρατηρητή να κατανοήσει κώδικες και να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα ικανοποιητικά.

Επίσης, τονίστηκε ότι η ζωγραφική του χαρακτηρίζει το προσωπικό του ύφος που είναι γνώριμο στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο της Τέχνης, με παραπλήσιο ύφος να διακρίνεταικαι σε άλλους σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους όπως οι: Γιάννης Γαϊτης, Αλέκος Φασιανός, Φαίδων Πατρικαλάκης, Βασίλης Σπεράντζας.

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ…

Πριν την Βενετία, πραγματοποίησε κι άλλη μία σημαντική έκθεση, με τίτλο «Τα Μυστικά Της Ενέργειας», στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Με έργα, που, όπως γράφτηκε στον αθηναϊκό Τύπο, μοναδικά και πρωτότυπα, που παρόμοια δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά σε σχέση με το αντικείμενο της ενέργειας. Με επισήμανση στη μοναδική του ικανότητα να αντιμετωπίζει θέματα στη ζωγραφική του με τρόπο που εστιάζει εννοιολογικά στο αντικείμενο, χρησιμοποιώντας σχέδιο και χρώμα με μοναδικό τρόπο, νέα υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι και φωτισμό LED, αλλά και να ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο της οπτικής έκφρασης.

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ…

Ο κ. Σπυρόπουλος γέννημα θρέμμα Πατρινός, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Riley Hospital for children Indiana, USA, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Brompton και στο London Chest Hospital του Λονδίνου και το 1990 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου από το 2005 είναι Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αλλά παράλληλα με τις σπουδές του στην επιστήμη ταξίδευε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κάνοντας σπουδές στην Τέχνη (Heron Art Institute, USA), εκθέτοντας την καλλιτεχνική του δουλειά σε διεθνούς φήμης γκαλερί, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Μουσείο Λούβρου στην Γαλλία, στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, στις ΗΠΑ, ακόμα όμως και σε: Τουρκία, Καναδά, Βέλγιο, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν και Σερβία!

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ:

Έργα του που φιλοξενήθηκαν στην Βενετία 2 1 Έργα του που φιλοξενήθηκαν στην Βενετία 1 1 Έργα του που φιλοξενήθηκαν στην Βενετία 4 1 Έργα του που φιλοξενήθηκαν στην Βενετία 5 1 Έργα του που φιλοξενήθηκαν στην Βενετία 3 1 e1679298812410

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20 1

 

 

You may also like

Comments are closed.