ΚΟΣΜΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για την εργαλειοποίηση των προσφύγων

metanastes3
H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα κράτη, με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι άνθρωποι δεν είναι, και δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται, πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σημειώνοντας πως όταν τα κράτη ενθαρρύνουν τη μετακίνηση πληθυσμών προς γειτονικές χώρες, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους και επιδεινώνουν το τραύμα και τα δεινά των ανθρώπων που ξεριζώνονται.

Κάτι τέτοιο οδηγεί σε επικίνδυνες περαιτέρω μετακινήσεις, εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανή εκμετάλλευση και μπορεί να επιβαρύνει υπέρμετρα τη δυνατότητα υποδοχής άλλων χωρών.

Η ανοδική πορεία που φαίνεται να εμφανίζει αυτή η τάση – στην Ευρώπη και αλλού – είναι εξαιρετικά ανησυχητική, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία προσθέτοντας πως το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση στην επικράτεια και να αναζητά άσυλο αποτελεί θεμέλιο λίθο του προσφυγικού δικαίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση σε όλα τα κράτη να δουν πέρα από τα στενά πολιτικά τους συμφέροντα, να αξιολογούν τη βασιμότητα των αιτημάτων ασύλου μέσα από δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες μετά την άφιξη των ανθρώπων και να προσφέρουν ουσιαστική προστασία σε όλες και όλους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Αυτή η θεμελιώδης υποχρέωση παροχής προστασίας μπορεί να επιμερίζεται μεταξύ των κρατών μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να μεταφέρεται μονομερώς, να ανατίθεται εξωτερικά ή να αποτελεί αντικείμενο χειραγώγησης για πολιτικά οφέλη, καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ