ΙΑΣΟΝΑΣ ΦΩΤΗΛΑΣ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ): Πώς η κυβέρνηση χειρίζεται… αγρότες, πανεπιστήμια, νέο Π.Κ. και Τέμπη

Facebook
Twitter

 

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)

4 κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας θέσαμε στον Ιάσονα Φωτήλα. 4 θέματα τα οποία αυτή την ώρα παραμένουν τα «ανοικτά μέτωπα» της κυβέρνησης. Οι αγρότες, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών, όπου ο Αχαιός Βουλευτής της ΝΔ μετέχει ενεργά.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • Είδαμε ίσως το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς έκτροπα και εντάσεις, παρότι οι αγρότες προτάσσουν αιτήματα που ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επικρατεί η ηπιότητα στην διαπραγμάτευση και την αντιπαράθεση; Πείστηκαν οι αγρότες; Τι απ’ όλα; Και πώς κρίνετε τον όλο χειρισμό της κυβέρνησης;

Η Κυβέρνηση έχει δείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ότι αφουγκράζεται την κοινωνία. Έχει έμπρακτα αποδείξει τη στήριξή της στην ελληνική οικονομία με σειρά μέτρων και παρεμβάσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες έχοντας ξεκινήσει ήδη να υλοποιεί τα μέτρα που τους υποσχέθηκε ύστερα από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό. Τόσο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ( αγροτικό ρεύμα και αγροτικό πετρέλαιο), όσο και για θεσμικά ζητήματα, (ΚΑΠ, ελληνοποιήσεις κ.α.). Επίσης γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει και συνάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας με τον Πρωθυπουργό δεδομένων των διαφορετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκεί οι συμπολίτες μας.

Ως εκ τούτου, φάνηκε και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας η συνεργασία και η ψυχραιμία, τόσο των αγροτών, όσο και των πολιτών, οι οποίοι εφάρμοσαν τις συστάσεις της αστυνομίας διατηρώντας έτσι την κοινωνική ειρήνη και τάξη. Το έχω ξαναπεί, είναι δεδομένο ότι ο έλληνας αγρότης έχει δίκαια αιτήματα την ίδια στιγμή όμως βλέπει ότι απέναντί του έχει και μία κυβέρνηση που μπορεί να την εμπιστεύεται διότι συνομιλεί μαζί του για την εξεύρεση λύσεων. Επιτρέψτε μου αλλά δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έχουμε ξαναδεί πιο γρήγορα αντανακλαστικά από κυβέρνηση στην προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων αλλά και πιο ουσιαστικό τρόπο διεκδίκησης αιτημάτων σεβόμενοι το σύνολο των πολιτών.

  

ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • Έχουμε δύο ακόμα μέτωπα εν όψει. Το Σ/Ν για τα πανεπιστήμια αλλά και τον νέο Ποινικό Κώδικα στον οποίο ως δικηγόρος πολλά θα έχετε να σημειώσετε φαντάζομαι. Ξεκινάμε με το πρώτο, αυτό το μη κρατικών πανεπιστημίων. Το Σωματείο Ανέργων Πτυχιούχων, διά στόματος προέδρου του, κ. Γιώργου Δημητριάδη, είπε «ναι» σε μη κρατικά ιδρύματα όμως το σημαντικότερο είναι, όχι τα πτυχία, αλλά η απορρόφηση στην εργασία των πτυχιούχων. Εσείς τι λέτε;

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση με στόχο την παροχή δυνατότητας στους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν από την χώρα μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το σχέδιο νόμου που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο έχει στον πυρήνα της νομοθέτησής του την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου παρέχοντας περισσότερες ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ ενώ η χρηματοδότησή τους αυξάνεται μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις έκτακτες ενισχύσεις, φτάνοντας το 1 δις. Ευρώ.

Η απορρόφηση στην αγορά εργασίας και των πτυχιούχων είναι ένα θέμα που ξέρετε ότι μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Αυτό φαίνεται και συνολικά στους δείκτες ανεργίας που δημοσιεύονται κατά καιρούς, δείκτες μετρήσιμοι και αδιαμφισβήτητοι ενώ ξέρουμε επίσης καλά ότι όσον αφορά την απορρόφηση των πτυχιούχων το ζήτημα μπορεί να λυθεί εφόσον συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι προσελκύοντας νέες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

 

Ο ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

429103145 779824597374176 3085261930329505414 n 1

  • Πάμε τώρα στον Ποινικό Κώδικα. Θα έχουμε περισσότερους φυλακισμένους; Θα παρουσιαστεί ανάγκη ίδρυσης περισσότερων φυλακών; Ίσως δε, και διαμέσου ιδιωτικών εταιρειών όπως ψιθυρίζεται από κύκλους; Πού μας οδηγεί ο νέος Π.Κ.;

Οι αλλαγές που προωθούμε με το νέο Ποινικό Κώδικα  είναι μία κρίσιμη μεταρρύθμιση η οποία κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Από τη μία πλευρά στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών. Aπό την άλλη, η επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Δεν θέλω να σας θυμίσω ξανά τι κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές που προώθησε στον Ποινικό Κώδικα όταν ουσιαστικά μετέτρεψε τις ιδεοληψίες της σε νομοθέτημα και όλοι μας είδαμε τα αποτελέσματα.

Περαιτέρω, το σχέδιο νόμου για το νέο Π.Κ.δίνει προτεραιότητα στην έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους. Περιλαμβάνεται, δηλαδή, η κοινωφελής εργασία, η μετατροπή της ποινής σε χρήμα, η κατ΄ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Επιπλέον, ένα μέρος κάποιων περιπτώσεων που ξεπερνούν τα δύο έτη,  θα εκτίεται και σε σωφρονιστικά καταστήματα, προφανώς όχι μαζί με εγκληματίες βαρύτατων εγκλημάτων.  Η μεταρρύθμιση που προωθούμε αφορά στα όσα προβλέπουμε να λειτουργούν, και αποτρεπτικά, και στο να σταματήσει να υπάρχει η αίσθηση ασυδοσίας και ατιμωρησίας που επικρατεί μέχρι σήμερα.

  

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

φωτηλας φωτο για ΜΟΤΟ 1

  • Προσωπικά σας βλέπουμε να δίνετε «μάχης» στην Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών. Πού θα καταλήξει κατά την εκτίμησή σας η υπόθεση; Αλλά και τι θα αλλάξει, αν όντως αλλάξει κάτι, από αυτή την τραγωδία;

Η ΝΔ προσήλθε σε αυτήν την επιτροπή συναισθανόμενη απολύτως το βάρος της ευθύνης απέναντι στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών αυτών, αλλά και των δεκάδων τραυματιών και επιβατών που έχουν χαραγμένη την τραγωδία στην ψυχή τους. Για εμάς δεν ήταν ούτε στιγμή «πολιτικοί όμηροι». Αλλά εκείνοι στη μνήμη και στο όνομα των οποίων έπρεπε και πρέπει να αναζητήσουμε και να πούμε την αλήθεια, δυστυχώς, οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού σήμερα ήρθαν με διπλό σκοπό: είτε να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία είτε να τη διαιωνίζουν επ’ άπειρον για να έχουν ένα πολιτικό αφήγημα.

Αυτή η επιτροπή δεν ήρθε ούτε να αντικαταστήσει, ούτε να αμφισβητήσει το φυσικό δικαστήριο που διερευνά την υπόθεση. Η επιτροπή ήρθε να συνδράμει στο έργο των φυσικών δικαστών προκειμένου να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναζητήσει και διαχρονικά προβλήματα σε σχέση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εμείς έχουμε υποσχεθεί, και αυτό κάνουμε πράξη, να αναδείξουμε σε όλες τις πλευρές της την αλήθεια, προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να εργαλειοποιούμε την επιτροπή για πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top