ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ηλεία: Ταξίδι στην πρωτεύουσα του κρασιού, των γεύσεων, των λιοτριβιών και των εμπειριών

Facebook
Twitter
Μπορεί όταν αναφερόμαστε στην Ηλεία, το μυαλό μας να ταξιδεύει σε μέρη καλοκαιρινά με θέα τη θάλασσα, σε πράσινες ατελείωτες εκτάσεις και σε αμμουδερή ακτή, όμως, το εν λόγω τμήμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πολλά περισσότερα από τα γνωστά all-inclusive οικογενειακά ξενοδοχεία της και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις θερινές διακοπές. Κάθε άλλο. Η Ηλεία είναι ένας προορισμός που μπορεί να έχει πολλούς επισκέπτες μέχρι και τα μέσα του Φθινοπώρου.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
Παρασκευή κατά τις έντεκα το πρωί αναχωρούμε από την Αθήνα. Προορισμός μας η Σκαφιδιά Ηλείας. Το ξενοδοχείο μάς περιμένει. Τρεις το μεσημέρι, κάνουμε check-in στο all-inclusive ξενοδοχείο μας, αφήνουμε τις βαλίτσες μας, πίνουμε φρεσκοστυμμένο χυμό για τις απαραίτητες βιταμίνες, τσιμπάμε αχνιστό κρουασάν βουτύρου και η εξόρμησή μας ξεκινά. Στόχος μας να ανακαλύψουμε το άλλο πρόσωπο της Ηλείας, αυτό των ντόπιων πρώτων υλών, των ανθρώπων πίσω από τις καλλιέργειες, των παραγωγών, των γεύσεων, της νοστιμιάς.

mpritziki1

mpritziki2

 

Το Οινοποιείο Μπριντζίκη
Αν και συνήθως το απολαμβάνουμε για να σφραγίσουμε στη μνήμη μία εμπειρία μας, σε αυτό το ταξίδι το κρασί σερβιρίστηκε από την πρώτη στιγμή. Πήγαμε στο οινοποιείο Μπριντζίκη, στο χωριό Λαντζόι σε ένα τοπίο με συγκλονιστική θέα και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη, του οποίου η αυτονομία ξεκίνησε το 2008. Αν βρεθείτε στο οινοποιείο, θα παρατηρήσετε ότι όλες οι στέγες είναι γεμάτες από φωτοβολταϊκά, ενώ αν ρωτήσετε τη Διονυσία Μπριντζίκη θα σας εκμυστηρευτεί ότι από το 2012 το οινοποιείο αξιοποιεί την τεχνική της γαιοθερμίας για να θερμαίνουν και να ψύχουν το κρασί κατά την παραγωγή του. Τέλος, το γεγονός ότι από το 2014 αξιοποιείται και η υδροδυναμική με το ποτάμι που βρίσκεται εκτός του τμήματος δεν επιβεβαιώνει απλά την σπουδαία διάκρισή του ως το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο στην Ελλάδα, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία κρασιού βιολογικής καλλιέργειας με χαμηλά θειώδη.

mpritziki3

mpritziki4

mpritziki5

«Συμπλέοντας» με τον τρύγο από το 1994, η οικογένεια Μπριντζίκη παράγει σήμερα τέσσερις ετικέτες βιολογικού κρασιού, στα συστατικά του οποίου δεν βρίσκουμε επιπλέον θειώδες, πέραν αυτού που έχει ήδη το κρασί. Στα αμπέλια τους καλλιεργούνται ο Τινακτορώγος, μία ιδιαίτερη τοπική ποικιλία, αρωματικό Ασύρτικο, Αυγουστιάτη (του οποίου οι ρίζες ανήκουν στην Ολυμπία και οι πρώτες του υλοποιήσεις έγιναν στη Ζάκυνθο), Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη. Εκτός από την περιήγησή σας στο οινοποιείο – μίας και είναι επισκέψιμο- μπορείτε να μείνετε στον πλήρως ανακαινισμένο Νερόμυλο του κτήματος και να… μυηθείτε στη διαδικασία παραγωγής κρασιού, να περιηγηθείτε στους αμπελώνες του κτήματος και να δείτε ιδίοις όμμασι τα στάδια διαλογής και επεξεργασίας του τρύγου. Και φυσικά, να χαλαρώσετε ακούγοντας τα πουλάκια να κελαηδούν γύρω από τον επιβλητικό ποταμό Ενιπέα.

mpritziki

Πέρα από τα κρασιά, στο οινοποιείο παράγεται και η Olympica Magna, μια μπίρα απαστερείωτη, που φτιάχνεται από ντόπιες πρώτες ύλες και χωρίς πρόσθετα. Βασισμένη στην ίδια «πράσινη» λογική, η παραγωγή της Ηλειακής Ζυθοποιείας ξεπερνά τα σαράντα χιλιάδες εκατόλιτρα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη στη Νότιο Ελλάδα και την πρώτη του νομού Ηλείας.

liotrivikouf3

liotrivikouf2

liotrivikouf

Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς
Στο χωριό Μακρίσια, κάπου ανάμεσα στην Ανδρίτσαινα και τα Κρέστενα και σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία, συναντάμε το Ελαιοτριβείο Κουφωλιάς. Στην οικογενειακή αυτή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1971, το μάζεμα της ελιάς εξακολουθεί να γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τα χέρια.  Στη συνέχεια, τα φύλλα αφαιρούνται και η επεξεργασία της ελιάς ξεκινά. Αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι πως το οικογενειακό λιοτρίβι διαθέτει φυγοκεντρικό σύστημα δύο φάσεων, αξιοποιώντας νερό μόνο κατά τη διαδικασία εκκίνησης. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται ότι δεν μειώνεται η ποσότητα των φυσικών αντιοξειδωτικών που διαθέτει το ελαιόλαδο.

liotrivi

Στο συγκεκριμένο λιοτρίβι, εκτός από τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου, μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε μηχανήματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να δημιουργηθεί το ελαιόλαδο από τις αρχές του προηγούμενα αιώνα. Θα τα βρείτε υπαίθρια, πριν καν εισέλθετε στο ελαιοτριβείο. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με τον πιο γευστικό τρόπο. Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, αλλά και κάποιες μαγειρικές δημιουργίες (γλυκές και αλμυρές), στις οποίες βασικός πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από το ελαιόλαδο του ελαιοτριβείου Κουφωλιάς. Από τις γλυκές παρασκευές ξεχώρισα τη μους σοκολάτας με ελαιόλαδο κόκκινης πιπερίτσας και την αντίστοιχη με πορτοκάλι, ενώ από τις αλμυρές τη μπρουσκέτα με σολομό στην κορυφή και ελαιόλαδο με γεύση λεμόνι ανάμεσα. Πέρα από τα κλασικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο παράγει και αρωματικά, με ρίγανη, δεντρολίβανο,  σκόρδο, κόκκινη πιπεριά.

Πού τρώμε στην Ηλεία;

patates fotis 575x372 1

fotisq

gourounopoula fotis 575x431 1

Fotis, eat like home
Με το όνομά του να δημιουργεί αυτή τη χαλαρή διάθεση που μόνο στο σπίτι μας μπορούμε να βιώσουμε, το μαγαζί του Φώτη, στην Σκαφιδιά Ηλείας, ξεχωρίζει για αρκετούς λόγους. Για την ατμόσφαιρα που θυμίζει ένα σαλόνι, στο οποίο ανταμώνουν φίλοι και συγγενείς, τις αρχιτεκτονικές του νότες και φυσικά την κουζίνα του. Από το μενού, ξεχωρίζουν οι πλούσιες ποικιλίες καλοψημένων κρεατικών του, το χοιρινό που προέρχεται από την γύρω περιοχή, οι φρέσκιες σαλάτες που «κρύβουν» μικρές εκπλήξεις ντόπιων υλικών, οι φρέσκες τηγανητές πατάτες, οι οποίες εκτός από τραγανές είναι και κομμένες στο χέρι. Το Σαββατοκύριακο, οι φιλοξενούμενοι -το μαγαζί διαθέτει και λίγα δωμάτια διαμονής- ενδίδουν στη γουρουνοπούλα του, το σήμα κατατεθέν ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η τραγανή της πέτσα, το μαλακό κρέας και οι πεντανόστιμες λεμονάτες πατάτες φούρνου, που συνήθως τη συνοδεύουν, είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν.
Fotis, Eat and Sleep like home, Καλακαίικα – Σκαφιδιά Ηλείας, τηλ. 2621 054545

peuka

gemista

Τα Πεύκα
Αν βρεθείτε στη Λίμνη Καϊάφα, είτε απλά για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο, είτε για να κάνετε καγιάκ με τον κύριο Κοψίνη ή να απολαύσετε τα φημισμένα λουτρά, τότε σας χωρίζουν μόλις 10 λεπτά από μία φιλόξενη ταβέρνα με εξαιρετικά μαγειρευτά. Μπορεί οι περισσότεροι στο τραπέζι να κινήθηκαν σε μονοπάτια της ώρας επιλογών και κρατικών, όμως, ο καλομαγειρεμένος μουσακάς, το λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι και τα γεμιστά – δύο ντομάτες εγώ για να μην χαλάσουμε την παράδοση – αξίζουν μία θέση στο πιάτο σας. Χορταστική γεύση, μαμαδίσια διάθεση και ανάλαφρα εν τέλει, τα μαγειρευτά του «Πεύκου» αποτελούν ξεχωριστό λόγο για να το επισκεφτείτε. Από τις υπόλοιπες προτάσεις του μενού, μην παραλείψετε μία απολαυστική δοκιμή στους κολοκυθοκεφτέδες με δροσιστική συνοδεία γιαουρτιού – παντός καιρού -, αλλά και στα μοσχαρίσια μπιφτέκια του, τα οποία συνοδεύονται με σαλάτα, λαχανικά ή πατάτες βεβαίως – βεβαίως. Σε αντίθεση με τις κλασικές επαρχιακές ταβέρνες, στο ξακουστά «Πεύκο» της Ζαχάρω θα βρείτε πεντανόστιμα χειροποίητα γλυκά, με το μπισκοτογλυκό της γιαγιάς να έχει ακόμα ξεχωριστή θέση στους γευστικούς μου κάλυκες. Όσο για το όνομα του; Αυτό οφείλεται στη σκιά που τα πεύκα προσφέρουν στους επισκέπτες του.
Τα Πεύκα, Ζαχάρω Ηλείας, τηλ. 2625 032307

Ταξίδι στην Ηλεία

Μαρίνα
Αν με ρωτήσετε πού έφαγα τα καλύτερα θαλασσινά, θα σας πω στην gourmet «Μαρίνα» του Aldemar Olympian Village. Μία γαστρονομική έκπληξη δίπλα στη θάλασσα και υπό το φως του φθινοπωρινού φεγγαριού. Στη «Μαρίνα», ο Executive Chef Δημήτρης Καραμπίνης και ο Chef, Μανόλης Ρουμπάκης, συνδυάζουν με ιδιαίτερη μαεστρία τα υλικά τους και δημιουργούν εμπνευσμένες γαστρονομικές εμπειρίες που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο έμπειρο ουρανίσκο. Από το μενού ξεχωρίσαμε το ονειρικό ριζότο κολοκύθας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άφθονη τριμμένη παρμεζάνα – για εμάς που είμαστε λάτρεις του αλμυρού- τις ιδιαίτερες μπρουσκέτες με πέστο και βασιλικό, οι οποίες αφήνουν στους γευστικούς κάλυκες την αίσθηση καλοψημένης και ελαφριάς πίτσας, το λαβράκι με τα λαχανικά, αλλά και το ξεχωριστό κρεμώδες γλυκό με σπιτική μαρμελάδα. Ο πιο νόστιμος τρόπος να γλυκάνετε τον ουρανίσκο και να δώσετε γεύση στο βράδυ ή το μεσημέρι σας. Λευκό ή ροζέ κρασί στο τραπέζι και το δείπνο είναι έτοιμο.
Aldemar Olympian Village, Σκαφιδιά Ηλείας, τηλ. 26210 82 000

symbossio2

symbossio

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης του Aldemar, είναι και ο εμπνευστής του καινοτόμου Sympossio Greek Gourmet Touring, μία ενέργεια που ταξιδεύει την ελληνική κουζίνα, τις ντόπιες πρώτες ύλες, τη γεύση της χώρας κατά μήκος της Ευρώπης με τρόπο διαδραστικό. Εμείς είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε ως βοηθοί σεφ και να δημιουργήσουμε τυλιχτό σαγανάκι, μεθυσμένο κοτόπουλο με χυλοπιτάκι και μία απίστευτη σαλάτα με ρόκα. Γιατί, το φαγητό είναι πιο απολαυστικό όταν το μόνο άγχος μας είναι ποιο πιάτο είναι καλύτερο.

*Ευχαριστούμε πολύ την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρόσκληση και το Aldemar Olympian Village για τη διαμονή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top