ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Προ των πυλών τα μέτρα

Facebook
Twitter
Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως βρισκόμαστε αναφορικά με τα μέτρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, δηλαδή το να μην ισχύσει το 30%, όπως προκύπτει από το οικονομικό επιτελείο, μετά τα ευρήματα του ΙΟΒΕ που δείχνουν ότι έχουν μειωθεί η συναλλαγές με πλαστικό ρήμα την περασμένη χρονιά έως και 30% με 35% σε σχέση με το 2019.

Τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αγορές με «ηλεκτρονικό χρήμα» που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσουν το πιλότο για τις παρεμβάσεις στο μέτρο των e-αποδείξεων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος είναι να αποφευχθούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν πέρυσι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος τους όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια:

  1. Να ανασταλεί ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αν η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων υπολείπεται για παράδειγμα κατά 1.000 ευρώ από το απαιτούμενο όριο ο φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.
  2. Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα ή να μην «μετρήσουν» οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες. Με τον τρόπο αυτό θα πέσει αισθητά ο πήχης των απαιτούμενων δαπανών και θα εξουδετερωθεί ο κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να κληθούν να πληρώσουν φόρο-πέναλτι.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που θα δηλώσει φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές δαπάνες για το 2020 αξίας 3.000 ευρώ ενώ αν το όριο μειωθεί στο 20% το απαιτούμενο ποσό περιορίζεται στα 2.000 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ με το όριο του 30% η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ενώ με το όριο στο 20% πέφτει στα 4.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top