ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μεγάλη η επιτυχία στην Ημερίδα της “Αχαϊκής Πολιτείας” – Μπήκαν κρίσιμα θέματα στον δημόσιο διάλογο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

JHN 1618 1

Επιστημονική ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών από την εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σημαντικά και κρίσιμα ήταν τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, στο ξενοδοχείο «MyWay», στην Πάτρα, η εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, με θέμα:

«Κλιματική Αλλαγή – Διάβρωση Ακτών – Απειλή για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής».

Η εκδήλωση είχε σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους φορέων και αρχών της περιοχής, ενώ αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος, έπειτα από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων. Ειδικότερα, ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας, Δ/ντής Εργ. θαλάσσιας Γεωλογίας Φυσικής Ωκεανογραφίας Παν/μιου Πατρών ανέπτυξε το θέμα: «Διάβρωση ακτών και κλιματική κρίση», ενώ ο Αθανάσιος Α. Δήμας, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ/ντηςΕργ. Υδραυλικής Μηχανικής Παν/μιου Πατρών μίλησε με θέμα: «Έργα προστασίας ακτών από διάβρωση και πλημμύρα».

Οι εισηγητές περιέγραψαν πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτογραμμές, τόνισαν την άψογη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την διερεύνηση και λεπτομερή καταγραφή του προβλήματος, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (βυθομετρήσεων κ.λπ.), ενώ παρουσίασαν με οπτικό υλικό την αλλαγή που έχει συντελεστεί σε βάθος χρόνου, έκαναν εκτιμήσεις για το μέλλον και αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης στο επίπεδο πρόληψης.

Στην εισήγηση του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, περιέγραψε τις πτυχές του προβλήματος αναλύοντας τις ενέργειες και δράσεις της Π.Δ.Ε. που αφορούν αφενός, στην πλήρη καταγραφή της Διάβρωσης σε όλο το εύρος των ακτογραμμών, αφετέρου, στα έργα αποκαταστάσεων που είτε έχουν ήδη γίνει ή δρομολογούνται εκ νέου, με πιο πρόσφατο αυτό της Αποκατάστασης της παραλιακής ζώνηςΑγ. Βασιλείου – Ρίου, προϋπολογισμού 9.650.000 ευρώ. Ανέδειξε την καθοριστική συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικής κάλυψης των φορέων στην εκτέλεση έργων σε παράκτιες ζώνες.

Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ασπράγκαθος επεσήμανε ότι: «Η διάβρωση των ακτών επιδεινώνεται από τη δράση ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι αποτελέσματα και της κλιματικής αλλαγής. Τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας είναι χρήσιμα στο βαθμό, που θα συμβάλουν στην αναζήτηση της πραγματικής αιτίας, τόσο της διάβρωσης των ακτών όσο και της κλιματικής αλλαγής», ενώ παράλληλα, μίλησε με θετικό πρόσημο για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης από το Ρίο μέχρι τον Αγ. Βασίλειο, έργο για την υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Πατρέων θα υπογραφεί σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια, σε τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου, αναφέρθηκε στα νομικά εμπόδια που πολλές φορές μπλοκάρουν ακόμα και τα έργα, αναφέροντας συγκεκριμένα, τις «καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κατάθεσης προσφυγής κατά των έργων από κατοίκους, με αποτέλεσμα να χάνονται χρηματοδοτήσεις και μαζί με αυτές και τα έργα». Αφορμή για την επισήμανση της Αντιδημάρχου, είναι «η προσφυγή για τις μελέτες του έργου προστασίας των ακτών από την διάβρωση, από τα Ροΐτικα έως τα Τσουκαλέικα, που οδήγησε στην απώλεια της χρηματοδότησης και την αδυναμία εκτέλεσης του έργου, μέχρι την απόφαση του ΣτΕ».

Επιστημονικές παρεμβάσεις, επίσης, έκαναν οι:

Χριστόφορος Καπόπουλος, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Τεχνικός Γεωλόγος – Μέλος Εποιστημονικής Επιτροπής Δικτύου «Διάσωση Ακτής, SAVECOAST και ο Μηχανολόγος Μηχανικός Bsc και Αρχιτέκτων Ναυπηγός, κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές  Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκπρόσωπος του βουλευτή Αγγ. Τσιγκρή, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Μπαρής, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε. Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Β. Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ και υποψήφιος δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Γρ. Αλεξόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κ. Σβόλης, οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μ. Σκανδάμης,  Γ. Ταπεινός, Ολ. Λόη, Στ. Μιχαλοπούλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΟΙΚΙΠΑ, του Αχαϊκού Δικτύου «Διάσωση Ακτών – SAVECOAST», καθώς επίσης, εκπρόσωποι κατοίκων των Συλλόγων Ρίου, Αγ. Βασιλείου, Καστελλοκάμπου, Ιτεών, Παραλίας, Βραχνεϊκων, Αλισσού, Λακκόπετρας κ.α..

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης.

Η εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” και το Politeianews.gr ευχαριστούν θερμά, την Π.Δ.Ε. και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, για την στήριξη, τους διακεκριμένους Ακαδημαϊκούς κ.κ. Αθ. Δήμα και Γ. Παπαγεωργίου, τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας κ.κ. Ν. Ασπράγκαθο, Αν. Τογιοπούλου και Τ. Πετρόπουλο, καθώς επίσης, τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, τους εκπροσώπους Φορέων, αλλά και τους δεκάδες συμπολίτες – Εκπροσώπους τοπικών Συλλόγων της περιοχής μας, για την παρουσία και την συμμετοχή τους στον “ζωντανό” διάλογο που αναπτύχθηκε.

 

ΠΛΗΘΟΣ ΠΑΡΟΝΤΩΝ

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν οι Βουλευτές κ. Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε. κ. Ανδρέας Φίλιας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης κ. Σπ. Σκιαδαρέσης,  Μ. Σιδηρόπουλος και Κ. Κόντης, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων κ. Γρ. Αλεξόπουλος, Κ. Σβόλης, Γ. Ρώρος, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας κ. Β. Αϊβαλής, ο πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων κ. Κ. Μπουρδούλης, ο πρ. Αντινομάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιάννης Ταπεινός, η Μηχανικός κ. Ολυμπία Λόη, εκπρόσωποι της ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας», η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Λακκόπετρας «Ερυθρά Γαία» και Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «Διάσωση Ακτής – SaveCoast» κα Σοφία Πανίτσα, μαζί με τον Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό, Τεχνικό Γεωλόγο και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου «Διάσωση Ακτής, SAVECOAST» κ. Χριστόφορο Καπόπουλο, ο Μηχανολόγος Μηχανικός Bsc και Αρχιτέκτων Ναυπηγός κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος, καθώς επίσης, εκπρόσωποι κατοίκων και κάτοικοι από τους Συλλόγους: Σελιανιτίκων, Λόγγου, Ρίου, Αγ. Βασιλείου, Καστελλοκάμπου, Ιτεών, Παραλίας, Αλισσού, Λακκόπετρας κ.α..

 

 

 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:

JHN 1596 1 JHN 1610 1 JHN 1594 1 JHN 1633 20230330 ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ JHN 1626 1 JHN 1623 JHN 1619 1 JHN 1618 11111 JHN 1647 JHN 1690 JHN 1694 JHN 1701 JHN 1720 1 JHN 1721 1 JHN 1653 JHN 1750 JHN 1795 JHN 1801 JHN 1792 JHN 1786 JHN 1785 JHN 1684 1 JHN 1637 JHN 1814

 

You may also like

Comments are closed.