ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Μαράπι – Οι προειδοποιήσεις των αρχών για πιθανές ροές κρύας λάβας

Facebook
Twitter
b1468e5c-AP24014114185876

Ηφαιστειακή τέφρα που φτάνει τα  δύο χιλιόμετρα ύψος εκρήγνυται από το  ηφαίστειο Μαράπι, στη δυτική Ινδονησία, σύμφωνα με της αρχές της χώρας, οι οποίες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πιθανόν ροών κρύας λάβας.

Η έκρηξη του Μαράπι, στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, άρχισε σήμερα στις 13:04 τοπική ώρα (09:04 ώρα Ελλάδος), να εκρήγνυται ανέφερε η ινδονησιακή εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές έχουν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας, στην δεύτερη βαθμίδα τετραβάθμιας κλίμακας και συνιστούν στον πληθυσμό αποφεύγει ζώνη 4,5 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του, η οποία έχει αποκλειστεί.

Οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν «ρεύματα νερού που πηγάζουν από το ηφαίστειο Μαράπι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανό κίνδυνο (ροών) κρύας λάβας, ιδιαίτερα όταν βρέχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Αμπντούλ Μουχάρι.

Η κρύα λάβα είναι ένα μείγμα ηφαιστειακών υλικών, που περιέχει τέφρα, άμμο και βράχια, και παρασύρεται από τη βροχή στις πλαγιές ενός ηφαιστείου.

Στα μέσα Μαΐου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κρύα λάβα που έρρευσε ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Μαράπι, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και τζαμιά.

Στην Ινδονησία υπάρχει συχνά σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης της στον «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού».

Τον περασμένο μήνα, το ηφαίστειο Ρουάνγκ, στο βόρειο τμήμα του Σουλαουέσι, εξερράγη πάνω από έξι φορές, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους χιλιάδες κατοίκους γειτονικών νησιών.

Τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 24 πεζοπόροι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του Μαράπι έπειτα από έκρηξη.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top