ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Απ’ το “Patras IQ” «ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ» στο INTECMED της Μεσογείου! – Δείτε τι κατέγραψε η “Πολιτεία” από τη δουλειά που γίνεται στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Το δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Αχαΐας πριν λίγες μέρες έγραφε:

«Επαφές για ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Cap Bon στην Τυνησία».

Περιέγραφε επίσης αναλυτικά τις συναντήσεις της αποστολής του Φορέα κατά το διήμερο 23 και 24 Μαΐου, όπως και το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκαναν οι: Αριστείδης Τηλιγάδης (Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου), Βασίλης Καλαμαράς και Σαάντ Καραμπέτ (Μέλη του Δ.Σ. του φορέα) με την μοναδική γυναίκα (εκλέγεται επί 15 συνεχή έτη) Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Cap Bon, Najoua Attia και τον διευθυντή του Moez Hassen

ενθετη 2

ενθετη 1

Τονιζόταν επιπροσθέτως ότι διαπιστώθηκε το ευρύ περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (Τυνησία – Ελλάδα) αλλά και ιδιαιτέρως των δύο περιοχής, δηλαδή της Αχαΐας και της Πάτρας με την Cap Bon.

IMG1234

 

Η ΟΥΣΙΑ…

 

c06d9d82 ee1a 4d70 85ff 52c0d358ae8d

 

Αλλά όλο αυτό, δεν είναι παρά μια ιδιαιτέρως… «φειδωλή» και «σεμνή» αναφορά, μπροστά στη σκληρή δουλειά προετοιμασίας που γίνεται στο παρασκήνιο, στις προοπτικές που η διαδικασία αυτή ανοίγει για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία της περιοχής μας, αλλά και του γεγονότος προπαντός ότι το Επιμελητήριο της Αχαΐας έχει τεθεί «Επικεφαλής» μιας διακρατικής προσπάθειας μεταξύ της Ισπανίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της χώρας μας, που στοχεύει στο να «ανοίξει» ο δρόμος των επιχειρηματικών ευκαιριών σε νέους!

 

 

 

 

Η “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ INTECMED…

 

Η ομάδα της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. του Επιμελητηρίου Αχαϊας
Η ομάδα της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Η «Πολιτεία» κατέγραψε αυτή ακριβώς την πτυχή. Το τι γίνεται στο παρασκήνιο τέτοιων αποστολών και συναντήσεων. Ειδικότερα, μίλησε εντός του Επιμελητηρίου με την ομάδα των «πρωταγωνιστών» της προσπάθειας η οποία «ακούει» στο όνομα «INTECMED» που έχει ως υπεύθυνο (Project Manager) τον κ. Κωνσταντίνο Γιωτόπουλο, έναν από τους πλέον πολύτιμους συνεργάτες του Επιμελητηρίου Αχαΐας για πολλά χρόνια.

Το «INTECMED» δεν είναι τίποτε άλλο από το Ευρωπαϊκό έργο που μέσα από έναν διαγωνισμό διάρκειας 30 μηνών παρέχει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες των συμμετεχόντων περιοχών,  να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους ώστε να αναδειχθούν οι τρεις πιο ώριμες περιπτώσεις που θα ενισχυθούν χρηματικά και όχι μόνο θα υλοποιήσουν αυτό που πρότειναν, αλλά θα συμβάλλουν στο να προχωρήσει η καινοτόμα επιχειρηματικότητα ένα «βήμα» πιο πέρα.

Ενώ κι οι υπόλοιποι νέοι οραματιστές του επιχειρείν  θα έχουν αποκομίσει επίσης πολλαπλά οφέλη μέσα απ’ την εμπειρία, την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών με συναγωνιζόμενους τους. Αξιοσημείωτο είναι και το έκδηλο ενδιαφέρον που υπήρξε από πατρινούς που έσπευσαν να καταθέσουν επιχειρηματικές προτάσεις.

IMG 2475

 

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΕΙ» ΤΟ ΕΡΓΟ

Κι επειδή μιλήσαμε για «ομάδα… πρωταγωνιστών», αυτή αποτελείται από τον υπεύθυνο (Project Manager) τον κ. Κωνσταντίνο Γιωτόπουλο, όπως ήδη αναφέρθηκε, αλλά και από τα στελέχη της Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Αχαΐας (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ.)  που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες του έργου εβρισκόμενοι καθημερινά σ’ έναν οργασμό προετοιμασιών και σε μια «ανοιχτή γραμμή» με τα κράτη – μέλη του έργου   INTECMED .

Εργάζονται νυχθημερόν για το καλύτερο αποτέλεσμα ξεπερνώντας εμπόδια, όπως της διαφορετικότητας σκέψης και νοοτροπίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αφενός να αναδείξουν τις καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις κι αφετέρου να φέρουν πιο κοντά τα κράτη – μέλη του έργου και να δημιουργήσουν το έδαφος περαιτέρω συνεργασιών.

Ακόμα και σε επίπεδο εξαγωγής-εισαγωγής τοπικών προϊόντων, εφαρμογής προωθητικής πολιτικής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την τουριστική συνεργασία.

 

Θ. ΚΟΥΣΤΑΣ: «Ομάδα με επίλεκτα στελέχη»

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαϊας Θ. Κούστας
Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θ. Κούστας

 

Ο Διευθυντής στην Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θανάσης Κούστας, τόνισε στην «Πολιτεία»:

«Το ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. έχει ένα προσωπικό από επίλεκτα στελέχη με πολύ υψηλό βαθμό μόρφωσης, κατάρτισης και εμπειρίας και ως εκ τούτου έχουμε τη δυνατότητα να «παίζουμε» σε διεθνές επίπεδο, να μπορούμε να αντλούμε προγράμματα ευρωπαϊκή ή και μη, αλλά πάντως διακρατικά. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πολλά τέτοια προγράμματα, ποικίλου περιεχομένου, με βασικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ειδικά των νέων ανθρώπων».

«Είναι μια δουλειά που στήθηκε βήμα – βήμα από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Πλ. Μαρλαφέκας, φθάνοντας σε σημείο η Αναπτυξιακή να είναι αυτάρκης, να παράγει σημαντικό έργο και να αποφέρει κέρδος στο Επιμελητήριο», κατέληξε.

 

Δ. ΚΑΤΣΑΝΤΑ: «Με… όχημα το Patras IQ»

Η απεσταλμένη της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. στην Τυνησία Δ. Κατσαντά rotated e1654589303154
Η απεσταλμένη της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. στην Τυνησία, Δ. Κατσαντά

 

Ένα από τα στελέχη της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ., η Δανάη Κατσαντά, μας μίλησε εν μέσω πυρετωδών τηλεφωνικών επικοινωνιών αφού η ομάδα προετοιμάζει ανάλογες επισκέψεις το επόμενο διάστημα σε Ισπανία και Αίγυπτο. Αυτό που μας είπε ήταν:

«Πηγή έμπνευσης μας για την όλη προσπάθεια ήταν το  Patras IQ . Πώς θα μπορούσε να διεθνοποιηθεί, πώς αυτή η «συνταγή» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις άλλες χώρες. Με κύριο στόχο η έρευνα να πάψει να περιορίζεται μέσα στα Πανεπιστήμια αλλά να μπει και να εφαρμοστεί στην αγορά εργασίας».

 

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: «Οικονομική ενίσχυση και καθοδήγηση»

Το στέλεχος της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. Στ. Σιδέρης rotated e1654589344662
Το στέλεχος της ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ. Στ. Σιδέρης

 

«Υπάρχουν οκτώ εταίροι των οποίων είμαστε επικεφαλής. Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ και έχει δύο χρόνια υλοποίησης. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και λήγει τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά θα έχει συνέχεια διότι αναπτύσσονται ενέργειες που χρειάζονται περαιτέρω χρόνο διεκπεραίωσης», επεσήμανε άλλο στέλεχος, ο Στάθης Σιδέρης.

Προσθέτοντας ότι «σε κάθε χώρα έχει συσταθεί μια περιφερειακή επιτροπή που επιβλέπει  την όλη διαδικασία μεταφοράς της καινοτομίας» και υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό για τους συμμετέχοντες νέους επιχειρηματίες δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση αλλά και η εκπαίδευση – καθοδήγηση που θα έχουν.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «INTECMED»

  • Τίτλος: «Θερμοκοιτίδες για μεταφορά καινοτομίας &  τεχνολογίας στη Μεσόγειο»
  • Πρόγραμμα Χρηματοδότησης: ENI CBC MED 2014-2020
  • Επικεφαλής (Συντονιστής) εταίρος: Επιμελητήριο Αχαΐας
  • Στόχος έργου: «Ανάπτυξη θερμοκοιτίδων με επιδίωξη την καινοτομία, μεταφορά τεχνογνωσίας και σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία στην περιοχή της Μεσογείου»
  • Σύμπραξη έργου: Επιμελητήριο Αχαΐας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ελλάδα), ASCAME-Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Μεσογείου (Ισπανία), Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Υπηρεσιών και Ναυτιλίας της Σεβίλλης (Ισπανία), Τεχνολογικός Οργανισμός Ανδαλουσίας (Ισπανία), Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Cap Bon (Τυνησία), Εθνική Υπηρεσία Προώθησης Επιστημονικής Έρευνας της Τυνησίας (Τυνησία), Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών-Αιγυπτιακών Επιχειρήσεων της Αιγύπτου-CEEBA (Αίγυπτος), Ίδρυμα Ανάπτυξης SEKEM (Αίγυπτος) και Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων “Alexandria Chamber” (Αίγυπτος)
  • Προϋπολογισμός: 3.679.607,73 ευρώ ( 3.311.646,95 ευρώ: Ευρωπαϊκή συνεισφορά – 367.960,73 ευρώ: Εθνική συμμετοχή). Για το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 452.576,83 ευρώ (Ευρωπαϊκή Συμμετοχή: 407.319,15 ευρώ και Εθνική Συμμετοχή: 257,68 ευρώ).

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top