ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΛΗ – «Είμαι ό,τι θυμάμαι»: Γιατί η Πατρινή Μουσικός έγινε Συγγραφέας…

Facebook
Twitter
karantali vivlio

  «Η συγγραφή έγινε τρόπος να επικοινωνήσω με τους άλλους», σημειώνει η συγγραφέας στην εξομολόγησή της στην «Πολιεία»

«Είμαι ό,τι θυμάμαι» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος της συμπολίτισσας κας Ιωάννας Καράνταλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ανεμολόγιο». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε πριν από μερικούς μήνες, στην αρχή του καλοκαιριού, την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο «My Way Hotel & Events», στην Πάτρα. Ακολούθησαν κι άλλες παρουσιάσεις, και στην Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την ίδια επιτυχία και το ίδιο έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους αναγνωστών που έσπευσαν να συναντήσουν την Πατρινή δημιουργό του.

ΤΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΕ;

Όμως, η κα Καράνταλη δεν είναι μία συγγραφέας που έχει γράψει βιβλία και στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο, είναι το πρώτο της δημιούργημα κι η πρώτη της «επαφή» με το κοινό, με τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο της «αγκαλιάστηκε» αμέσως. Και το πρώτο ερώτημα που έρχεται στον νου σαν εύλογη απορία, είναι αφενός μεν το «γιατί» κάποιος να νιώσει την ανάγκη να γράψει και να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, αφετέρου δε, το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να γίνει αποδεκτό ένα βιβλίο από κάποιον μη γνωστό ως συγγραφέα και μάλιστα σε μια εποχή που, για να λέμε την αλήθεια, διαβάζονται βιβλία με «στοαγονόμετρο».

Η συγγραφέας, μας απάντησε σε όλα. Περιγράφοντας το «γιατί» προχώρησε σ’ αυτό το πρώτο της συγγραφικό πόνημα, λέγοντας: «γράφω για να ισορροπώ! Ενίοτε και για να ‘ξεφορτωθώ’ κομμάτια του εαυτού μου που με επηρεάζουν αρνητικά. Γράφω γιατί μου δίνει οξυγόνο, για να ζήσω σ’ έναν κόσμο πιο αληθινό, γνήσιο. Γράφω για να αναπνέω»! Αλλά απαντά, και στο πώς αυτό το πρώτο τόλμημα, της έδωσε δύναμη να προχωρήσει και στο αμέσως επόμενο βήμα, στο δεύτερο βιβλίο της…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

  • Κυρία Καράνταλη, κατ’ αρχάς τι σημαίνει «Είμαι ό,τι θυμάμαι» όπως λέει ο τίτλος του τελευταίου σας βιβλίου;

Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπονοεί ότι η μνήμη μας, τα βιώματα και οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν ποιοι είμαστε. Η ταυτότητά μας συνδέεται άρρηκτα με όσα θυμόμαστε από το παρελθόν. 

  • Πότε, πώς και κυρίως γιατί, ξεκίνησε αυτό το ταξίδι το συγγραφικό στη ζωή σας;

Το συγγραφικό ταξίδι ξεκίνησε όταν ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα που δεν μπορούσαν να βρουν άλλη διέξοδο. Ξεκίνησα να γράφω από προσωπική ανάγκη για αυτοέκφραση, κατανόηση του εαυτού μου και των εμπειριών μου. Στην πορεία, η συγγραφή έγινε τρόπος να επικοινωνήσω με τους άλλους, να μοιραστώ ιστορίες και προβληματισμούς που αφορούν την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις.

  • Τι σημαίνει αυτό το βιβλίο για σας, πόσο καιρό χρειάστηκε να το γράψετε κι ήταν δύσκολη η διαδικασία; Και επιπρόσθετα, θα υπάρξει άραγε επόμενο βήμα;

Αυτό το βιβλίο είναι για μένα μια προσωπική κατάθεση σκέψεων, που εκφράζουν την πορεία μου και την αντίληψή μου για τη ζωή. Χρειάστηκα περίπου 6 μήνες να το γράψω, με τη διαδικασία να είναι συχνά δύσκολη, καθώς απαιτούσε εσωτερική αναζήτηση και αφοσίωση. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ένα δημιουργικό και λυτρωτικό ταξίδι. Σίγουρα σκέφτομαι το επόμενο βήμα, το οποίο ήδη το έχω κάνει, γράφοντας το δεύτερο βιβλίο μου, καθώς η συγγραφή είναι κάτι που συνεχίζει να με εμπνέει και να με προκαλεί. 

ΓΙΑ ΜΟΤΟ (1)
Το πρώτο βιβλίο «Είμαι ό,τι θυμάμαι» έτυχε αποδοχής απ’ το κοινό και «άνοιξε» δρόμο για το δεύτερο συγγραφικό έργο’

 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΑΤΡΑ

ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

  • Διαβάζει ο κόσμος βιβλία; Σίγουρα όχι όπως παλιότερα αλλά σε τι σημείο βρισκόμαστε και πώς θα αναθερμανθεί άραγε αυτή η σχέση μεταξύ βιβλίου και ανθρώπου;

Ο κόσμος διαβάζει βιβλία, αλλά όχι όπως παλιότερα, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τις συνήθειες ανάγνωσης.  Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για το βιβλίο. Η αναθέρμανση της σχέσης ανθρώπου και βιβλίου μπορεί να γίνει μέσα από την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα σχολεία, τη δημιουργία πιο προσβάσιμων βιβλιοθηκών, και τη σύνδεση του βιβλίου με σύγχρονες ανάγκες και ενδιαφέροντα, όπως μέσα από λέσχες ανάγνωσης και εκδηλώσεις. 

  • Τα κοινωνικά φαινόμενα προφανώς τα παρακολουθείτε. Ποιο ή ποια σας συγκλονίζουν περισσότερο και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε για το καθένα από αυτά;

Με ανησυχούν πολύ η βία, ειδικά αυτή που προέρχεται από παιδιά, η ακρίβεια και η αποξένωση που φέρνει η τεχνολογία. Η βία διαλύει την κοινωνία, και χρειάζεται εκπαίδευση και πρόληψη για να την αντιμετωπίσουμε. Η ακρίβεια πιέζει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που να τους βοηθούν.

Η αποξένωση, με την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, μειώνει την ανθρώπινη επαφή και πρέπει να ενισχύσουμε την ουσιαστική επικοινωνία. Το μήνυμά μου είναι να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να συνδεθούμε ξανά με την πραγματική ζωή.

εκθεση (1)
Από την παρουσίαση του βιβλίου, τον Σεπτέμβριο, σε Έκθεση στο Πεδίον του Άρεως
  • Η Πάτρα είναι πόλη της τέχνης και του πολιτισμού. Αλήθεια, «ήταν» ή «είναι»…;

Η Πάτρα υπήρξε πάντα πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση, με σημαντική καλλιτεχνική κίνηση και εκδηλώσεις. Η Πάτρα ήταν και είναι πόλη της τέχνης και του πολιτισμού, με μακρά ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Αν και η πολιτιστική της ακμή ίσως δεν είναι τόσο έντονη όσο στο παρελθόν, παραμένει ενεργή με φεστιβάλ, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Για να διατηρήσει τη θέση της, χρειάζεται να ενισχυθεί η υποστήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας και να προωθηθούν οι πολιτιστικές δράσεις σε ένα ευρύτερο κοινό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΛΗ

καρανταλη (ΚΕΝΤΡΙΚΗ) (1)

 

  • Η Ιωάννα Καράνταλη γεννήθηκε στην Πάτρα.
  • Είναι πτυχιούχος κλασικού πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών Σπουδών.
  • Η μουσική όπως η ίδια λέει είναι η ζωή της!
  • Έχει εργαστεί στον χώρο των επιχειρήσεων ως υπεύθυνη μηχανογράφησης.
  • Μένει μόνιμα στην Πάτρα. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών τα οποία, όπως σημειώνει, είναι… η δύναμη της ψυχής της.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top