ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 25 πολιτείες στηρίζουν το Τέξας που εναντιώνεται στον Μπάιντεν για τη φύλαξη των συνόρων

texas border arthrou
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε αυτή την εβδομάδα εναντίον του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει τοποθετήσει συρματόπλεγμα κατά μήκος χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τις άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές.

Το τελευταίο διάστημα η προσοχή επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων σε ένα μικρό τμήμα του ποταμού Ρίο Γκράντε που έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία για τους μετανάστες που περνούν παράνομα από το Μεξικό.

ai2html-graphic-desktop_7eb8f885
Το Τέξας έχει επιτάξει αυτό το κομμάτι γης μήκους 2,5 μιλίων στο Eagle Pass και έχει αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους αξιωματούχους της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ από την περιπολία και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της επιχείρησης “Lone Star”, ο κ. Άμποτ προσπάθησε να εμποδίσει ή να αποτρέψει την είσοδο στην πολιτεία του, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση περίπου 48 χιλιομέτρων (30 μιλίων) συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της πόλης Eagle Pass.

Μόνο τον Δεκέμβριο ένα ρεκόρ 300.000 και πλέον παράνομων μεταναστών πέρασε τα σύνορα. Σημειώνεται πως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρανόμως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης έχει υποσχεθεί να προσθέσει περισσότερα συρματοπλέγματα για να πατάξει αυτό που αποκαλεί εισβολή. Αντίστοιχα ο ίδιος αλλά και η Δικαιοσύνη του Τέξας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αρνήθηκαν σε αξιωματούχους της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής να βρεθούν στα σύνορα επικαλούμενη το δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευτεί από τις μεταναστευτικές ροές.

Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο και η συνεπακόλουθη πολιτική αντιπαράθεση έχουν επιφέρει έναν μίνι διχασμό στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες εξέδωσαν κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς τον κ. Άμποτ για το γεγονός ότι «ανέλαβε να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από τα ιστορικά επίπεδα παράνομων μεταναστών, θανατηφόρων ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη και τρομοκρατών που εισέρχονται στη χώρα μας».

GExQkjAW4AAKRh0
Καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του κυβερνήτη του Τέξας για τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ανακοινώνοντας την απόφαση να εγκαταστήσει νέα συρματοπλέγματα στα σύνορα παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λαμβάνει την υποστήριξη 25 ρεπουμπλικανικών πολιτειών και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Στη δήλωση του ο Άμποτ, είπε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να «προστατεύσει κάθε Πολιτεία από εισβολή, όπως αναφέρεται στο άρθρο IV, παράγραφος 4 του Συντάγματος, ενεργοποιήσαμε το άρθρο Ι, παράγραφος 10, ρήτρα 3, το οποίο επιφυλάσσει σε αυτή την Πολιτεία το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Συνέχισε δε λέγοντας «Για τους λόγους αυτούς, έχω ήδη κηρύξει εισβολή σύμφωνα με το άρθρο Ι, § 10, ρήτρα 3 για να επικαλεστώ τη συνταγματική εξουσία του Τέξας να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτή η εξουσία είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και υπερισχύει οποιουδήποτε αντίθετου ομοσπονδιακού νόμου». Ο Άμποτ δήλωσε ότι «η Εθνική Φρουρά του Τέξας, το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και άλλο προσωπικό του Τέξας ενεργούν βάσει αυτής της εξουσίας, καθώς και του πολιτειακού νόμου, για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας».

Βίντεο με τις αφίξεις των μεταναστών

Παράλληλα με την πίεση στα σύνορα, οι Αμερικανοί στα social media αναμεταδίδουν με φρενήρη ρυθμό βίντεο από τα σύνορα στις νότιες πολιτείες τα οποία απεικονίζουν παράνομους μετανάστες να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος ακόμη και υπό την εποπτεία των αμερικανικών αρχών χωρίς να παρεμποδίζονται, την ώρα που η αυθεντικότητά τους ελέγχεται. Σε άλλα βίντεο παρουσιάζεται η αυστηρή φύλαξη των συνόρων από τις δυνάμεις του Τέξας.

Δείτε βίντεο: Η Εθνική Φρουρά του Τέξας φυλάει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού – στρατιωτικός εξοπλισμός, εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς που περιβάλλονται από συρματόπλεγμα.

«Αντάρτικο» από το Τέξας κατά του Μπάιντεν

Υπό το βάρος των εξελίξεων γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες.

Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Highest number of migrants apprehended at border in decades

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καταφέρεται εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευθεί και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις παράνομες αφίξεις.

Ο Άμποτ και άλλοι αξιωματούχοι του Τέξας έχουν υποστηρίξει ότι οι ενέργειες της πολιτείας έχουν σχεδιαστεί για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Τέξας εμποδίζει τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής να περιπολούν στο Ρίο Γκράντε, να επεξεργάζονται τους μετανάστες και να βοηθούν όσους μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αποκαλέσει την πολιτική του απάνθρωπη και αντιπαραγωγική, ο Άμποτ έχει υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται την πολιτεία του από μια “εισβολή” και οι ενέργειές του στο Eagle Pass έχουν λάβει την υποστήριξη άλλων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών σε όλη τη χώρα.

Η ήττα του κυβερνήτη του Τέξας στο Ανώτατο Δικαστήριο

Τη Δευτέρα ωστόσο, όπως σημειώνει το ΒΒC το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε μια νίκη στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενός Δημοκρατικού, στην αντιπαράθεσή της με το Τέξας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν με ψήφους 5-4 ότι η αμερικανική συνοριοφυλακή, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία, μπορεί να κόψει ή να απομακρύνει το σύρμα που έχει στήσει η Εθνική Φρουρά του Τέξας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει ότι η περίφραξη δυσχεραίνει το έργο των αξιωματούχων της Συνοριοφυλακής, καθώς αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Ορισμένοι από τους παράνομους μετανάστες έχουν κοπεί στο σύρμα.

Εμφανιζόμενος στο Fox News την Πέμπτη, ο κ. Άμποτ δήλωσε: «Επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πραγματικά, αληθινά παραιτηθεί από την ευθύνη της να διασφαλίσει τα σύνορα και να εφαρμόσει τους νόμους, το Τέξας, πολύ απλά, διασφαλίζει τα σύνορα».

Texas installs MORE razor wire with support of GOP governors

Ο ίδιος δημοσίευσε φωτογραφίες από την Εθνική Φρουρά του Τέξας να τοποθετεί νέο συρματόπλεγμα κατά μήκος του ποταμού.

Η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να παραβιάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έδωσε άδεια για την αφαίρεση του υπάρχοντος σύρματος, ενώ δεν είπε τίποτα για την προσθήκη νέων φραγμών. Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον πρόεδρο να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Τέξας.

Ο «στρατός του Θεού» στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τους μετανάστες

Την ίδια στιγμή αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων Αμερικανών σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα του Τέξας για να σταματήσει τους μετανάστες που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η ομάδα με την ονομασία “Take Our Border Back” (Παίρνουμε πίσω τα σύνορά μας) οργανώνεται στο Telegram και έχει πλέον περισσότερα από 1.600 μέλη.

Ένας από τους διοργανωτές της ομάδας τους περιέγραψε ως τον «στρατό του Θεού» σύμφωνα με το Vice. «Αυτή είναι μια βιβλική, μνημειώδης στιγμή που έχει συντελεστεί από τον Θεό», δήλωσε ένας διοργανωτής, σύμφωνα με το Vice. Ένας άλλος είπε: «Μας πολιορκούν από παντού οι σκοτεινές δυνάμεις του κακού».

Πολιτική αντιπαράθεση στη Γερουσία και έκκληση Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Guardian ότι η συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική που διαπραγματεύεται η αμερικανική Γερουσία είναι η «αυστηρότερη και δικαιότερη» δυνατή σειρά μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε να «κλείσει τα σύνορα» την ημέρα που θα υπογράψει το νομοσχέδιο. Οι διακομματικές συνομιλίες έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων των Ρεπουμπλικανών. Νωρίτερα μέσα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι “νεκρή κατά την άφιξή της” στην παρούσα μορφή της, σύμφωνα με επιστολή προς τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία εξέτασε το Reuters.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τις περιοριστικές πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα του κόμματός του.

«Αυτό που έχει διαπραγματευτεί θα είναι – αν περάσει σε νόμο – η πιο σκληρή και δίκαιη σειρά μεταρρυθμίσεων για την ασφάλεια των συνόρων που είχαμε ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Θα μου έδινε, ως Πρόεδρο, μια νέα εξουσία έκτακτης ανάγκης για να κλείσω τα σύνορα όταν αυτά υπερφορτωθούν. Και αν μου δοθεί αυτή η εξουσία, θα τη χρησιμοποιήσω την ημέρα που θα υπογράψω το νομοσχέδιο σε νόμο», τόνισε.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ