* Kλέβουν καλώδια, καταστρέφουν λάμπες!
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ένας χρόνος και 7 μήνες πέρασαν από τότε που η «Πολιτεία» έφερε στο «φως» την είδηση για το απόλυτο… σκοτάδι που επικρατεί στη… μισή οδό Ιπποκράτους. Μία από τις πλέον σημαντικές οδικές αρτηρίες της πανεπιστημιούπολης της Πάτρας, την οδό που ενώνει την Γ. Παπανδρέου από την περιοχή Μαγούλα, με το Νοσοκομείο Ρίου.
Ο δρόμος φωτίζεται μόνο προς την πλευρά του πανεπιστημίου, με έξοδα του ιδρύματος. Αντιθέτως, η κάτω πλευρά του δρόμου, όπου την ευθύνη φωτισμού έχει ο δήμος Πατρέων, οι λάμπες παρέμεναν πάντα διαλυμένες ή σβηστές.
Η είδηση είχε δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τα προβλήματα της πανεπιστημιούπολης, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του νέου, τότε, Πρυτάνεως κ. Χρήστου Μπούρα, ο οποίος ζητούσε… το πρόβλημα φωτισμού να λυθεί οριστικά και όχι εις βάρος του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
«Εμείς με τα χρήματα που έχουμε ως Πανεπιστήμιο φωτίζουμε τη μία πλευρά του δρόμου. Έχω αποστείλει έγγραφα παντού, ζητώντας να πληροφορηθώ ποιος προτίθεται να κάνει τί, για τον φωτισμό του δρόμου στην απέναντι πλευρά, αλλά και για τη φροντίδα της οδού…» είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2020 ο κ. Μπούρας.
Αλλά δυστυχώς, ούτε το θέμα του φωτισμού ρυθμίστηκε, ούτε όμως και αυτό της φροντίδας και φύλαξης. Έτσι, εκτός του ότι επικρατεί αισθητικό χάος στην κάτω πλευρά της οδού, (ευθύνης της δήμου), συνεχίζεται και το μπαράζ κλοπών και φθορών που πιθανολογείται ότι προκαλούνται κυρίως από ρομά σκηνίτες της περιοχής.
ΜΟΤΟ: Η «Ιπποκράτους», στα όρια της πανεπιστημιούπολης, φωτίζεται μόνο στην πάνω πλευρά με έξοδα του ιδρύματος. Η κάτω, όπου την ευθύνη έχει ο δήμος, παραμένει στο σκοτάδι!
«ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΩΤΙΖΩ ΑΛΛΟ…»
Φαίνεται ότι ο «κόμπος… έφτασε στο χτένι» για τις πρυτανικές αρχές, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαφορίας που επιδεικνύεται από κάθε αρμόδια υπηρεσία. Με τον κ. Μπούρα να δηλώνει μέσω της «Πολιτείας»:
«Φτάνει. Δεν μπορεί άλλο το πανεπιστήμιο μας να φωτίζει τους δρόμους και κάποιοι να αδιαφορούν. Όταν το πανεπιστήμιο έχει τόσα προβλήματα να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει». Εννοώντας, με άλλα λόγια, ότι ενώ το ίδρυμα αναλαμβάνει το μέρος ευθύνης του για τον φωτισμό, εκ μέρους του δήμου δεν έχει συμβεί το ίδιο, ούτε για τον φωτισμό, αλλά ούτε και για την φροντίδα και τη γενικότερη φύλαξη. Και από τη στιγμή που αυτή δεν υπάρχει, αφήνεται πεδίο ελεύθερο ώστε να συμβαίνουν αναρίθμητες κλοπές και καταστροφές, σε καλώδια και σε φωτιστικά σώματα.
«Είναι πολλά τα περιστατικά. Πρόσφατα είχαμε κι άλλη κλοπή καλωδίων. Δεν αντέχεται η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Μπούρας. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για την εγκατάλειψη που ο χώρος βιώνει. Από την αστυνόμευση ως και την αυτονόητη απαραίτητη φροντίδα που θα έπρεπε να υπάρχει από φορείς.
Είναι αξιοσημείωτο ότι εντός της πανεπιστημιούπολης έχει επιτευχθεί τεράστια βελτίωση. Σε αντίθεση όμως με τα σύνορα της και εκτός αυτών, όπου η εικόνα εγκατάλειψης είναι έκδηλη. Αποτέλεσμα που δείχνει μια πόλη η οποία δεν… προσέχει το πανεπιστήμιο της!