ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ηρακλής Ρούπας: «Πως η «εξαφάνιση» των μικρομεσαίων θα συνεχιστεί»

Facebook
Twitter
Εν μέσω αδυναμίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης της Οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, προέκυψε μία φαινομενικά καλή είδηση, η ρύθμιση για τον «αναβαλλόμενο φόρο».

Μία συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που επί της ουσίας αποτρέπει τον κίνδυνο κρατικοποιήσεων των Τραπεζών όσο αυτές μειώνουν τα «κόκκινα δάνεια».

Δίνεται η εντύπωση πως η ρύθμιση αφορά κάποιο «εξωτικό» προϊόν των κεφαλαιαγορών. Στην πραγματικότητα, όμως, επί της ουσίας αποτελεί εξέλιξη που αναδεικνύει δύο αναγνώσεις και αρκετό σκεπτικισμό.

ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Η μία ανάγνωση αφορά την αποδοχή της ΕΚΤ της προσωρινής αυτής λύσης. Η άλλη δημιουργεί προβληματισμό, καθώς ζητείται να βρεθεί μία μόνιμη λύση στο ζήτημα του «αναβαλλόμενου φόρου» και ή ίδια η ΕΚΤ αναμένει επιδείνωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια. Με την λογιστική αυτή προσέγγιση αναβάλλεται επί της ουσίας η οριστική εξυγίανση των Τραπεζών.

Δυστυχώς, πέραν των θετικών σχολίων των αναδόχων και διεθνών συμβούλων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, δύσκολα προκύπτουν στοιχεία ως προς την θετική αξιολόγηση του ρόλου των Τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι σήμερα.

Όπως δε δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την περίοδο όπου η Οικονομία κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας, ο Μάιος 2021 ήταν ο χειρότερος μήνας, σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις.

Η απροθυμία των Τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μάλιστα οι Τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 47 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια.

Η άρνηση των Τραπεζών, όμως, καθώς και η αδυναμία της Κυβέρνησης να οδηγήσει τις εξελίξεις ως προς την χρηματοδότηση της Οικονομίας, ίσως να αναδεικνύει πλέον ένα πολιτικό ζήτημα που επιζητεί άμεση και ριζική λύση.

Με βάση την ανάδειξη της βιωσιμότητας που θέτουν οι Τράπεζες, ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειοδοτηθούν. Προσπαθώντας να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των Βρυξελλών, η Κυβέρνηση προωθεί μία διαδικασία επιλογής εταιρειών προς χρηματοδότηση, μέσω ειδικών συμβούλων που θα αναλάβουν να αναδείξουν επιχειρήσεις «στόχους» με χαλαρότερα κριτήρια.

Η «ΝΤΡΙΜΠΛΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μία «ντρίμπλα» που επί τους ουσίας θα καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορεί οι «ειδικοί» να επιλέξουν τις εταιρίες. Την εκταμίευση των δανείων όμως, θα κληθούν να διενεργήσουν οι ίδιες Τράπεζες που μέχρι σήμερα λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο αυτό της πεπατημένης βιωσιμότητας ως σίγουρη και ασφαλή διεργασία.

Στο τέλος της ημέρας, η τυχόν έμμεση απόρριψη των προτάσεων των ειδικών συμβούλων θα οδηγήσει τα δάνεια στην ίδια κατεύθυνση που οδηγήθηκαν τα κονδύλια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Στους ίδιους σταθερούς, σίγουρους και ασφαλείς πελάτες των Τραπεζών.

Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων θα συνεχισθεί με μεγαλύτερη ένταση.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top