ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

 Οι προτάσεις του Ηρακλή Ρούπα για τη στέγη: “Χαρίστε την επιδότηση στους νέους, βάλτε ‘φρένο’ στα ενοίκια”»

Facebook
Twitter

Ο Οικονομολόγος Ηρακλής Ρούπας εξηγεί πώς η πολιτεία θα μπορούσε να «φρενάρει» τα τσουχτερά ενοίκια

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το πρόβλημα της εκτόξευσης των ενοικίων στα ύψη όχι μόνο για τις φοιτητικές κατοικίες αλλά και σε σπίτια που προορίζονται για μια μέση οικογένεια, είναι ένα από τα μείζονα εθνικά προβλήματα και ασυγκρίτως πιεστικό και σε τοπικό επίπεδο.

Η «Πολιτεία» έχει εδώ και πολλούς μήνες που γράφει για την μείωση των διαθέσιμων σπιτιών και την εκτίναξη των ενοικίων, φοιτητικών αλλά και οικογενειακών. Αποδίδοντας σε πολλούς λόγους το αποτέλεσμα. Κυρίως όμως στην «άνθιση» των airbnb.

Και στην Πάτρα ξένοι επενδυτές αγοράζουν παλιά ακίνητα, τα μετατρέπουν σε airbnb με αποτέλεσμα τα «ελεύθερα» διαμερίσματα να λιγοστεύουν και οι τιμές τους να σκαρφαλώνουν λόγω αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

 

600 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΑΡΙ…

Το 2022, η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, από 3% – 7% που καταγράφηκε το 2021 και 5,8%  – 6,7% το 2020. Πρακτικά, το κόστος στέγασης έχει αγγίξει το 60% με 70% του διαθέσιμου εισοδήματος αν πρόκειται για δυάρι κατάλληλο για εργένη και το σύνολο ενός «καλού» μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα;

Η ενοικίαση διαμερίσματος 83 τ.μ., στην περιοχή Σκαγιοπουλείου, προς περίπου 600 ευρώ το μήνα! Και η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική και αποτελεί απλώς ένα μέσο παράδειγμα του τι συμβαίνει στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα, η μέση τιμή των ενοικίων σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε στα 6,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την Πάτρα να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις αυξημένες τιμές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, με 7 ευρώ / τ.μ.. και να ακολουθούν: η Τρίπολη, με μέση τιμή τα 5,5 ευρώ / τμ, η Σπάρτη και ο Πύργος, με μέση τιμή τα 4 ευρώ / τ.μ..

 

“ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ”

Ο Οικονομικός και Χρηματοπιστωτικός Αναλυτής Ηρακλής Ρούπας, (ένθετη φωτογραφία), όχι μόνο τάσσεται υπέρ της ύπαρξης εναλλακτικής οδού για το κράτος αλλά ευθέως προτείνει τρόπους για συγκράτηση των ενοικίων και επιβολής ρήτρας σε περίπτωση αύξησης τους.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «η πολιτεία θα μπορούσε να επιβάλλει ένα πλαφόν στα ενοίκια και να υποχρεώσει λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών και κρίσης στην συγκράτηση των τιμών».

Όπως μάλιστα λέει, δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει αλλά κάτι που προσφάτως εφαρμόστηκε στην Αυστρία αλλά και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού και της απειλής για αύξηση της φτωχοποίησης.

 

“ΘΑ ΕΙΝΑΙ «ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ”

Μία ακόμα πρόταση του κ. Ρούπα είναι «να χαριστούν τα χρήματα της επιδότησης για τα νέα ζευγάρια» αφού προφανώς κανείς δεν θα έχει να επιστρέψει τα χρήματα.

«Οι νέοι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν μεταχειρισμένο αμάξι, σπίτι θα πάρουν; Άρα το περίφημο πρόγραμμα απαιτείται να γίνει πιο ευέλικτο και δυνατό. Αλλιώς το πρόγραμμα θα είναι συγκυριακό και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Θα είναι μια ‘φωτοβολίδα’ βραχυπρόθεσμη», επισημαίνει.

Εξηγώντας ότι επειδή στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχουν σπίτια ή υπάρχουν παλιά και κακής κατάστασης με ενοίκια πανάκριβα, οι νέοι θα οδηγηθούν «στο να υποταχθούν να υποταχθούν σε ένα στρεβλό καθεστώς ενοικίων, όπου η αγορά λειτουργεί περίπου ως λιγο-πώλειο» και αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο καθιστώντας βασανιστική τη διαβίωση.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Μια ακόμα πρόταση την οποία καταθέτει ο κ. Ρούπας, είναι αυτή της σύστασης εταιρείας από το ίδιο το κράτος, μέσω της οποίας θα αγόραζε παλιά ακίνητα τα οποία θα μετέτρεπε σε κατοικίες αλλά και σε φοιτητικά διαμερίσματα, εξασφαλίζοντας ενοίκια που να είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες των πολιτών βάσει της κατάστασης στην αγορά.

«Υπάρχουν λύσεις αλλά το θέμα είναι αν εμπίπτουν στην πολιτική φιλοσοφία σου. Δεν είναι τίποτα κομμουνιστικές αντιλήψεις, απλή λογική θέλει. Που όμως απέχει από την φιλοσοφία της απόλυτα ελεύθερης αγοράς», καταλήγει ο Πατρινός Οικονομολόγος.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

7 7 e1674467779421

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top