ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ιράν: Καταπνίγουν την εξέγερση με πρόσχημα την ασφάλεια του κράτους—Διαδηλώσεις και στο γειτονικό Ιράκ

Facebook
Twitter

Την ασφάλεια και την ηρεμία του κράτους προτάσσει η ηγεσία του Ιράν για να καταπνίξει την εξέγερση του κόσμου μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, στα χέρια της διαβόητης Αστυνομίας Ηθών και ενώ οι διαδηλώσεις που αρχικά ήταν μόνο γυναικών που διαδήλωναν ενάντια στην καταπίεσή τους, τώρα εξαπλώνονται και σε όλη τη χώρα και έξω από τη χώρα, παίρνοντας και άλλες μορφές.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ραϊσί έκανε το σχόλιο στη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές. Εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Ο πρόεδρος του Ιράν «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας. Ο λογαριασμός ακτιβιστών 1500tasvir στο Twitter, που έχει 125.000 «ακολούθους» ανέφερε ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν. Η Οσναβιέχ ήταν η μία από τις πολλές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν, όπου ζουν Κούρδοι, οι οποίοι χθες έκαναν 24ωρη απεργία. Παρά το ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία με την πόλη, η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανάρτησε ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τους διαδηλωτές να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα σημεία της Οσναβιέχ. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε την είδηση, σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.

Οι διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, όπως μετέδωσε σήμερα ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν ανέφεραν έως χθες ότι οι νεκροί ήταν 17, αλλά οι διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι νεκροί ήταν 36. «Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35″, μετέδωσε το Borna News, το πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ξανά ότι η Μαχσά Αμινί δεν ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης και επιτέθηκε σε “αυτούς που πήραν ανεύθυνες θέσεις, (…) και υποκίνησαν τη βία”, κατηγορώντας τους ότι “ακολουθούν τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αντεπαναστατικές ομάδες”. «Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός» της νεαρής γυναίκας, δήλωσε στην τηλεόραση ο Βαχιντί, τον οποίο επικαλούνται ευρέως τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα “για τα αίτια θανάτου της Μαχσά Αμινί, (αλλά) θα πρέπει να αναμένουμε την τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, κάτι το οποίο παίρνει χρόνο”.

Η ηλικίας 22 ετών Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για “ανάρμοστη ενδυμασία” από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη. Στην Ισλαμική Δημοκρατία οι γυναίκες οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους και δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν κοντά ή στενά παλτό και σκισμένα τζιν.

Στο γειτονικό Ιράκ

Δεκάδες Κούρδοι του Ιράκ και του Ιράν διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.  Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της Αμινί, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αρμπίλ,  φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που αφορούσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», φώναζαν άλλοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν Κούρδοι του Ιράν που ζουν αυτοεξόριστοι στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.  «Σκότωσαν (την Αμινί) επειδή μια τούφα μαλλιά έβγαινε από το χιτζάμπ της. Οι νέοι ζητούν ελευθερία. Ζητούν δικαιώματα για όλους επειδή όλοι δικαιούνται αξιοπρέπεια και ελευθερία», είπε ο Ναμάμ Ισμαϊλί, ένας Ιρανός Κούρδος από το Σαρντάστ,  πόλη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Δεν είμαστε κατά της θρησκείας, δεν είμαστε κατά του Ισλάμ, θέλουμε η θρησκεία να διαχωριστεί από την πολιτική», είπε από την πλευρά του ο Μαϊσούν Ματζιντί, Κούρδος ηθοποιός και σκηνοθέτης με καταγωγή από το Ιράν που ζει στην Αρμπίλ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top