ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νέα υπόθεση δολοφονίας ταράζει τη χώρα – Η οικογένεια της Νίκα Σακαράμι κατηγορεί της αρχές

Nika

Η εξέγερση των νέων μαίνεται στο Ιράν παρά τη σκληρή καταστολή του καθεστώτος. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 17 Σεπτεμβρίου –οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί- έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

Μία νέα υπόθεση θανάτου στο Ιράν που απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία είναι αυτή της 16χρονης Νίκα Σακαράμι.

Το νεαρό κορίτσι εξαφανίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου – είχε προηγηθεί μήνυμα προς τους φίλους της ότι την κυνηγάει η αστυνομία.

Η μητέρα της κατηγόρησε τις αρχές ότι δολοφόνησαν την κόρη της. Σε βίντεο που στάλθηκε στο Radio Farda, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η Νασρίν Σακαράμι δήλωσε ότι είδε τραύματα στο κορμί της κόρης της, κάτι που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του κράτους, το οποίο υποστηρίζει ότι η 16χρονη έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από ένα κτίριο, πιθανώς την έσπρωξαν εργάτες. Η θεία της Νίκα, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι την Τετάρτη, είπε ότι η ανιψιά της «σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα κτίριο…

Η Νασρίν Σακαράμι υποστήριξε ότι η θεία της κόρης της αναγκάστηκε  να κάνει αυτές τις ομολογίες. Οι αρχές «καλούσαν και άλλους, θείους μου, άλλους συγγενείς, λέγοντας ότι αν η μητέρα της Νίκα δεν βγει μπροστά και δεν πει αυτά που θέλουμε, ουσιαστικά να ομολογήσει το σενάριο που θέλουμε και έχουμε δημιουργήσει, τότε θα κάνουμε αυτό και εκείνο, και απείλησαν και εμένα», είπε.

Ο θείος της Νίκα εθεάθη επίσης στην τηλεόραση να μιλάει ενάντια στην εξέγερση, την ώρα που από πίσω ακούστηκε μια φωνή -που ανήκε σε κάποιον που δεν τον έπαιρνε η κάμερα- να  του ψιθυρίζει: «Πες το, ρε σκουπίδι!».

Οι αρχές του Ιράν υποστηρίζουν ότι το βράδυ που εξαφανίστηκε η Νίκα, είχε μπει σε ένα κτίριο όπου βρίσκονταν οκτώ εργάτες οικοδομής και ότι βρέθηκε νεκρή στην αυλή το επόμενο πρωί.

Ο ιατροδικαστής Μοχάμαντ Σαχριάρι –όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση- είπε ότι η νεκροψία έδειξε ότι η Νίκα υπέστη «πολλαπλά κατάγματα… στη λεκάνη, το κεφάλι, τα άνω και κάτω άκρα, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία δείχνουν ότι έπεσε  από ύψος».

Ωστόσο, η Νασρίν Σακαράμι είπε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. «Είδα το σώμα της κόρης μου… το πίσω μέρος του κεφαλιού της έδειχνε ότι είχε υποστεί ένα πολύ σοβαρό χτύπημα καθώς το κρανίο της είχε υποχωρήσει. Έτσι πέθανε».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μια ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος της προήλθε από ένα τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ όργανο, την ημέρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από νεκροταφείο στην Τεχεράνη, το οποίο ήρθε σε γνώση του BBC Persian, αναφέρει ότι η Νίκα πέθανε αφού υπέστη «πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».

Η οικογένεια της Νίκα λέει ότι εντόπισε το σώμα της στο νεκροτομείο ενός κέντρου κράτησης 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας την έκλεψαν και την έθαψαν κρυφά.

 

Η ενημέρωση από την Τεχεράνη προς τον κόσμο παραμένει λειψή και η ροή της πληροφόρησης προέρχεται από τις πληροφορίες από τα social media και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ