Ιράν: Σενάρια για χρήση δελφινιών «καμικάζι» κατά του αμερικανικού ναυτικού

Το Ιράν αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια του και, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, εξετάζει ασυνήθιστες στρατιωτικές μεθόδους. Αναφορές της New York Post και της Wall Street Journal υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη μελετά τη χρήση εκπαιδευμένων δελφινιών εξοπλισμένων με νάρκες για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.

Η στρατηγική πίσω από τα «ζωντανά όπλα»

Η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, τον οποίο το Ιράν θεωρεί ευθεία πράξη πολέμου.

  • Το Ιράν φέρεται να προειδοποιεί για χρήση «όπλων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά».
  • Η χώρα διαθέτει ήδη από το 2000 δελφίνια που είχε αγοράσει από τη Σοβιετική Ένωση, τα οποία αρχικά προορίζονταν για τον εντοπισμό δυτών ή την τοποθέτηση ναρκών.
  • Ο όρος δελφίνια «καμικάζι» περιγράφει επιχειρήσεις όπου το θηλαστικό μεταφέρει εκρηκτικά και ανατινάζεται μαζί με τον στόχο.

Η σοβιετική κληρονομιά και η εκπαίδευση

Η τεχνογνωσία αυτή φαίνεται να έχει τις ρίζες της στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε βάση εκπαίδευσης στη Σεβαστούπολη.

  • Τα δελφίνια εκπαιδεύονταν να αναγνωρίζουν τον ήχο από τις προπέλες των εχθρικών πλοίων.
  • Στόχος ήταν η προσκόλληση εκρηκτικών ναρκών στα κύτη των πλοίων μέσω της επαφής.

Σκεπτικισμός από την πλευρά των ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας απειλής. Επισημαίνουν ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει εξαιρετικά προηγμένα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δικά του εκπαιδευμένα δελφίνια, ειδικά για τον εντοπισμό και την εκκαθάριση θαλάσσιων απειλών.

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα
spot_img

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο