ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισίδωρος Κούβελος : «Έτσι σώθηκαν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ»

180024ko
Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, μίλησε για τους κινδύνους που προκάλεσε η καταστροφική πυγκαγιά της Ηλείας, η οποία απείλησε τις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία.
«Η ΔΟΑ κλείνει εφέτος 60 χρόνια λειτουργίας και όλοι εμείς που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο έργο της, από κάθε θέση ο καθένας, νιώθουμε υπερήφανοι γιατί συμβάλλαμε αποφασιστικά στην όλη επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αυτού χώρου», είπε αρχικά ο Ισίδωρος Κούβελος και πρόσθεσε:
«Τα συστήματα πυρόσβεσης και οι νέες ηλεκτρογεννήτριες της Ακαδημίας μας, χάρη στην πρόσφατη ανακαίνιση της, λειτούργησαν άψογα και αναχαίτισαν το πρώτο σφοδρό κύμα της φωτιάς, περιβρέχοντας συνεχώς κάθε γωνιά της τεράστιας έκτασης γύρω από τις εγκαταστάσεις, αποτρέποντας στις αιωρούμενες καύτρες να δημιουργήσουν νέες εστίες φωτιάς.
Παράλληλα, οι φιλότιμοι άνθρωποι του δήμου και της Περιφέρειας μαζί με την Πολιτική Προστασία και τα συνεργεία της, άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες και ολοκλήρωσαν την επιχείρηση διάσωσης, μαζί με τους πυροσβέστες και τις  εναέριες ρίψεις νερού, που επιχειρούσαν τα καναντέρ στην περιοχή. Φοβερή δουλειά από όλους ….Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!»
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας απειλούνται από πυρκαγιά. Το 2007, μια άλλη μεγάλη φωτιά πέρασε με ταχύτητα πάνω από την ΔΟΑ, καταστρέφοντας με τον πύρινο κλοιό της ένα σημαντικό μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων και τις περισσότερες υπέργειες σωληνώσεις.
«Και τότε το αντιπυρικό σύστημα λειτούργησε, με μικρή όμως ένταση λόγω χαμηλής ηλεκτρικής απόδοσης» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούβελος και συνέχισε: «Η εμπειρία που αποκομίσαμε από την φωτιά του 2007, μας έκανε να προγραμματίσουμε με σύνεση και να συμπεριλάβουμε στην ανακαίνιση των εγκαταστάσεων που μόλις ολοκληρώθηκε, ένα δυνατότερο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλη ενίσχυση των αντιπυρικών μας μέσων.
Ως εκ τούτου, ενώ η Αρχαία Ολυμπία έμεινε αναγκαστικά χωρίς ρεύμα, η Ακαδημία, με πλήρη αυτό-ηλεκτροδότηση, έδωσε την ευκαιρία στην Πολιτική Προστασία να συντονίσει τις ενέργειες που οδήγησαν στο πετυχημένο ευτυχώς αποτέλεσμα.»
Στις 17 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θα εγκαινιάσουν τις νέες εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, γυρίζοντας την νέα σελίδα στην ιστορία της.
Με αναβαθμισμένες λειτουργίες και νέες εκπαιδευτικές δράσεις, ανοίγει μια νέα εποχή για την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, που στόχος της είναι να προσελκύσει χιλιάδες νέους από όλο τον κόσμο και να τους διδάξει τα μηνύματα και τις Αξίες του Ολυμπισμού, που γεννήθηκε και μεγαλούργησε στην Αρχαία Ολυμπία.
«Είμαι ευτυχής που ως Πρόεδρος της ΔΟΑ, έζησα στα 12 τελευταία χρόνια πολλές όμορφες και λίγες δύσκολες στιγμές, όπως η πρόσφατη, που λίγο έλειψε να καταστρέψει το ομορφότερο κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας» κατέληξε ο Ισίδωρος Κούβελος.

 

You may also like

Comments are closed.