ΚΟΣΜΟΣ

Ιστοί αράχνης σκέπασαν ολόκληρη περιοχή της Αυστραλίας

spider australia
Πολλοί κάτοικοι της Βικτώριας, στην Αυστραλία, εκκένωσαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις καταστροφικές πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα – και όταν επέστρεψαν, βρήκαν τη γη, τα δέντρα και τις οδικές πινακίδες, καλυμμένα με πυκνά πέπλα από λαμπερό μετάξι αράχνης, σύμφωνα με άρθρο του Live Science.

Καθώς οι κάτοικοι του Γκίπσλαντ εκκένωναν τα σπίτια τους, τα τοπικά αραχνοειδή κατέφυγαν σε υψηλότερα σημεία. To φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «αερόστατο» («ballooning»), όταν οι αράχνες ανεβαίνουν σε υψηλό σημείο στα δέντρα αφήνοντας τους ιστούς τους να ίπτανται σαν λεπτές μεταξωτές γραμμές που καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες ή χωράφια.

«Όταν έχουμε πολύ ισχυρές βροχές και πλημμύρες, αυτά τα ζώα που περνούν τη ζωή τους κρυμμένα μέσα στο έδαφος, πλέον δεν μπορούν να ζήσουν εκεί οπότε μετακινούνται στο υψηλότερο έδαφος», δήλωσε ο Ντίτερ Χότσουλι, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο 7News. «Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μετά από πλημμύρες», είπε, προσθέτοντας ότι οι αράχνες sheetweb – μια οικογένεια αραχνοειδών του γένους Stiphidiidae – πιθανότατα κλώθουν το μεταξιού.

«Το ταυτόχρονο ballooning χιλιάδων αραχνών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό χαλί από μετάξι το οποίο ονομάζεται «αραχνιά» και καλύπτει θάμνους ή χωράφια», σύμφωνα με το Μουσείο Αυστραλίας. Είναι πιθανό εκατομμύρια αράχνες να μετακινήθηκαν πιο ψηλά για να ξεφύγουν από τις πλημμύρες, δήλωσε ο Κεν Γουόκερ, εντομολόγος στα Μουσεία της Βικτώριας, στην εφημερίδα «The Age».

Η τοπική δημοτική σύμβουλος Κάρολιν Κρόσλεϊ δήλωσε στο BBC News ότι είχε παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο και στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τόσο δραματική έκταση. Οι ιστοί αράχνης θα πρέπει να διαλυθούν κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το BBC News.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ