ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Ιθάκη: Δίχτυα φαντάσματα καταστρέφουν τον βυθό

rsvcjulfnb6295b3b48c8d1

Η Ιθάκη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας δύο ιχθυοκαλλιεργειών που αφέθηκαν στην τύχη τους. Πριν από αρκετά χρόνια, οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι ιδιόκτητες έφυγαν από το νησί. Όμως πριν αποχωρήσουν δεν φρόντισαν να απομακρύνουν τα πλαστικά δίχτυα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν. Για χρόνια, κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα. Όμως το καλοκαίρι το 2021, στο νησί έφτασε μια ομάδα εθελοντών που ξεκίνησε το καθαρίζει τον βυθό.

Οι άνθρωποι των ΜΚΟ ‘‘Healthy Seas’’ και ‘‘Ghost Diving’’ ξεκίνησαν την εκστρατεία καθαρισμού που συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2022. Η ομάδα αποτελείται από 12 εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Ουγγαρία.

«Στην Ελλάδα συναντήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, περιβαλλοντικό έγκλημα. Μέχρι σήμερα έχουμε ασχοληθεί με δίχτυα φαντάσματα που κάποιοι ψαράδες έχουν χάσει ή εγκαταλείψει. Βεβαίως, προκαλούν σοβαρή ζημιά. Όμως στην περίπτωση της Ιθάκης έχουμε να κάνουμε με ολόκληρες εγκαταστάσεις, με ιχθυοκαλλιέργειες που εγκαταλείφθηκαν» δήλωσε στο euronews η Βερόνικα Μίκος, διευθύντρια της «Healthy Seas»

You may also like

Comments are closed.