ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΙΤΙΕΣ: Περιμένουν ακόμα οι πλημμυροπαθείς – Έναν χρόνο μετά, μόνο μια… πολυθρόνα στην αντλία!

1o ΘΕΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Μια πολυθρόνα που καλύπτει την τρύπα στο αντλιοστάσιο είναι το μόνο που είδαν όλους αυτούς τους μήνες, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ήταν 2 Ιανουαρίου του 2022 όταν η «Πολιτεία» φιλοξενούσε ένα δισέλιδο φωτο-ρεπορτάζ, αφιέρωμα στην προσπάθεια που έκαναν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής των Ιτεών που είχαν πλημμυρίσει κατά την θεομηνία τη μέρα τ’ Αγιαντρεός του 2021.

3 3 4 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εφημερίδα είχε μιλήσει με τους επαγγελματίες. Όπως:

– Τον φούρναρη Κώστα Μακρυδάκη ο οποίος τελικά έκλεισε οριστικά το αρτοποιείο του στην περιοχή, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη, και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται τώρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ 3

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΑΚΗΣ 5

– Με την κα. Κατερίνα Γράψα, που διατηρεί το Μαγειρείο και είχε δει φαγητά και τιμολόγια να επιπλέουν στο νερό.

– Τον κ. Αντώνη Οικονόμου, τον ιδιοκτήτη της κάβας όπου τα νερά εισέβαλαν σπάζοντας την τζαμαρία του καταστήματος παρασύροντας όλα τα ποτά και αναψυκτικά προς τη θάλασσα αφού στην ορμητική τους πορεία άνοιξαν και την πίσω πόρτα του μαγαζιού!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 2 ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 3

– Τον κ. Γιώργο Σιδέρη, με το μίνι μάρκετ της γειτονιάς που είδε μεγάλο μέρος του εμπορεύματος να καταστρέφεται στην πλημμύρα.

– Αλλά και τον κάτοικο Θανάση Οικονομόπουλο ο οποίος μας τόνιζε ότι… «δεν δούλεψαν τα αντλιοστάσια» που έχουν τοποθετηθεί για να απορροφούν μέρος των υδάτων και να αποφεύγεται η πλημμύρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η εφημερίδα βρέθηκε ξανά την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή. Για να καταγράψει τις απόψεις κατοίκων και επαγγελματιών εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Και δυστυχώς, όπως είπαν: «ούτε αποζημιώσεις έχουν δοθεί ακόμα, αλλά ούτε κάποιο έργο έχει γίνει για να προληφθεί ένα νέο κακό…».

ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Οι κάτοικοι στις Ιτιές που πλημμύρισαν πέρυσι τον Νοέμβριο, καταγγέλλουν ότι το μόνο «έργο» που έχουν δει, μήνες τώρα, είναι μια… πολυθρόνα με την οποία έκλεισε η τρύπια σωλήνα του αντλιοστασίου! Κι αυτό έγινε πρόχειρα από ηλεκτρολόγο της ΔΕΥΑΠ που επισκέφθηκε το σημείο και βρήκε να ξεπηδά το νερό.
Δείτε και τη σχετική φωτό:

1o ΘΕΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

 

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι παλεύουν μόνοι τους να οχυρωθούν, διαπιστώνοντας την απουσία παρέμβασης. Χαριτολογώντας ο ιδιοκτήτης σπιτιού μπροστά στη θάλασσα, Θανάσης Οικονομόπουλος, μας λέει… «πήρα και βάρκα για να είμαι έτοιμος για το χειμώνα…». Σοβαρολογώντας όμως σημειώνει: «Μας είπαν ότι θα έρθουν από την ΔΕΥΑΠ, μετά από επιστολή του νέου προέδρου των Ιτεών, αλλά δεν είδαμε κανέναν».

ΠΕΡΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
Στο πρώτο σκέλος, των αποζημιώσεων δηλαδή, το θετικό, τότε, ήταν ότι από την πλευρά της Π.Δ.Ε. είχαν επιταχυνθεί πολύ οι διαδικασίες με σκοπό να δοθούν οι αποζημιώσεις στο πλαίσιο του νέου νόμου κρατικής αρωγής.
Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια έκανε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, την προκαταρκτική δουλειά. Από κει και μετά όμως, σε επίπεδο κεντρικού κράτους και υπουργείων, αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.
Οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και κάτοικοι μάζεψαν τιμολόγια από εργασίες αποκατάστασης που έκαναν, τα προσκόμισαν, αλλά… ακόμα περιμένουν να εισπράξουν! Κάποιοι άλλοι, πάλι, ούτε καν μπήκαν στον κόπο.
Φρόντισαν να επισκευάσουν μόνοι τους τις ζημιές. Είτε με τα χέρια τους, είτε με τη δική τους τσέπη, στην περίπτωση που το άντεχαν οικονομικά. Και το επέλεξαν επειδή, όπως λένε, ήξεραν πως θα υφίσταντο την ταλαιπωρία της χρόνιας αναμονής.
Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος είχε προειδοποιήσει μέσω και της «Πολιτείας» για τις καθυστερήσεις αυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παλαιότερα απαιτούνταν τρία έτη για αποζημιώσεις ενώ τώρα ο κύκλος θα ολοκληρωνόταν εντός ενός χρόνου. Που, εδώ που τα λέμε, δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί. Ως τα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου δηλαδή…

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

4 3 e1664864582169

You may also like

italia exafanisi ΠΟΛΙΤΕΙΑ

«Ήρθε η στιγμή να βάλω τη λέξη τέλος», είχε γράψει στο γράμμα του – Όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα του συνέχισε να τον ψάχνει – Bρέθηκε στην Πάτρα από τηλεοπτική εκπομπή

Τηλεοπτική εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η οποία ασχολείται με υποθέσεις ανθρώπων που έχουν ...

Comments are closed.