
| Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
του Αχιλλέα Ροδίτη
Γονείς, επαγγελματίες, και χιλιάδες εργαζόμενοι (νηπιαγωγοί κ.α.), κυρίως όμως τα ίδια τα παιδιά, περιμένουν μια οριστική απόφαση για το εάν τα ΚΔΑΠ θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή αν μέσα στην επόμενη χρονιά οι ιδιοκτήτες τους θα αναγκαστούν να στραφούν σ’ άλλες κατευθύνσεις…
Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει. Ένα ζήτημα εργασιακό, επιχειρηματικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό!
Η «Πολιτεία» το φέρνει στο προσκήνιο μέσω του Πατρινού Προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ κου Κωνσταντίνου Αντωνακόπουλου. Ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί δυναμικά στον χώρο, δημιουργώντας σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, και Λειβαδιά, σχεδόν δέκα περιζήτητα ΚΔΑΠ, συν άλλα τρία ΚΔΑΠ ΑμεΑ μόνο στην Πάτρα!
Το πρόβλημα που προκαλεί την αγωνία, για επαγγελματίες και γονείς, πηγάζει απ’ το «πώς» και «γιατί» ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, η μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδότηση δημιουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά.
Συνέβη στο πλαίσιο της πρόθεσης να καταγραφούν οι ανάγκες της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την εξωσχολική δραστηριότητα παιδιών. Αλλά με ορισμένο ορίζοντα χρηματοδότησης, έως και το 2024. Επιδιώχθηκε, δηλαδή, να διαπιστωθεί εάν αυτή η «οδός» προσφέρει ή όχι, πρακτικές εναλλακτικές λύσεις σε γονείς και μαθητές, για να αποφασιστεί αργότερα η συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης.
Αυτό που φυσικά διαπιστώθηκε και δεν αμφισβητείται, είναι ότι πράγματι τα ΚΔΑΠ αποτελούν την ιδανική επιλογή. Το καταμαρτυρούν οι αριθμοί. Η ζήτηση και οι αιτήσεις. «Αρκεί να σας αναφέρω ότι φέτος έγιναν αιτήσεις για πάνω από 120.000 παιδιά! Αλλά μόνο για 55.000 παιδιά είχε προβλεφθεί η διαθεσιμότητα με βάση την χρηματοδότηση της πολιτείας», μας λέει ο κ. Αντωνακόπουλος. Έτσι, πάνω από 65.000 παιδιά έμειναν απ’ έξω!
Αλλά παρόλο το καθολικό «αγκάλιασμα» ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης, αν θα παραταθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πέραν του 2024. Γεγονός που σημαίνει ότι είναι αίολο όλο το σύστημα…
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Όλα συγκλίνουν στο ότι τα ΚΔΑΠ πρέπει να μείνουν «ζωντανά». Και για το λόγου το αληθές ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρει ποιο έργο ακριβώς επιτελούν:
«Εκεί που ένα παιδί χρειάζεται γυμναστική και άθλημα, καλλιτεχνικά, δημιουργικό παιχνίδι, χορό, φροντιστήριο για ενίσχυση του διαβάσματος, εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ακόμα και συμβουλευτική υποστήριξη, σκεφθείτε πόσα θα έπρεπε να πληρώνει ένας γονιός για όλα αυτά μαζί ή για έναν συνδυασμό αυτών, αλλά και πόσα δρομολόγια θα απαιτούνταν κάθε μέρα. Όμως όλα αυτά, κι άλλα περισσότερα, τα έχει σε ένα ΚΔΑΠ».
Και αυτό που λέει, είναι γεγονός. Για παράδειγμα, στα ΚΔΑΠ του κου Αντωνακόπουλου ένα παιδί μπορεί να έχει τα παρακάτω:
Μελέτη σχολικών μαθημάτων, Εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης, Εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γυμναστική, , Χορό, Μουσικο-κινητική αγωγή, Καλλιτεχνικά, Δημιουργικό παιχνίδι, Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική – Διατροφή, Εκμάθηση δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης, Ψυχολογική υποστήριξη, Νοσηλευτική φροντίδα, και Συμβουλευτική υποστήριξη οικογένειας!
Με άλλα λόγια, θα ήταν αδύνατο σε έναν γονιό, να εξασφαλίσει όλα αυτά στο παιδί του, συν την δυνατότητα κοινωνοποίησής του, αλλά μέσα σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο να μην αισθάνεται εγκλωβισμένο ή ακινητοποιημένο σε ένα θρανίο. Έτσι ώστε να συνεχίσει να νιώθει «παιδί» και ο χρόνος στο ΚΔΑΠ να είναι κάτι που το θέλει και όχι που το αποφεύγει.
ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ
Όσο για τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα διότι η χρηματοδότηση τους είναι διασφαλισμένη για το μέλλον, το έργο που προσφέρεται δεν περιγράφεται με λέξεις. Είναι αδύνατον να μεταφέρεις και να αποτυπώσεις με ακρίβεια όσα πετυχαίνουν οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι και επιστήμονες. Από Εργοθεραπεία και Λογοθεραπεία, μέχρι και Φυσικοθεραπεία. Κυρίως δε στην παρουσία τους δίπλα στα άτομα με αναπηρία που έχουν γίνει «ένα» και οι χώροι των ΚΔΑΠ που τους υποδέχονται αποτελούν για εκείνους ένα «σπίτι» μάθησης και δραστηριότητας, χαράς και δημιουργίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει τρία τέτοια ΚΔΑΠ στην Πάτρα, περιγράφει με υπερηφάνεια αυτό που προσφέρεται και παράγεται ως έργο στους ΑμεΑ συμπολίτες. «Είναι κάτι που δεν περιγράφεται, κάτι πολύ πιο πάνω από οτιδήποτε άλλο. Καμαρώνω για αυτό που πετυχαίνουμε όλοι μαζί εγώ και οι συνεργάτες μου», σημειώνει.
ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι και το «κοινό ταμείο» του κράτους στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Η χρηματοδότηση πηγάζει απ’ τον ίδιο κουμπαρά. Έτσι, επειδή τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ αυξάνονται (διότι αυτά δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο) οι χρηματοδοτήσεις αυξάνονται αντιστοίχως, αλλά μειώνονται για τα υπόλοιπα ΚΔΑΠ των παιδιών, που ακόμα δεν ξέρουμε αν συνεχίσουν να υπάρχουν! Μοναδική «αχτίδα» φωτός είναι οι εναλλακτικές που οι ίδιοι οι επαγγελματίες εξασφαλίζουν. Για παράδειγμα, ο κ. Αντωνακόπουλος έχει δημιουργήσει ευνοϊκές εναλλακτικές προτάσεις για γονείς παιδιών που έμειναν «εκτός» ΚΔΑΠ, ώστε και αυτά τα παιδιά να έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ