ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι – Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη φέρετρα»

Facebook
Twitter
Σε υψηλότερους τόνους σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση εμφανίσθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την αντιμετώπιση τους.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που του είχε επιρρίψει προσωπικά ευθύνες για τις φετινές καταστροφές ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ευθέως για επικοινωνιακό σόου που είχε στηθεί λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καεί άνθρωποι. «Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μιλάτε σε εμένα για ενσυναίσθηση όταν στήνατε σόου, τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά, εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού. Εμείς τότε για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και το δεύτερο ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του είπε ότι βεβαίως κι έγιναν λάθη και στην Εύβοια με το σημαντικότερο ότι δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω τα πολύτιμα εναέρια μέσα για να παλέψουμε την αναζωπύρωση στην Αττική ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια.

Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο».

Απαντώντας σε τοποθέτηση του Γιανη Βαρουφάκη για την επόμενη ημέρα από τις πυρκαγιές σημείωσε ότι είναι αδύνατο να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επιτελικό κράτος θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος, το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών, ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας «Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top