Κ. Μητσοτάκης: Έχουν γίνει λάθη, όχι εικόνα καταστροφής

Facebook
Twitter
Την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς και διαδικασία ανοίγματος της αγοράς ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά την πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

«Οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν νέες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων». Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα».

«Σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια.

Προσοχή, όμως, περισσότερη ελευθέρια σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν», τόνισε.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, είπε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».

Για το λιανεμπόριο τόνισε ότι «θα επαναλειτουργήσει συντεταγμένα».

Επισήμανε ότι υπήρχαν «καθημερινές μικρές και μεγάλες παραβάσεις», άρα ο έλεγχος γινόταν «τόσο δυσκολότερος» και υπογράμμισε ότι «κουρασμένοι δεν είναι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι μηχανισμοί επιτήρησης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε νέα φάση, με νέα χαρακτηριστικά, έχουμε νέα μετάλλαξη που προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά, έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό, έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά έχουμε και τα εμβόλια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με την οποία ξεκίνησε, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, να αξιολογούμε μέτρα, να καταργούμε όσα δεν δούλεψαν».

«Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σχεδιασμούς, είτε λόγω νέων δεδομένων είτε ένα απροσδόκητο γεγονός όπως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων».

«Τα μέτρα επέφεραν πίεση στους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι 700 πορείες αλλά και οι καθημερινές παραβάσεις, μη αποστολή sms, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και δεν κουράστηκαν μόνο οι πολίτες, αλλά οι μηχανισμοί επιτήρησης», επισήμανε.

Για τα self-tests:

Αναφορικά με τα self-tests, τα χαρακτήρισε ως «σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι μαθητές των λυκείων θα έχουν κάνει self-tests, τα οποία είναι «σημαντικά αλλά δεν υποκαθιστούν τα PCR και τα τεστ αντιγόνου».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα εμβόλια:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έως το τέλος του Μαρτίου έγιναν 1,65 εκατ. εμβολιασμοί, προβλέποντας ότι θα γίνουν 1,5 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. «Μέχρι να τέλη Μαΐου» θα έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες, είπε, σημειώνοντας ότι «μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας».

«Αν η ΕΕ καταφέρει να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια, έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να τα αυξήσουμε», είπε, έχοντας αφήσει αιχμές νωρίτερα με την παρατήρηση ότι «η ΕΕ δεν μας τα είπε όλα καλά».

«Αν είχαμε τριπλάσια εμβόλια, θα είχαμε κάνει τριπλάσιες δόσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι επιτυχία για τη χώρα».

Για το νέο κύμα:

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Έχουν γίνει και λάθη, τα οποία πρώτος έχω αναγνωρίσει, αλλά η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι ψέμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η τελευταία επίθεση του Covid χτυπά σε όλη την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα μερικώς αναχαιτίστηκε γιατί πήραμε μέτρα τον Φεβρουάριο. Επίσης στην Ελλάδα τα νοσοκομεία δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, αλλά ανταποκρίνονται», είπε

Για την οικονομία:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης: Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους».

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021», τόνισε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top