ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Βελόπουλος: Ζητά αύξηση επιδότησης για τους αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αχαΐας

Velopoulos

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδικά για τους αμπελοκαλλιεργητές της Αχαΐας, έκανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της “Πολιτείας”.

4 8 e1665150945797

Ο κ. Βελόπουλος τονίζει ότι τίθεται θέμα της τιμής πώλησης των σταφυλιών της ποικιλίας ροδίτη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του αναφέρει ότι:

Πρόσφατα, οι παραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας διαπίστωσαν πως η τιμή διάθεσης του ως άνω προϊόντος άνοιξε στα 0,20 € από 0,18 € ανά κιλό που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ο όγκος παραγωγής του εν λόγω προϊόντος, το οποίο παράγεται από την Δυτική Αχαΐα, είναι μεγάλος, με τους αγρότες να διαθέτουν πολλές εκατοντάδες στρέμματα.

Η φετινή παραγωγή, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναμένεται μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2,5 τόνους ανά στρέμμα, σε σχέση με τους 3,5 τόνους ανά στρέμμα που αποδιδόταν τα προηγούμενα έτη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ως άνω παραγωγοί, μαζί με τη μειωμένη παραγωγή, έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κατά 40-50% κόστη παραγωγής. Συμπερασματικά, αν ένας παραγωγός παράγει 2 τόνους, με τις σημερινές τιμές θα έχει όφελος 400 €, την ίδια στιγμή που τα έξοδα παραγωγής του υπολογίζονται από 550-600 €.

Οι αμπελοκαλλιεργητές υποστηρίζουν πως, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής, η τιμή του σταφυλιού θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα 0,30 € ανά κιλό.

Ως εκ τούτου, ρωτά τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να αυξήσει το ποσό της επιδότησης των παραγωγών ανά κιλό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα το οποίο προκύπτει με τους εν λόγω σταφυλοπαραγωγούς της Αχαΐας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:

0 1

You may also like

Comments are closed.