ΠΑΤΡΑ: Επιχειρήσεις ξεπουλιούνται στο ίντερνετ – Επαγγελματίες μιλούν για «αργό θάνατο» των Καφέ

Facebook
Twitter

Αυτό που μένει σε έναν μέσο επιχειρηματία του κλάδου των καφετεριών, (εάν φυσικά μιλάμε για μια επιχείρηση που… πάει καλά), είναι ένα ποσοστό μόλις 5 με 6% επί του τζίρου!

του Αχιλλέα Ροδίτη

Κακός οιωνός για την εστίαση το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισε να γεμίζει το ίντερνετ από μικρές αγγελίες που αφορούν στην πώληση μικρών ή μεγαλύτερων καφέ. Και μάλιστα, είτε πωλούνται εξ ολοκλήρου ως επιχειρήσεις, είτε και… ξεπουλιούνται κομμάτι – κομμάτι. Καθώς οι αν ιδιοκτήτες τους διαπιστώσουν μικρό ή ανύπαρκτο ενδιαφέρον, προχωρούν στην κατά τεμάχιο πώληση αντικειμένων του καταστήματος, από μηχανές καφέ και άλλων μηχανημάτων κι από ψυγεία μέχρι αποχυμωτές ή τραπέζια και καθίσματα!

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ

1) φωτο1 ενθετη

Σε μια από τις μικρές αγγελίες που εντοπίσαμε στη σελίδα «Πατρινές Αγγελίες» στο facebook, ο επαγγελματίας γράφει πως η επιχείρηση πωλείται για 15.300 ευρώ, ολόκληρη, όπως είναι! Και πρόκειται για επιχείρηση μόλις τριών μηνών λειτουργίας, στο κέντρο της Πάτρας. Που διαθέτει πλήρη εξοπλισμό, όλος καινούργιος κι όχι μεταχειρισμένος. Και στην ίδια τιμή συμπεριλαμβάνονται, το σύστημα του συναγερμού, το σύστημα κλιματισμού, η ηλεκτρική τέντα και η ταμειακή μηχανή! Σε άλλο παράδειγμα, ο επαγγελματίας πουλάει είτε το κατάστημα ολόκληρο, είτε ένα προς ένα τα πράγματά του. Λόγω «αλλαγής επαγγέλματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανάρτησή του.

 ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

1) Γιατράς ΕΝΘΕΤΗ (1)

 

«Δυστυχώς, πωλούνται πάρα πολλά μαγαζιά», παραδέχεται στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ) κ. Τάσος Γιατράς επισημαίνοντας πως «η εποχή είναι πολύ δύσκολη» εξαιτίας του πενιχρού κέρδους και του συμπιεσμένου εισοδήματος, σε βαθμό που μια επιχείρηση καφέ κυριολεκτικά δεν βγάζει τα πολλά έξοδά της. Όπως τονίζει, «οι 9 στους 10 μπαίνουν μέσα, με απλά μαθηματικά». Και σημειώνει πως το επάγγελμα έγινε ασύμφορο εξαιτίας της διογκωμένης φορολογίας, αφού, «ο καφές στην χώρα μας είναι ο ακριβότερος φορολογημένος καφές στην Ευρώπη και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν  άμεσα αποφάσεις για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και για την μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, στο 13%». Παρουσιάζοντας έτσι τον λόγο για τον οποίο οι επιχειρήσεις εστίασης πέφτουν εκτός προϋπολογισμού και οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν άλλη δουλειά και ξεπουλάνε το μαγαζί τους.

 ΠΟΣΑ «ΒΓΑΖΕΙ» ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ…

Όπως αναφέρει τόσο ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, όσο και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου, με τους οποίους επικοινώνησε η «Πολιτεία», «δεν υπάρχει πια βιωσιμότητα». Οι επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες. Τα έσοδα απ΄ τον καφέ με αυτή την φορολογία που υπάρχει δεν φθάνουν για να καλύψουν όλα τα έξοδα. «Θες πολύ τζίρο για ενοίκιο, προσωπικό, για επένδυση», προσθέτει. Προσπαθώντας να δώσει μια τάξη μεγέθους του προβλήματος, εξηγεί ότι αυτό που μένει σε έναν μέσο επιχειρηματία του κλάδου των καφετεριών, (εάν φυσικά μιλάμε για μια επιχείρηση που… πάει καλά), είναι ένα ποσοστό μόλις 5 με 6% επί του τζίρου! Άρα ένα καφέ μικρό και πολύ περισσότερο, ένα καφέ που δουλεύει μόνο με take away και όχι με τραπεζοκαθίσματα, έχει ακόμα μικρότερο κέρδος, πράγμα που καθιστά το επάγγελμα εντελώς ασύμφορο και άκρως ζημιογόνο. Όταν μάλιστα οι επαγγελματίες έχουν κληθεί πολλές φορές να καλύψουν αυξήσεις που έγιναν μέσα στο 2024, σε ποτηράκια, καλαμάκια κι άλλα αξεσουάρ. Χώρια από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος κ.λπ..

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ BRAND

Αξίζει να σημειωθεί και κάτι ακόμα που εν καιρώ θα αποτελέσει «είδηση» στην τοπική αγορά και προϊδεάζουμε για αυτό. Μεταξύ των καφέ που κλείνουν είναι και μαγαζιά που ανήκουν σε «αλυσίδες» που έχουν καταχωρηθεί στη λίστα των μεγάλων Brand name της συγκεκριμένης αγοράς. Ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων που λειτουργούν υπό το καθεστώς Franchise έχουν ήδη ενημερωθεί για το αν επιθυμούν να εξαγοράσουν όλο το κατάστημα, με τις εταιρείες να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από την αγορά, βλέποντας ότι η αγορά του καφέ ολοένα και ασφυκτιά. Στην Πάτρα έχουν ήδη κλείσει ή αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω από 10 τέτοια καταστήματα διαφορετικών εταιρειών και σύμφωνα με πληροφορίες έπεται να ακολουθήσουν και πολλές ακόμη επιχειρήσεις τον ίδιο δρόμο…

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή