ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: «Φουσκωμένες» τιμές έως και 17% στην αντλία – Σε προπολεμικά επίπεδα κινείται το Brent

oil gas scaled 1

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Brent έχουν επιστρέψει προ πολλού σε… προπολεμικά επίπεδα δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη ντόπια αντλία: Μάλιστα εάν συγκρίνει κάποιος τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους θα παρατηρήσει ότι οι τιμές λιανικής όχι μόνον δεν πλησίασαν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών -αρκετά πριν από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, η οποία «εκτόξευσε» τις διεθνείς τιμές- αλλά κινούνται και σε επίπεδα αυξημένα έως και 13%.

Τιμές που έχει να δει εδώ και 14 μήνες για το πετρέλαιο Brent που διαπραγματευόταν την περασμένη Πέμπτη 23 Μαρτίου στην τιμή των 74,99$, τιμή λίγο υψηλότερα από εκείνη που κόστιζε το κάθε βαρέλι στις 22 Δεκεμβρίου του 2021, όταν και βρισκόταν στα 74,87$, δηλαδή μόλις 0,16% ακριβότερο.

Εντούτοις μπορεί να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο Brent σε επίπεδα που κατέγραφε προ του πολέμου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις τιμές της αντλίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές λιανικής όπως είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, σήμερα η αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,894 ευρώ όταν τον Δεκέμβριο του 2021 διοχετευόταν στην λιανική προς 1,738 ευρώ το λίτρο! Η τιμή της δηλαδή είναι «φουσκωμένη» κατά 9%!

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο «δύσκολα» αν δει κανείς τις διαφορές στα κόστη του πετρελαίου κίνησης: Στα 1,672 σήμερα το diesel κίνησης, στα 1,476 ευρώ το λίτρο στις 22 Δεκεμβρίου του ‘21 με αυξημένη την τιμή του στο 13%.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται αυτό το διάστημα στα 1,166 ευρώ ανά λίτρο όταν τον Δεκέμβριο του 2021 η τιμή του διαμορφωνόταν στα 1,123 ευρώ: Με άλλα λόγια η τιμή του σήμερα είναι μεν «φουσκωμένη» σε σχέση με 14 μήνες πριν, αλλά σε… αξιοπρεπή επίπεδα κατά 3,8%. Η… αξιοπρεπής αυτή εικόνα αλλάζει όμως αν συνυπολογίσει κανείς πως σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει και ενσωματωμένη κρατική επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο, άρα η τιμή του είναι κανονικά 1,316 ευρώ (!!), άρα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 στην πραγματικότητα η τιμή του είναι αυξημένη κατά 17%.

Και αυτή την διαφορά την καλύπτει επί της ουσίας ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

You may also like

Comments are closed.

tv ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ: Συνέλαβαν 3 άτομα με… 1370 πελάτες… με παράνομους αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης

Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν ...