ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καίνε» οι τιμές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης!

1 13
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Μετά από ένα χρόνο λοκντάουν και αιφνιδιαστικών αλλαγών στην καθημερινότητα της αγοράς και της εργασίας, τα νοικοκυριά βγήκαν στο… ξέφωτο αλλά με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και κόστη. Από τη μία, μείωση εισοδημάτων και πωλήσεων, από την άλλη, αυξημένο κόστος στην τιμή αγαθών. 

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» έγινε κυριολεκτικά «χρυσό» και ως εκ τούτου μια τριμελής οικογένεια χρειάζεται για διατροφή, λειτουργία σπιτιού και απλή μετακίνηση, (όχι για ένδυση και άλλου είδους αγορές, αλλά μόνο για την απλή επιβίωση), χρειάζεται περισσότερα από 250 με 300 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή πάνω από 1.000 με 1.200 ευρώ το μήνα!

Σε αυτό συντελούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, το νερό, το Ίντερνετ και το τηλέφωνο, το καθημερινό σούπερ μάρκετ που στοιχίζει τουλάχιστον 20 ευρώ ημερησίως αλλά και η αστρονομική τιμή του καυσίμου αφού η βενζίνη έχει ξεπεράσει το 1,62 ευρώ το λίτρο (ένθετη φωτογραφία) και απαιτούνται άνω των 50 ευρώ την εβδομάδα για μετακίνηση μόνο μέσα στην πόλη.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Δίχως άλλο, η επάνοδος στην κανονικότητα συνοδεύτηκε από γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων που έχει γίνει αισθητό στην αγορά, ξεκινώντας από αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης «οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς και προκαλούν προβληματισμό σε παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους».

Σημειώνοντας πως «οι ανατιμήσεις πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και την συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η κερδοσκοπική αύξηση των ναύλων μεταφοράς container έως και 485%».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις τιμών φτάνουν έως και το 40% (!) και έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από τρόφιμα και καταναλωτικά είδη, μέχρι οικοδομικά υλικά και ζωοτροφές.

Το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς το φαινόμενο εκτιμάται πώς ούτε θα μειωθεί, ούτε θα μείνει στάσιμο, αλλά αντιθέτως θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα καθώς έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες ανατιμήσεις που προσεχώς θα αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Οι αυξήσεις ανατιμήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγγίζουν:

 • Το 17% για το χοιρινό κρέας (έως 17%).
 • Το 15% για τα οπωροκηπευτικά.
 • Το 5% για εισαγόμενα τυριά, έλαια.
 • Το 8% για τα όσπρια.
 • Το 6% για την ζάχαρη, τα βρεφικά γάλατα, τις μαγιονέζες, τα είδη βρεφικής φροντίδας, αρωματικά χώρου αλλά και πολλά άλλα προϊόντα

Σύμφωνα με το Γραφείο Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά στη κατηγορία των τροφίμων, καταγράφεται αύξηση 3,6% στο πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΤΟ… ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΓΙΑΝΑ…

Διαλέξαμε ό,τι πιο απλό και γρήγορο για να δούμε τις διαφορές στις τιμές.

Φτιάξαμε έναν απλό καγιανά (φωτογραφία), χωρίς πιπεριές κι άλλα συστατικά, για τρία άτομα. Πήραμε:

 • 2 κιλά τομάτες, με 3 ευρώ.
 • 6 αυγά, με 2 ευρώ (τη φθηνότερη συσκευασία).
 • ½ τυρί φέτα, (λειψή ποσότητα για 3 άτομα), με 3,80 ευρώ.
 • 300 ml ελαιόλαδο, με 1,5 ευρώ (φυσικά αγοράζεις και τα 750 ml, ολόκληρη τη φιάλη, με πάνω από 3 ευρώ).
 • ½ κιλό ψωμί, με 80 λεπτά του ευρώ.
 • 1 lt αναψυκτικού, με 1,5 ευρώ.
 • 2-3 κιλά πατάτες, με 2 ευρώ

Σύνολο: 14,6 ευρώ!

Αξίζει πάνω απ’ όλα να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο πιάτο ήταν τελικά μόνο για να ανοίξει την όρεξη και όχι για να ικανοποιήσει την πείνα τριών ατόμων, δύο γονιών και ενός παιδιού.

Χωρίς να τονίσουμε ότι κατά την προμήθεια των προϊόντων ποτέ δεν παίρνεις ακριβώς αυτά που πρέπει, αλλά πάντα λίγο παραπάνω, οπότε το συνολικό κόστος δεν ήταν μόνο 14,6 ευρώ αλλά κατά 7-8 ευρώ παραπάνω.

Αν λοιπόν θέλαμε να ετοιμάσουμε ένα κανονικό γεύμα, θα έπρεπε να ξοδέψουμε τα διπλάσια χρήματα, τουλάχιστον. Όλα αυτά, προς επιβεβαίωση του ότι μια τριμελής οικογένεια χρειάζεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20 με 30 ευρώ ημερησίως για το σούπερ μάρκετ και μόνο για τα τρόφιμα. Δεν αναφερόμαστε στα είδη υγιεινής, σκόνες πλυντηρίου και άλλα απαραίτητα για το σπίτι.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Και μέσα σε όλα αυτά, η τιμή της βενζίνης δεν σημειώνει απλή άνοδο αλλά κανονική εκτόξευση! Η τιμή της έχει ξεπεράσει το 1,62 ευρώ το λίτρο και η ανοδική τάση παραμένει ορατή με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι προσεχώς θα δούμε ακόμα παραπάνω τον δείκτη της μέσης τιμής της.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις παραγόντων του κλάδου των πετρελαιοειδών, οι τιμές δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση τιμών κατά τους επόμενους μήνες αφού τα σημάδια από τις διεθνείς αγορές δείχνουν συνέχιση των… υψηλών πτήσεων.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχοντας διαμορφωθεί στα 71 δολ. ανά βαρέλι από περίπου 38 δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, από την αρχή του χρόνου η αμόλυβδη βενζίνη έχει ακριβύνει περίπου 12%, έχοντας ανέβει στα 1,612 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,437 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ από πέρυσι τον Ιούνιο η αύξηση της μέσης τιμής λιανικής πώλησης της βενζίνης καταγράφεται στο 18%.

 

akriveia 1

You may also like

Comments are closed.