ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός – Γιάννης Καλλιάνος: Κυριακή και Δευτέρα οι πιο θερμές μέρες του καύσωνα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει

kausonas13 1200x828 1

Ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα θα κορυφωθεί τις επόμενες 48 ώρες.

«Η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι δύο πιο θερμές μέρες για τον φετινό καύσωνα» αναφέρει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μιλά για τις υψηλές θερμοκρασίες και επισημαίνει ότι «ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα και είναι πολύ πιθανό να “αγγίξει” σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 42 βαθμούς».

Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο το διήμερο, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, θα είναι «οι πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, τα τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου, η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Λακωνία, η πεδιάδα της Μεσσήνης, η Κωπαϊδα στην Βοιωτία, πεδιάδες της Φθιώτιδας και η Λαμία».

Η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα και στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη δυτική Αττική.

Καύσωνας τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

«Αυτό το κύμα καύσωνα θα διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, δηλαδή τουλάχιστον για μία εβδομάδα» λέει ο μετεωρολόγος στο newsit.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επικρατήσουν σχεδόν ίδιες θερμοκρασίες, με την διαφορά ότι από την Τρίτη και έπειτα θα είναι λίγο χαμηλότερες. Ειδικότερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα πέσουν κατά μία με δύο μονάδες, δηλαδή 38°C με 40°C».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καλλιάνος διευκρινίζει ότι δεν είναι σίγουρο πως ο καύσωνας θα τελειώσει την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς όπως λέει «φαίνεται ότι υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων για το αν θα παραταθεί ο καύσωνας ή όχι από την Παρασκευή και έπειτα».

Πόσοι θα επηρεαστούν από τον καύσωνα

Το meteo έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Κυριακής, καθώς και τον πληθυσμό που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

You may also like

Comments are closed.