
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού θα «χτυπήσει» από σήμερα τη χώρα με την ΕΜΥ να εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας πως τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα ο υδράργυρος θα δείξει στα ανατολικά ηπειρωτικά έως και 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα ο υδράγρυρος θα δείξει στα ανατολικά ηπειρωτικά έως και 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).
Υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών που εφαρμόζει πιλοτικά η μονάδα ΜΕTEO/EAA, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων. Όπως διακρίνεται και στο επόμενο σχήμα, αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων πληθυσμών (βρέφη, ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, άστεγοι κ.α.) στην Αθήνα. Συνίσταται επομένως, προσοχή και μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες της πρωτεύουσας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο από την Κυριακή προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.
Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για δεκαήμερο καύσωνα, εκτιμώντας πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη.
Χθες η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Σίνδο στις 15:30 και ήταν ίση με 38.1 βαθμούς Κελσίου.
Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.
