ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Ελπίδα: «Παγοδρόμιο» ολόκληρες γειτονιές

ilipoulopi xioni
Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα σε πολλούς δήμους της Αττικής καθώς το χιόνι σε μικρούς δρόμους έχει πλέον μετατραπεί σε, επικίνδυνο, πάγο. Σε αποκλεισμό, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόσβαση με αυτοκίνητο, βρίσκονταν χθες ακόμη ο Διόνυσος, ο Ωρωπός, η Κηφισιά, οι Αχαρνές, η Βαρυμπόμπη, ειδικά στα υψηλότερα σημεία τους. Επίσης παγωμένοι είναι οι δρόμοι σε πολλά σημεία στο Μαρούσι, στην Πεντέλη, στην Παιανία, στο Λαύριο και στην Κερατέα. Ιδιαίτερα δύσκολος είναι ο εκχιονισμός σε περιοχές που εκ της θέσεώς τους έχουν μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες όπως ο Καρέας, η Ηλιούπολη και του Ζωγράφου.

Οι δημοτικές αρχές μόλις χθες το μεσημέρι κατάφεραν να εκχιονίσουν τους μεγάλους δρόμους, ενώ για τα στενά τονίζουν ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες ακόμη για να επανέλθουν από το χάος που έχει δημιουργηθεί. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω ή πιο γρήγορα», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. «Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές δυσκολίες και πάρα πολλά απρόοπτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», εξηγεί. «Ιδιοκτήτες Ι.Χ. 4×4 μπήκαν σε μια περιοχή του Διονύσου που έχει πολύ χιόνι για να δοκιμάσουν τα αυτοκίνητά τους και κόλλησαν, οπότε πήγαμε να τους απεγκλωβίσουμε. Χιλιάδες περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια», συμπληρώνει. Οσον αφορά τους δήμους, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι οι δρόμοι είναι στενοί και άρα δεν μπορούν να μπουν μεγάλα εκχιονιστικά μηχανήματα. «Το χιόνι ακόμα και να το μαζέψει το μηχάνημα, στοιβάζεται σε σημεία, δεν εξαφανίζεται», καταλήγει. Ωστόσο, το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης στους πολίτες και παράλληλα δεν επιτρέπει και την επιδιόρθωση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση. Η εκτίμηση πάντως των δημοτικών αρχών των περιοχών είναι ότι χρειάζεται υπομονή από τους πολίτες, «εφόσον τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σταδιακά».

Τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα της «Ελπίδας», οι περιοχές που έχουν επανέλθει στην κανονικότητα είναι κυρίως οι δήμοι κοντά στο παραλιακό μέτωπο, που όμως έπεσε μικρότερη ποσότητα χιονιού. Οι κάτοικοι του Περιστερίου δηλώνουν ωστόσο ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης στον δήμο τους. Σε πολλούς δρόμους της πόλης, ειδικά στα βορειότερα σημεία, είχε πραγματοποιηθεί ρίψη αλατιού από το βράδυ της Κυριακής ενώ και κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης γίνονταν συνέχεια εκχιονισμοί με μηχανήματα του δήμου.

Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει ότι θα αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις αποζημίωσης των πολιτών για οχήματα που υπέστησαν ζημιές από την πτώση δέντρων και κλαδιών.

Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προς την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στη διεύθυνση d.pras.ast.panidas@athens.gr ή να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου (Λιοσίων 22, 2ος όροφος).

Ηδη στον δήμο έχουν φτάσει 1.541 καταγγελίες για πεσμένα δέντρα ή κλαδιά, που αντιμετωπίζονται από συνεργεία. Σε δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθούν εργασίες στα άλση και στα άλλα σημεία πρασίνου όπως ο Λυκαβηττός, όπου οι πρώτες αυτοψίες έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές.

You may also like

Comments are closed.