ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Προειδοποίηση από το 112 για επικίνδυνες χιονοπτώσεις – Κλειστά σχολεία και δριμύ ψύχος

Facebook
Twitter
Επελαύνει η κακοκαιρία “Ελπίδα” με χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε μάλιστα το 112, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια προάστια της Αττικής. “Αποφύγετε τις ασκοπες μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών” αναφέρει η Πολιτική Προστασία.

Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε και τους πολίτες της Μαγνησίας και των Σποράδων, το απόγευμα της Κυριακής. Το ίδιο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Εύβοιας.

Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 και η αποστολή μηνύματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Δείτε το μήνυμα:

112

Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα με τα πιο έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Τρίτη τα φαινόμενα σταδιακά εξασθενούν. Το κρύο θα παραμείνει  όπως και οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Τετάρτη και Πέμπτη λίγο η θερμοκρασία θα ανέβει όμως και πάλι σε θα σημειώνονται αρνητικές θερμοκρασίες.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Αττική. Κλειστά θα είναι τα σχολεία και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. «Εάν κάπου χρειάζεται να ανασταλεί η λειτουργία ενός σχολείου,προβλέπεται τηλεκπαίδευση», διευκρίνισε, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, ερωτηθείσα για το τι γίνεται σε περίπτωση κακοκαιρίας σχετικά με τα σχολεία.

5488019 scaled

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Στις Κυκλάδες, Άνδρος, Σύρος, Τήνος και Μύκονος είναι σε λευκό κλοιό. Στη Νάξο, χιόνι έπεσε στα ορεινά, ενώ μηχανήματα βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους για να μην αποκλειστούν οικισμοί. Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, κλειστά θα παραμείνουν αύριο και την Τρίτη τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Στην Κρήτη, το χιόνι έφτασε στις πόλεις ενώ υπάρχουν προβλήματα στις συγκοινωνίες και κυρίως στη μετακίνηση στο επαρχιακό δίκτυο. Η χιονόπτωση έχει κατέβει σε επίπεδα κάτω των 1000 μέτρων υψόμετρο, ενώ δυσκολίες στις μετακινήσεις εντοπίζονται σε περιοχές όπως οι Γωνιές, ο Κρουσώνας, η Βιάνος και το Οροπέδιο Λασιθίου όπου απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται από τα ξημερώματα στις συγκεκριμένες περιοχές, για να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους.

5487707 scaled

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου. Αναμένεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενε ώρες γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν έδειξε ο υδράργυρος σε Φλώρινα, Περτούλι και Μέτσοβο. Στις Πρέσπες, τη νύχτα η θερμοκρασία άγγιξε τους -17 βαθμούς Κελσίου ενώ έχει αρχίσει να παγώνει η μικρή Πρέσπα.

Στην Αττική έχει κλείσει η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης και στα Δερβενοχώρια. Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα στην Πεντέλη.

5487787 scaled

Εξάλλου, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλές ορεινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά. Δείτε ΕΔΩ σε ποιους δρόμους χρειάζονται αλυσίδες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό των ενεργειών έχει ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα, καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top