Καλαμπόκι από το Τσερνόμπιλ; Κατάλληλη για γεωργία η γη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, λέει μελέτη

Facebook
Twitter
apd

Οι ουκρανικές γεωργικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν μετά από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ το 1986 είναι και πάλι κατάλληλες για καλλιέργειες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα, τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνες για γεωργική χρήση. Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, έκτασης 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, παραμένει ακατοίκητη μέχρι σήμερα και αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά καταφύγια της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Ζώνη Υποχρεωτικής Επανεγκατάστασης, έκτασης 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ πλήρως, φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους. Στα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφή, τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή μειώθηκαν σημαντικά λόγω της ραδιενεργού διάσπασης και της διάβρωσης των επιφανειακών εδαφών. Όμως, δεν έχει γίνει καμία αναταξινόμηση των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων από την εφαρμογή των κριτηρίων χωροταξίας το 1991, αναφέρει ο Independent.

AP110415131926.jpg
Το εγκαταλελειμμένο χωριό Krasnoselie στη ζώνη γύρω από το Τσερνόμπιλ

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι αγρότες της περιοχής πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεκίνησαν σποραδικά τη γεωργική παραγωγή.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Environmental Radioactivity επιβεβαιώνει ότι καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος της γης.

Πολύ χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα μόλυνσης σε περίπου 1.000 στρέμματα γης στην περιοχή Ζιτομίρ και προέβλεψαν την απορρόφηση ραδιενεργών ουσιών από κοινές καλλιέργειες όπως πατάτες, δημητριακά, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Αναλύοντας δείγματα εδάφους και μετρώντας την εξωτερική ακτινοβολία γάμμα, επιβεβαίωσαν ότι η δόση ακτινοβολίας για τους αγρότες ήταν πολύ χαμηλότερη από το εθνικό όριο ασφαλείας της Ουκρανίας. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα ακτινοβολίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα φυσικής ακτινοβολίας που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι, με την κατάλληλη παρακολούθηση και την τήρηση των ουκρανικών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, πολλά γεωργικά προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν με ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές που προηγουμένως υπόκειντο σε περιορισμούς.

«Από το 1986, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους από την ακτινοβολία του Τσερνόμπιλ, οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε εγκαταλελειμμένες περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. «Η έρευνα αυτή είναι σημαντική για τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή