ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Καλάβρυτα: Αναβίωση της μάχης της Βλασίας – Εντυπωσιακές εικόνες

Facebook
Twitter
Σε ένα μαγικό τόπο, στους καταρράκτες της Άνω Βλασίας, αναβίωσε σήμερα η μάχη της Βλασίας (3-4 Ιουλίου 1827) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Με φόντο τους καταρράκτες του Ταξιάρχη, Έλληνες και Τούρκοι έδωσαν σκληρές μάχες που σήμερα αναβιωτές την αποτύπωσαν με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο, προσφέροντας εικόνες βγαλμένες από την ένδοξη ιστορία μας .
Για την αναβίωση των γεγονότων συνεργάστηκαν, μέλη του θεατρικού ομίλου “Πάνος Μίχος”, ο Σύλλογος Λυκούριας, ο Σύλλογος Κερτεζιτών, ο Σύλλογος Κλειτορίας, ο Ορειβατικός Κλειτορίας και η Στέγη Καλαβρυτινών Πάτρας, ενώ παραβρέθηκαν και μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας.
Παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής (ΝΔ) και Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Νίκος Μαγκαφάς, Ανδρέας Ζυγούρας, Βάσω Παπουτσή και Ευθύμιος Τζόβολος (που είχε και την ευθύνη της αναβίωσης), ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο Διευθυντής γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ Χρίστου Δήμα, κος Δρίτσας, ο εκδότης της εφημερίδας “Ωρα των Καλαβρύτων” εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Λυκούριας και από την Στέγη Καλαβρυτινών Πάτρας με την εκδήλωση να κλείνει με πλούσιο γεύμα προσφορά της ξενοδοχειακής επιχείρησης “Μικρή Αρχόντισσα”.
maxi vlasia1 e1633867470346
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων στον χαιρετισμό του τόνισε:
Η περιοχή της Βλασίας, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εδώ κατά την διάρκεια της Επανάστασης, όλα όσα περιλαμβάνονται και στη σημερινή εκδήλωση αναπαράστασης της μάχης του Ταξιάρχη, δείχνουν αυτό που έχει ιστορικά καταγραφεί και εθνικά αναγνωριστεί.
Ότι όλη η περιοχή των Καλαβρύτων, όλοι οι οικισμοί της εποχής, κάθε γωνιά αυτού του τόπου απ’ όπου ξεκίνησε η Εθνεγερσία του 1821, έχει να διηγηθεί πολλές και διαφορετικές πτυχές του Αγώνα, με κοινή αναφορά το σθένος, την αυτοθυσία, την βαθιά πίστη, τον πατριωτισμό των ηρώων της περιόδου.
Και φυσικά το παράδειγμα τους που -200 χρόνια μετά- παραμένει φωτεινό, ανεξίτηλο και παντοτινά δοξασμένο.
Εδώ, απ’ αυτά τα χώματα, απ’ την κοντινή Αγία Λαύρα μας, ξεκίνησε η φλόγα της Ελευθερίας.
Φλόγα που γρήγορα διαδόθηκε σ’ όλον Ελληνισμό, γιγαντώθηκε, συνέγειρε τις ψυχές των Ελλήνων -αλλά και των φιλελλήνων που σχεδόν αμέσως συντάχθηκαν με τους σκοπούς της Επανάστασης- και επέτρεψε στην Ελλάδα ν’ αναγεννηθεί, να ανακτήσει την κυριαρχία της, ν’ αναπνεύσει ξανά ελεύθερη, με ελπίδα, με δύναμη, με αισιοδοξία.
Έχει σημασία όλα αυτά να τα επισημαίνουμε διαρκώς, να τα υπενθυμίζουμε, να τα προβάλλουμε σε κάθε περίσταση και ευκαιρία, ειδικά σήμερα, που ανιστόρητες και ιδιοτελείς φωνές επιχειρούν να διαστρεβλώσουν, να παραποιήσουν, να πλαστογραφήσουν την Ιστορία.
Και στη θέση των αδιάσειστων και ιστορικά τεκμηριωμένων γεγονότων να τοποθετήσουν εκτιμήσεις, εικασίες, εκδοχές και επιθυμίες τους.
Όμως, θα το πω και σήμερα.
Η Ιστορία δεν αλλάζει.
Η Ιστορία είναι μία, είναι οριστικά καταγεγραμμένη και δεν μπορεί ν’ άγεται και να φέρεται, ανάλογα με τους ανέμους της κάθε εποχής.
Φίλες και Φίλοι,
Η μάχη του Ταξιάρχη, που χρονικά τοποθετείται στο 1826, είναι η μάχη που τα παλληκάρια του Κολοκοτρώνη και ο Νικόλαος Καράμπελας, αυτή η διακεκριμένη μορφή του Αγώνα με καταγωγή απ’ τη Βλασία, αντιμετώπισαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού του Ιμπραήμ.
Μέσα στο Σπήλαιο είχαν οχυρωθεί οι γυναίκες και τα παιδιά.
Έξω απ’ το Σπήλαιο, στα βράχια, οι πατριώτες αντιστέκονταν ηρωικά στις αδιάκοπες επιθέσεις των Τούρκων.
Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των ηρώων μας αλλά αυτή η μάχη θεωρήθηκε κρίσιμη και κομβική, όχι μόνο γιατί απ’ την έκβαση της σώθηκε τελικά το χωριό αλλά και γιατί οι δυνάμεις του Ιμπραήμ καθυστέρησαν στην διαδρομή τους προς τα Τριπόταμα, καταγράφοντας εδώ και σημαντικές απώλειες.
Θα επαναλάβω ότι κάθε γωνιά αυτού του τόπου έχει να διηγηθεί και από μια ένδοξη στιγμή στον Αγώνα του 1821.
Και η Βλασία υπήρξε περιοχή πρωταγωνίστρια στην Επανάσταση.
Με ήρωες που η φήμη και η δόξα τους ξεπερνούν τα όρια του τόπου και του χρόνου.
Όπως ο Νικόλαος Καράμπελας, ο Αθανάσιος Οικονόμου, ο Γεώργιος Αυγερόπουλος, ο Σπυρίδων Σταματόπουλος, ο Νικόλαος Γεροντόπουλος, για ν’ αναφέρουμε ορισμένα ονόματα που έχουν διασωθεί στην ιστορική μνήμη.
Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα τη μνήμη των αγωνιστών, τιμούμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, τιμούμε την ιστορική συμβολή της Βλασίας στην Εθνεγερσία και τον ρόλο της περιοχής στην έκβαση της Επανάστασης.
Με τις σκέψεις αυτές θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μικρή Αρχόντισσα» για την πρωτοβουλία και την συνδρομή τους στη σημερινή εκδήλωση και, φυσικά, όλους τους συντελεστές της Θεατρικής Ομάδας Καλαβρύτων, της Στέγης Πολιτισμού «Αγία Λαύρα» και τους πολιτιστικών Συλλογών που συμμετέχουν.
Σας ευχαριστώ.
maxi vlasia2 e1633867698889
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top