
Και ενώ στην Πάτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι παραδοσιακά τόπος Χριστουγεννιάτικων διακοπών, η κίνηση βρέθηκε σε «ελεύθερη πτώση» σε ποσοστό 70%, στα δημοφιλή Καλάβρυτα η κίνηση εκτοξεύτηκε αλλά… μόνο την περίοδο των εορτών.
Σύμφωνα με τον εκεί πρόεδρο των Ξενοδόχων, τον κ. Κωνσταντίνο Δαφαλιά, η πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εκτοξεύτηκε στο 90 με 95%.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του εκπρόσωπου των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου στα Καλάβρυτα δεν είχαν το χαρακτηριστικό της ικανοποίησης επειδή τέτοιες πληρότητες συνοδεύονταν παλαιότερα από αυξημένο ενδιαφέρον κρατήσεων και μετά τις γιορτές.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δαφαλιάς: «Από το 95% τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και κάποια καλή κίνηση στα Φώτα, ‘βουτήξαμε’ στο μόλις 20 με 25% πληρότητας για το επόμενο διάστημα του Ιανουαρίου». Με άλλα λόγια, τα Χριστούγεννα ήταν το πικ της τουριστικής κίνησης στα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή αλλά συνάμα ήταν και η αρχή μιας περιόδου συνεχόμενης αυξημένης κίνησης που κρατούσε ακόμα και όλο το δεύτερο μήνα του κάθε χρόνου.
Αντιθέτως φέτος, καταγράφεται απότομη «κοιλιά» με αποτέλεσμα οι Ξενοδόχοι να χάρηκαν μεν που είχαν κίνηση στις γιορτές αλλά να ατενίζουν το άμεσο μέλλον με ανασφάλεια και απογοήτευση, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις. «Όλος ο Ιανουάριος κυλούσε με γεμάτα σχεδόν τα καταλύματα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα αλλά τώρα ελπίζουμε μόνο σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τονίζει ο κ. Δαφαλιάς.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΕΝΟΥΝ «ΟΡΘΙΟΙ»
Όσον αφορά τον κίνδυνο κάποιου λουκέτου ξενοδοχείου στην περιοχή, ο κ. Δαφαλιάς σημειώνει ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα τέτοιου κινδύνου, ενώ διευκρίνισε πως πωλούνται μόνο μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που αφορούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ενοικιαζόμενα ολοκληρωμένα σπίτια, αλλά όχι σε ξενοδοχεία που είναι οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου.
Προσθέτει όμως ότι στην περιοχή είχαν αρχίσει να κτίζονται νέες μονάδες που σταμάτησαν εξαιτίας της πανδημίας. Γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η υγειονομική κρίση, το επίπεδο επισκεψιμότητας στην περιοχή θα είχε φτάσει σε επίπεδα που θα ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία.